Consilierii judeţeni bistriţeni, nici actualii, nici cei care au fost in mandatul trecut, nu şi-au completat declaraţiile de avere şi interese conform legii, ceea ce dovedeşte ori ignoranţa din partea acestora ori ticalosie in respectarea prevederilor legale.
Mulţi dintre aleşi au preferat sa nu menţioneze in documentele amintite firmele la care aceştia sunt acţionari sau deţin funcţii de conducere preferind sa falsifice realitatea.
Aleşii, fie ei locali, judeţeni sau chiar parlamentari, au dovedit nu o data ca nu ştiu sau nu vor sa ştie cum trebuie sa işi completeze declaraţiile de avere şi interese.
De aceasta data, Gazeta de Bistriţa a descoperit ca o serie de consilieri judeţeni, foşti şi actuali, au falsificat anumite date din documentele amintite. In acest caz vorbim de parţile sociale pe care le deţin in anumite societaţi comerciale sau faptul ca deţin calitatea de administratori in anumite firme. Astfel ca, nu mai puţin de 14 dintre actualii şi foştii consilieri judeţeni au documentele cu privire la averea şi interesele lor, in neregula.
Foştii consilieri, uituci sau banditi
Neamţu Dorin a fost consilier judeţean din partea PDL, in legislatura 2008 – 2012. Fostul ales judeţean democrat-liberal menţioneaza in declaraţia sa de interese din acest an ca deţine 95% din acţiunile SC Castor Construct SRL Bistriţa, fara sa menţioneze şi valoarea acestora, restul acţiunilor aparţinand soţiei sale. Neamţu mai precizeaza ca 50% din acţiunile unei alte societaţi comerciale – Done Fiso SRL – in dreptul careia el face precizarea ca este in faliment. In ceea ce priveşte aceasta din urma firma, potrivit datelor publicate pe listafirme.ro, in acest moment este radiata.
Ceea ce nu a amintit Dorin Neamţu este faptul ca domnia sa este asociat in alte trei firme, şi anume SC Marysoon SRL, aflata in lichidare, SC Solawatt Energy SRL şi Energogamawest SRL, ultimele doua fiind infiinţate in aprilie, respectiv ianuarie anul acesta, inainte de depunerea ultimei sale declaraţii de avere şi interese.
O alta omisiune a lui Dorin Neamţu este şi faptul ca nu a menţionat in declaraţia sa de avere şi salariul pe care l-a incasat in calitate de administrator al SC Castor Construct SRL, lasand sa se inţeleaga ca a trait doar din indemnizaţia sa de consilier judeţean in cuantum anual de 4.245 lei (circa 350 lei lunar) şi din salariul soţiei sale care in 2011 a avut un salariu anual de 20.400 lei (1.700 lei lunar), in calitate de angajata a SC Ambient SA.
Emil Miclea, un alt fost consilier judeţean democrat-liberal se afla intr-o situaţie asemanatoare cu cea a colegului sau de partid amintit mai sus, Dorin Neamţu.
Fostul ales democrat-liberal a amintit in declaraţia sa de avere şi interese ca este asociat unic al SC Pan Aroma SRL, valoarea totala a acţiunilor fiind de 50.000 de lei, şi ca are de incasat dividende in valoare de 161.137 lei. Legat de aceeaşi firma, Miclea menţioneaza şi ca a imprumutat in nume personal SC Pan Aroma SRL cu suma de 1.001775 lei.
Ceea ce nu precizeaza Emil Miclea in declaraţia sa de avere şi interese este faptul ca domnia sa este asociat şi intr-o alta firma, şi in aceleaşi timp şi administrator – SC M and B SRL Bistriţa, ce are ca obiect de activitate transportul rutier de marfuri şi care a fost infiinţata in anul 1991.
Radu Vasieş este un alt consilier judeţean, tot de sorginte democrat-liberala, a carui ultima declaraţie de avere şi interese prezinta grave nereguli. Fostul consilier judeţean menţioneaza ca este asociat impreuna cu soţia sa in SC Fortivilar SRL din Lunca Ilvei, dar omite sa aminteasca faptul ca el deţine in acelaşi timp şi calitatea de administrator al acestei firme.
Vasieş nu pomeneşte absolut nimic insa de firma care figureaza pe numele soţiei sale – SC Izora Tur SRL, infiinţata in februarie 2011, sau de vreun beneficiu pe care aceasta l-ar fi avut de pe urma acesteia.
