Alianţa Romania Dreapta (ARD) a depus oficial candidaturile celor pe care ii susţine la alegerile din 9 decembrie. Printre aceştia se numara trei actuali deputaţi, trei femei şi foşti membri sau lideri ai administraţiei judeţene. Gazeta de Cluj va prezinta cine sunt cei care va cer voturile peste o luna.

Listele electorale au fost definitivate saptamana trecuta la Cluj, dupa ce formaţiunile politice şi-au depus in mod oficial candidaturile la Biroul Electoral Judeţean. ARD, USL, UDMR ŞI PPDD au propus candidaţi in toate colegiile, dar şi PRM şi Partidul Popular Maghiar au intrat in cursa pentru mandatele de parlamentari de Cluj.
La alegerile din 2008, PDL a avut şase parlamentari – patru deputaţi şi doi senatori. De data aceasta işi lanseaza candidaţii in lupta intr-o noua formula. ARD este formata din PDL, Partidul Forţa Civica şi  Partidul Naţional Ţaranesc Creştin Democrat (PNŢCD) şi a fost inregistrata in 16 septembrie, la Biroul Electoral Central, pentru alegerile legislative din 9 decembrie.

Scor consistent la Cluj

Candidaţii ARD şi-au depus luni dosarele de candidatura pentru cele 14 colegii clujene in care au nominalizat membri PDL şi Forţa Civica. Cu aceasta ocazie, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, candidat pentru un nou mandat in acelaşi colegiu, a declarat ca ARD are cea mai serioasa lista de candidaturi din judeţul Cluj, „oameni care au experienţa in domeniile din care vin, dar şi parlamentari in funcţie care doresc inca un nou mandat”.
„Am depus dosarele de candidaţi pentru alegeri din partea ARD Cluj şi cred ca avem cea mai serioasa lista de candidaturi, sunt oameni care au experienţa in domeniile din care vin, dar şi parlamentari in funcţie care doresc inca un nou mandat. Sunt convins ca la Cluj, ARD va face ceea ce trebuie şi va caştiga un numar insemnat de mandate. In 2012 ne propunem sa caştigam cat mai multe mandate de parlamentari, iar ARD sa aiba un scor consistent la Cluj”, a spus Buda.
Lista ARD Cluj pentru Camera Deputaţilor ii cuprinde, in ordinea colegiilor, pe Adrian Papahagi (PDL), Daniel Buda (PDL), Petru Calian (PDL), Adrian Gurzau (PDL), Felicia Gheorghiu (FC), Mihaela Suciu (PDL), Rareş Rusu (PDL), Mircea Irimie (PDL), Alexandru Coroian (PDL) şi Gabriela Leş (FC).
In Colegiul 1, caruia ii sunt arondate cartierele Manaştur (o parte) şi Grigorescu, ARD susţine candidatura lui Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, membra ACD. Acesta a deţinut incepand cu 2010 calitatea de consilier al ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi a ocupat, totodata, funcţia de director adjunct al Institutului de Studii Populare.
Papahagi s-a facut cunoscut pe scena politica in contextul campaniei din luna iulie a.c. pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu, cand a participat alaturi de acesta la mai multe mitinguri de susţinere a preşedintelui, pe atunci suspendat. Adrian Papahagi a studiat limbi clasice şi istorie medievala la Sorbona şi lucreaza in prezent la Universitatea „Babeş-Bolyai”, la Facultatea de Istorie.

Deputaţii noi şi vechi

In Colegiul 2, care cuprinde cartierul Zorilor şi cealalta parte a cartierului Manaştur, in 2008 a fost ales deputat preşedintele PDL Cluj Daniel Buda. Dat fiind „dreptul de preempţiune” uzual in cadrul PDL, Buda va candida, tot aici, pentru un nou mandat. Daniel Buda este preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor Buda are şi o activitate profesionala şi academica bogata.  Buda este notar din 2007, pana cand a activat ca avocat, fiind şi absolvent al Facultaţii de Drept, şi preda ştiinţe politice la UBB.
In Colegiul 3 deputatul ales in 2008, Petru Calian, a fost confirmat pentru o noua candidatura. Calian este membru in Comisia pentru finanţe şi banci a Camerei Deputaţilor, unde a fost ales in doua mandate, prima data cu PRM, de unde s-a mutat la PC, iar a doua oara cu PDL. Al treilea deputat care s-ar putea sa-şi pastreze scaunul de parlamentar este Adrian Gurzau, ales in Colegiul 4. Gurzau este absolvent de Teologie şi unul dintre deputaţii cu mai puţina iniţiativa in camera legislativa, avand 36 de luari de cuvant şi 54 de propuneri legislative. Cu toate acestea, locuitorii din Maraşti care sunt arondaţi la colegiul sau l-au votat in proporţie de peste 50% in 2008.
Colegiul 5, caruia ii este arondata Gherla şi localitaţile din imprejurimi are drept candidat ARD o femeie de afaceri din Cluj, Felicia Gheorghiu, membra a formaţiunii Forţa Civica. Aceasta este directoarea unei firme proprietara şi directoarea a doua firme, Rofelix Univers şi Blade World, a caror cifra de afacere se apropie de 2 milioane euro. Iniţial, in acest colegiu trebuia sa candideze preotul Ioan Roman din Someşeni, insa acesta nu a primit acordul mai-marilor bisericii.

