România se află printre primele state din Europa unde cetățenii abia reușesc să își achite facturile la timp, arată un studiu efectuat de către Eurostat. Mai mult de 14% din gospodăriile românești nu au reuşit să îşi plătească la timp facturile la utilităţi. Procentul înregistrat de țara noastră fiind unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică.

Pe primul loc în clasament se află Grecia, unde o treime din populația țării nu își poate achita la timp facturile. Procentul de 35.6% este unul foarte semnificativ, ceea ce demonstrează că situația nu este tocmai „roz” pentru locuitorii Greciei. Pe al doilea loc în clasament se află Bulgaria, și ea cu un procent destul de semnificativ care ajunge la 30%. Pe locul trei se află Croația cu 17.5% iar România este cea care o urmează în clasament cu 14%.

Datele oferite de către studiul Eurostat

Îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor săi și combaterea sărăciei și excluziunii sociale este o parte centrală a politicilor Uniunii Europene. Cu toate acestea, există încă gospodării din UE care întâmpină dificultăți în realizarea scopurilor. În 2018, aproape 7% din gospodării nu au putut să plătească facturile la energie electrică (încălzire, energie electrică, gaze, apă etc.) din cauza dificultăților financiare. Cu toate acestea, această pondere a scăzut constant în UE în ansamblu, de la peste 10% din gospodării în 2013.

Printre gospodării, în special cei cu copii dependenți, s-au confruntat cu dificultăți în plata facturilor la utilități la timp. În UE, puțin sub 14% din gospodăriile formate dintr-un singur adult cu copii dependenți s-au confruntat cu astfel de dificultăți în 2018, comparativ cu mai puțin de 3% din gospodăriile formate din doi adulți (cu cel puțin unul dintre ei 65 de ani sau mai mult). În rândul gospodăriilor cu doi sau trei adulți și copii dependenți, această pondere a fost de aproximativ 11%.

În 2018, mai mult de o treime din gospodăriile din Grecia (36%) au avut probleme la plata facturilor la utilități la timp în ultimele 12 luni, multe gospodării confruntându-se cu astfel de probleme și în Bulgaria (30%). În schimb, puține gospodării nu au putut să își plătească facturile la timp în Olanda, Cehia, Suedia și Austria (toate în jur de 2%).

Potrivit analizei Eurostat, anul 2018 a înregistrat un număr de aproape 110 milioane de cetățeni, ceea ce înseamnă aproximativ 22% din populația Uniunii Europene care se confruntau cu riscul de sărăcie și erau afectați de excluziunea socială. Ponderea aceasta este foarte mare având în vedere vremurile pe care le trăim, dar cu toate acestea înregistrându-se o scădere mulțumitoare în ultimii ani. Spre exemplu, riscul de sărăcie și excluziune socială în anul 2012 era de aproximativ 25%.

Statistici Românești

Potrivit unui studiu realizat de către Institutul Național de Statistică, bazat pe adresarea unor chestionare, mai mult de un sfert dintre români consideră că pot să își plătească cheltuielile curente chiar dacă au un venit lunar minim cuprins între 1.000 și 2.000 de lei. În ceea ce privește trei din cinci gospodari, potrivit studiului acesta, au nevoie de cel puțin 2.000 de lei pentru a-și acoperi cheltuielile lunare. Ultima categorie este cea a celor care consideră că pentru a-și acoperi cheltuielile lunare au nevoie de cel puțin 3.000 de lei, este compusă dintr-o treime a populației.

Statisticile tuturor țărilor din Uniunea Europeană

Rezultatele țărilor din Uniunea Europeană sunt următoarele: Grecia 35.6%; Bulgaria 30.1%; Croația 17.5%; România 14.4%; Slovenia 12.5%; Cipru 12.2%; Latvia 11.6%; Ungaria 11.1%; Lituania 9.2%; Irlanda 8.6%; Slovacia 7.9%; Finlandia 7.7%; Spania 7.2%; Malta 6.9%; Estonia 6.5%; Franța 6.4%; Polonia 6.3%; UK 5.4%; Danemarca 5.1%; Belgia 4.5%; Portugalia 4.5%; Luxemburg 3.6%; Germania 3.0%; Austria 2.4%; Suedia 2.2%; Cehia 2.1%; Olanda 1.5%; Islanda 6.0%; Elveția 4.1%; NorvegiA 2.7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.