Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat saptamana trecuta ca au inceput sapaturile arheologice in preajma Universitatii Babes-Bolyai pentru constructia unui parking subteran. Pe de alta parte, licitatia pentru studiu de fezabilitate pentru parkingul din Hasdeu este in cea de-a doua saptamana, iar municipalitatea mai are un proiect, de aceasta data pentru mediul pre-universitar, unde intentioneaza reparatia unui nou rand de scoli. Reparatiile facute in toamna au reusit sa aduca tuturor unitatilor de invatamant pre-universitar licentele de care aveau nevoie pentru functionare, iar acum o noua serie de lucrari par sa fie din seria lucrarilor a caror bani trebuiesc cheltuiti pana la sfarsitul anului.

Transformarea strazii Mihail Kogalniceanu si o parte a strazii Universitatii intr-o zona pietonala este un lucru care poate insemna o mai mare zona de promenada pentru toti clujenii si un mai mare accent pus pe mediul universitar, cel cu care Clujul se faleste atat de mult. Parteneriatul Primaria-municipiului Cluj-Napoca-Universitatea Babes-Bolyai a fost posibila datorita schimbarii de sistem, intre fostele forme de conducere fiind un conflict care mocnea de mult timp. Pe de alta parte se incearca rezolvarea problemei zonelor de parcare in centru. Ideea este salutata de catre rectorul UBB Ioan Aurel Pop, aflat intr-o vizita de lucru la Roma.

“Universitatea se bucura cand se fac asemenea proiecte: atat constructia unui parking, cat si o noua zona pietonala. O zona pietonala e intotdeauna bine venita pentru ca viitorul trebuie sa gaseasca marilor orase cu astfel de zone si autoritatile trebuie sa elimine poluarea din centru. Desigur ca universitatea este implicata pentru ca orice actiune de acest gen presupune si sondaje arheologice, iar expertii UBB efectueaza sondaje pentru a cerceta daca sunt lucruri importante pentru trecut sub acel pamant”, a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.

”Am inceput in mod practice lucrarile pentru demararea constructiei parkingului de pe strada Universitatii si Kogalniceanu. Primul pas pe care l-am facut si care se afla deja in derulare de cateva zile este realizarea descarcarii arheologice. Cu alte cuvinte acolo se desfasoara un studiu arheologic care va fi gata in jurul datei de 15 – 16 noiembrie cu privire la vestigiile arheologice posibile in acea zona. Dupa ce se va finalizat acest studiu, realizat de Universitatea Babes-Bolyai si platit de catre Primarie, vom trece la partea a doua, ceea ce inseamna studiul de fezabilitate. Dupa acest studiu vom face licitatia care vizeaza proiectarea si executia pentru parkingul din zona centrala, fiind primul de acest fel in modul de fata care se afla intr-o faza de lucru.
Parkingul va fi subteran si va avea 144 de locuri. Studiul arheologic costa 29.000 de lei si cam tot atat va achita si UBB pentru salariile celor care lucreaza. Am vrea sa demaram conform legii studiul de fezabilitate si apoi faza de executie”, a explicat situatia parkingului din zona UBB primarul Emil Boc.

