Magistrații de la Curtea de Apel Cluj și-au suspendat activitatea pentru câteva zile ca semn de protest împotriva deciziei Guvernului de anulare a pensiilor speciale. Între zilele 22 ianuarie și 28 ianuarie 2020, porțile Curții de Apel au fost „închise”, zeci de procese amânate și o multitudine de oameni vor fi afectați în urma acestei decizii. Parlamentarii vor dezbate în 28 ianuarie legea privind eliminarea pensiilor speciale, prin urmare magistrații din toată țara protestează.

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a transmis printr-un comunicat public, decizia conform căreia activitatea instituției va fi suspendată între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020:

”Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj cere abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, propunerile legislative fiind susceptibile de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. S-a aprobat suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”.

Ce hotărâre a luat Adunarea Generală

Prin urmare, după ce Aduarea Generală și-a convocat membrii în data de 21 ianuarie, au fost luate două hotărâri principale: „Astăzi, 21.01.2020, a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj, având în vedere dispoziţiile Hotărârii nr. 55 din data de 16.01.2020, dată de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor. În urma analizei efectuate, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât:

Abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, în sensul propus prin propunerile legislative nr. Pl-x nr. 292/2019, aflate la Camera Deputaţilor, este susceptibilă de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor;

Formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativa prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. c din Legea nr.304 /2004 privind organizarea judiciară, în sensul sesizării Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia. 3. Suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

Suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală. Precizăm că activitatea instanţei clujene a mai fost întreruptă între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020 tot ca urmare a încercărilor de modificare a normelor legislative cu privire la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.”

Pensiile speciale sunt reglementate prin intermediul legii nr. 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Se incadrează în categoria celor care primesc pensii sepciale, judecătorii şi procurorii cu cel puţin 25 de ani vechime în magistratură, la momentul în care împlinesc vârsta prevăzută de lege. Actualmente, cea mai mare pensie specială din România este încasată de un judecător care primește lunar 40.963 lei brut. 

Au mai fost asemenea situații

Curtea de Apel Cluj nu este la prima abatere de acest fel. Nu de mult a mai fost o situație în care activitatea instanței clujene a fost suspendată preț de mai multe zile, mai precis între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020 cu același motiv dar și din cauza propunerii de modificare a normelor legislative cu privire la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare.

1 COMENTARIU

  1. Intrebare! Ce vina ai oamenii care au procese pe rol, ca magistratii se afla in greva SI PRIMESC ALTE TERMENE??????Ce se intampla cu biletele de avion luate din timp de catre avocati, pentru a fi prezenti la termen la diverse cauze la Curtea de apel Cluj-cine ii despagubeste pe oamenii respectivi.PROBABIL VOR URMA O SERIE DE PLANGERI PENALE LA ADRESA ORGANIZATORILOR ACESTOR GREVE!
    SA VA FIE RUSINE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.