Daniel Alin Cristea, fost consilier judeţean PDL in legislatura 2008 – 2012, a uitat şi el sa menţioneze in declaraţia sa de avere şi interese ca deţine calitatea de administrator in SC Allen Impex SRL. Cristea s-a marginit doar sa precizeze ca deţine 50% din acţiunile SC Ceracom SRL, a caror valoare este de 15.000 lei. Interesanta este valoarea salariului anual pe care Daniel Alin Cristea l-a incasat in calitatea sa de director al SC Ceracom SRL, de doar 1.450 lei. Daca suma este una reala, atunci Cristea a trait in 2011 sub limita subzistenţei, avand in vedere ca lunar el a caştigat de la aceasta firma doar 120 lei lunar. La aceasta suma se adauga insa valoarea indemnizaţiei sale de consilier judeţean, de 401 lei lunar, şi uite aşa Cristea a ajuns in 2011 sa traiasca cu puţin peste 500 lei in fiecare luna. Oricum ne intrebam in acest caz din ce bani şi-a platit ratele pentru creditele contractate in 2007 şi 2008, in valoare totala de peste 84.000 lei, plus intreţinerea casei sale din Livezile şi a autoturismului sau marca Mercedes, fiindca domnia sa nu a declarat a avea şi alte surse de venit.
Dorel Coc, consilier judeţean din partea PNL in legislatura 2008 – 2012, are şi el omisiuni in declaraţiile de avere şi interese. Şi aici ne referim nu doar la ultimul document completat anul acesta, ci şi la cele din anii anteriori, in care nu a amintit faptul ca domnia sa este asociat, alaturi de soţia sa in cadrul SC Farmacia Hipocrate SRL din Nasaud. Potrivit listafirme.ro, firma cu pricina are intrerupere temporara de activitate, insa fostul consilier judeţean, avea obligaţia, conform legii sa menţioneze in declaraţia de interese, calitatea sa de asociat in cadrul acesteia.
Alexandru Ioan Jauca, fost consilier judeţean PDL in acelaşi mandat trecut, 2008 – 2012, comite şi el aceeaşi greşeala ca şi consilierul judeţean liberal. Mai precis, nici Jauca nu menţioneaza nici in ultima sa declaraţie de avere şi interese, dar nici in cele completate in anii anteriori din mandatul trecut, faptul ca este asociat unic şi administrator al SC Alexdiprod SRL din Rodna, cu toate ca firma respectiva are intrerupere temporara de activitate. Conform legii, Alexandru Jauca avea obligaţia sa menţioneze in documentele citate calitatea deţinuta in firma mai sus amintita, intrucat societatea comerciala nu este radiata, ci ea exista.
Liviu Rusu si Iancu Luca la fel ca ceilalti
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Nasaud, Liviu Mihai Rusu (PDL), cu toate ca a mai avut de a face cu inspectorii Agenţiei Naţionale din cauza neconcordanţelor sale din declaraţia sa de avere şi interese depusa la scurt timp dupa inceperea mandatului sau in fruntea administraţiei judeţene, nu a invaţat nimic minte. Nici atunci, dar nici in declaraţiile sale ulterioare, şi evident nici in cea completata anul acesta, Liviu Rusu nu aminteşte absolut nimic despre cealalta firma in care domnia sa este asociat – SC Rubira Grup SRL din Sangeorz Bai. Este foarte adevarat ca respectiva firma nu a mai inregistrat vreo cifra de afaceri de prin 2007, insa ea este in stare de funcţionare. Conform legii, Liviu Rusu avea obligaţia sa menţioneze in declaraţia sa de interese calitatea deţinuta şi in cadrul SC Rubira Grup SRL, pe langa menţiunea facuta vizavi de SC Montana Islaz SRL, unde fostul preşedinte al CJ BN are calitatea de asociat unic.
Excepţie de la aceasta situaţie nu face nici fostul secund al lui Liviu Rusu, ex-vicepreşedintele CJ BN – Iancu Mihai Luca (PDL). Fostul vicepreşedinte al CJ BN aminteşte doar de o singura societate comerciala in care este asociat – SC Aliat SRL, in timp ce alta – SC L.B. Intermarket SRL – este lasata pe dinafara, in toate documentele completate in perioada 2008 – 2012. Culmea este ca in cazul lui Luca Iancu ambele firme se afla in aceeaşi situaţie, adica in lichidare.