Parkingul Hasdeu, indelung asteptat

Relatiile dintre UBB si Primaria municipiului Cluj-Napoca au fost tot timpul tensionate in timpul guvernarii lui Andrei Marga la UBB. Acesta a refuzat chiar titlul de cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, acordat tuturor rectorilor universitatilor clujene. Pe de alta parte, proiectul unui parking in zona Hasdeu a fost indelung dorit mai ales de catre studentii din zona care isi gasesc cu atat mai greu un loc de parcare. Astfel, primaria municipiului Cluj-Napoca a demarat deja procedurile in ceea ce priveste studiul de fezabilitate, iar
Primaria municipiului Cluj-Napoca intentioneaza sa plateasca 287.660 lei pentru studiul de fezabilitate, conform caietului de sarcini. Proiectul se va desfasura in urma unui parteneriat UBB-Primarie care prevede constructia unui parking pe Strada Pastorului 67-69 pe o suprafata de teren de 1.500 mp apartinand Universitatii Babes-Bolyai. “Universitatea Babes-Bolyai pune la dispozitia asocierii cu titlul gratuit toate documentatiile tehnice existente de care dispune si a expertizei necesare indeplinirii scopului asocierii. Municipiul Cluj-Napoca va finanta studiile ce formeaza scopul asocierii in limita sumelor aprobate prin Hotarare a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca”, se arata in acordul cadru semnat intre cele doua parti. Cu toate acestea, asocierea este condusa de Municipiul Cluj-Napoca, care va trebui sa ofere UBB trimestrial sau de cate ori solicita un raport privind lucrarile efectuate.

600.000 de lei pentru reparatii la mediul pre-universita
r

Municipiul Cluj-Napoca incearca nu doar sprijinirea mediului universitar, ci si cel pre-universitar prin acordarea unei sume de peste 600.000 de lei in vederea reparatiei unitatilor de invatamant. Ciudat este ca o suma similara a fost acordata in cadrul reparatiei de toamna din municipiu, de asemenea pentru unitatile de invatamant.

Precedentul greilor

Contractele de reabilitare a scolilor, creselor si gradinitelor sunt licitate in fiecare an de Primaria municipiului Cluj-Napoca, iar unele societati continua sa primeasca contracte pe banda rulanta. Gheorghe Talos si Mihail Kiss, proprietarii mai multor societati, au castigat mai multe contracte, insa sub diferite nume ale societatilor. Acestia au fost printre favoritii lucrarilor de reparatii licitate de primaria municipiului Cluj-Napoca in toamna si suntem curiosi daca vor primi si de aceasta data contracte. Pentru a clarifica problema va aratam sistemul de prietenii a lui Emil Boc si felul cum si-a impartit majoritatea contractelor acelorasi oameni.
 
Gheorghe Talos si Mihail Kiss au prins in toamna din nou un contract cu administratia portocalie condusa de Emil Boc. Dupa ce de-a lungul anilor au prins tot felul de contracte banoase cu primaria si au lucrat chiar la marele contract pentru repararea strazilor din Cluj-Napoca, contract castigat de Strabag pentru suma de 227 milioane in 2008. O alta lucrare mare din care au facut parte cei doi cu firmele lor a fost reabilitarea drumurilor, adjudecata de Diferit in 2007. Societatile detinute de acestia sunt: Dedal Construct, Canion Impex, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Mincu Construct si TKS Consulting SRL.  Bani primiti de la Primaria municipiului Cluj-Napoca se ridica la valoarea de circa 28 miliarde lei vechi (2004), circa 30 miliarde lei vechi (2005).  Toate aceste firme sunt binecunoscute functionarilor din Primarie deoarece nu exista licitatie de constructie la care Talos sa nu participe. Alaturi de Talos, in grupul de firme apare si Mihail Kiss. Societatea Rombianca a mai reabilitat in 2010 Gradinita Academia Piticilor.

 FBs International, internationalii licitatiilor

Societatea International FBS, detinuta de Florin Bogdan si Maria Sas, a castigat si ea contracte de reabilitare a scolilor in toamna acestui an si suntem curiosi daca de asemenea se va numara printre favoritii acestui sezon racoros. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6,5 milioane de lei. Acestia au mai prins un contract de reabilitare a blocurilor in 2009 de la Primaria municipiului Cluj-Napoca, primind 11.700 ron. Tot ei au mai reabilitat un liceu din banii municipalitatii in valoare de 59.000 de lei in 2009.

Intre mediul pre-universitar si cel universitar, parkinguri si zone pietonale, transformarea proiectelor in realitate este lucrul cel mai asteptat de catre cetatenii urbei de pe Somes.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.