Doamnele de pe lista

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL Cluj, Mihaela Suciu, este propunerea pentru Colegiul 6 Dej. Aceasta a fost numita in 2009, prin decizie politica, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica Distribuţie Transilvania Nord, iar in februarie 2011, a ajuns in fruntea organizaţiei de femei a filialei PDL Cluj, dand la o parte o veche membra a partidului, Steluţa Racolţa.
In Colegiul 7 Campia Turzii, ARD il propune pe Rareş Rusu, fost directorul Transelectrica, inlocuit recent de administraţia USL cu un consilier local PSD, Claudia Anastase. Rareş Rusu este licenţiat in Ştiinţe Politice, membru al PDL şi fost consilier al deputatului Emil Boc şi al vicepremierilor Gheorghe Seculici şi Adriean Videanu. Acesta a fost consilier judeţean PD in mandatul 2005-2008, iar numele sau a fost legat de scandalurile Nana Club şi Sorin Apostu.
In Colegiul 8, care acopera Turda şi localitaţile invecinate, ARD il propune pe Mircea Irimie, fostul viceprimar din Turda, actual consilier local. Acesta a pierdut scaunul de viceprimar in favoarea avocatului Lucian Nemeş, de la PPDD, spre dezamagirea lui Tudor Ştefanie, care il susţine pe Irimie in ascensiunea politica.
Alexandru Coroian, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, va fi candidatul dreptei in Colegiul 9, caruia ii sunt arondate comunele de munte. Coroian a fost, inainte de a fi ales in funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj, pentru a-l inlocui pe Radu Bica, singurul roman din Consiliul de Administraţie al Cosmote, funcţie in care a fost numit cu susţinerea PDL.

Senatorii ARD

Colegiul 10, care acopera Gherla şi imprejurimile, are o a treia candidata din partea ARD, pe Gabriela Radoiu Leş, din partea Forţei Civice. Gabriela Radoiu Leş este, de 18 ani, director al Hotelului Topaz şi membra in Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj.
La Senat candideaza, in ordinea colegiilor, Alin Tişe, Ovidiu Calin, Ramon Moldoveanu şi Cristian Haiduc, toţi de la PDL.  Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, va candida pentru un mandat de Senator in circumscripţia Zorilor, Manaştur, Grigorescu. De profesie avocat, Alin Tişe a fost ales consilier local in 2004, dar a activat pentru scurt timp in legislativul clujean, fiind numit in 2005 prefect al judeţul, funcţie pe care a ocupat-o pana in octombrie 2007.
In Colegiul 2 Senat, ARD l-a nominalizat pe Ovidiu Calin, fost consilier judeţean, numit in 2009 la şefia Direcţiei Regionale de Poşta Cluj, iar in Colegiul 3 va candida Ramon Moldoveanu. Acesta a demisionat din functia de consilier judeţean şi din cea de vicelider al PDL Cluj-Napoca in primavara acestui an, din cauza unor neinţelegeri cu Alin Tişe. Ultimul candidat pentru un scaun senatorial nominalizat de ARD este Cristian Haiduc. Acesta este preşedintele PDL Campia Turzii şi a fost una din propunerile pentru portofoliul Economiei in Guvernul Mihai Razvan-Ungureanu.

Diana Gabor

Candidaţii ARD pentru Camera Deputaţilor:

Colegiul 1 – Adrian Papahaghi FCD
Colegiul 2 – Daniel Buda PDL
Colegiul 3 – Petru Calian PDL
Colegiul 4 – Adrian Gurzau PDL
Colegiul 5 – Felicia Gheorghiu PFC
Colegiul 6 – Mihaela Suciu PDL
Colegiul 7 – Rareş Rusu PDL
Colegiul 8 – Mircea Irimie PDL
Colegiul 9 – Alexandru Coroian PDL
Colegiul 10 – Gabriela Leş PDL

Candidaţii ARD pentru Senat:

Colegiul 1 – Alin Tişe PDL
Colegiul 2 – Ovidiu Calin PDL
Colegiul 3 – Ramon Moldoveanu PDL
Colegiul 4 – Cristian Haiduc PDL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.