Nici actualii nu s mai buni
Liberalul Dorin-Grigore Popescu (USL) a deţinut funcţia de consilier judeţean in mandatul 2008 – 2012, dar a mai caştigat un mandat de consilier judeţean şi in aceasta legislatura 2012 – 2016.
Consilierul judeţean liberal nu menţioneaza ca deţine calitatea de asociat in SC Dan Mar SRL, chiar daca in cazul acestei firme s-a declanşat procedura de insolvenţa.
Consilierul judeţean social-democrat (USL) George Pop omite sa precizeze in declaraţia sa de avere şi interese completata in luna iulie anul acesta la inceput de mandat ca deţine calitatea de asociat in cadrul a doua societaţi comerciale. Este vorba de SC Glinoval Logistic SRL, unde George Pop este asociat unic, şi de SC Georgianos SRL, in care consilierul judeţean este asociat impreuna cu soţia sa, aceasta din urma firma aflandu-se in lichidare.
Consilierul judeţean democrat-liberal Robert Ionatan Sighiartau intra şi el in grupul uitucilor. Acesta a omis sa precizeze in declaraţia sa de avere şi interese, completata la inceputul mandatului sau de consilier judeţean in luna iulie a acestui an, ca pe langa apariţiile sale ca administrator şi asociat in cele patru firme amintite, mai trebuia sa scrie şi despre faptul ca este asociat şi administrator şi la SC GBS Mondial Invest SRL din Tarpiu, deşi in 2011 firma nu a inregistrat vreo cifra de afaceri.
Iulian Stroe, consilier judeţean al Partidului Conservator prin intermediul USL, are o declaraţie de avere şi interese aproape alba. In afara venitului sau din pensii ca fost ofiţer al Armatei Romane, Iulian Stroe deţine doar un autoturism, marca Daewoo Matiz. In rest, potrivit documentului citat nu are nici terenuri, nici locuinţe şi nici alte bunuri. De asemenea, consilierul judeţean nu face nici vreo menţiune ca ar avea vreo calitate intr-o societate comerciala, insa nu este chiar aşa. Alaturi de Medgyesi Margareta, consilierul judeţean conservator apare ca asociat, dar şi administrator in SC Elemar Impact SRL, firma infiinţata in 2007. Partea interesanta este ca, potrivit listafirme.ro, societatea nu figureaza cu niciun bilanţ contabil depus dupa data infiinţarii sale.
Ileana Moldoveanu, consilier judeţean social-democrat (USL), are şi ea inadvertenţe in declaraţia sa de avere şi interese. Mai precis este vorba de faptul ca in partea cu privire la interese, Ileana Moldoveanu aminteşte doar faptul ca este acţionar la SC Hebe SA Sangeorz Bai, in timp ce aceasta deţine calitatea de administrator şi in alte firme, aspecte neprecizate in documentul postat pe site-ul CJ BN. Astfel, Ileana Moldoveanu deţine calitatea de administrator in cadrul SC Sind Tour Trading SRL din Singeorz-Bai, dar şi in cadrul SC Sind Tour Trading SRL din Bucureşti.
Unde i ANI
Pentru lamurirea aleşilor, indiferent de forul in care ei activeaza, menţionam ca in declaraţia de interese, la punctul 1 exista o rubrica, pe care domniile lor trebuie sa o completeze in cazul in care sunt „asociat sau acţionar la societaţi comerciale, companii/societaţi naţionale, instituţii de credit, grupuri de interes economic, precum şi membru in asociaţii, fundaţii sau alte asociaţii neguvernamentale”, iar la punctul 2 este rubrica ce trebuie completata in cazul in care aleşii au „calitatea de membru in organele de conducere, administrare şi control ale societaţilor comerciale, ale regiilor autonome, ale companiilor/societaţilor naţionale, ale instituţiilor de credit, ale grupurilor de interes economic, ale asociaţiilor, fundaţiilor ori ale altor asociaţii neguvernamentale”. In plus, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Integritate, cei care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi interese, daca deţin calitatea de asociat sau administrator intr-o societate comerciala, aşa cum sunt cazurile celor amintiţi mai sus, trebuie sa precizeze acest aspect indiferent de starea firmei respective, mai puţin atunci cand ea este deja radiata sau procesul de lichidare este deja definitivat.
Silviu Teodoru