Statele Unite s-au aflat din nou in faţa unei decizii cruciale pentru viitorul americanilor, dar şi al intregii lumi. Barack Obama a fost ales pentru un al doilea mandat la Casa Alba, avand astfel ocazia sa continue reformele incepute in 2008, in special cea din domeniul sanataţii. Acesta a fost felicitat de liderii europeni, dar şi de contracandidatul sau Mitt Romney.

Barack Obama a fost reales pentru un al doilea mandat la Casa Alba, la finalul a 18 luni de campanie electorala deosebit de obositoare şi, mai ales costisitoare. Totul a mers in ziua şi noaptea alegerilor conform scenariilor pozitive ale democraţilor, victoria preşedintelui devenind clara cu cateva ore inainte de inchiderea tuturor secţiilor de votare. Barack Obama a caştigat peste 270 de electori, anunţa presa americana.

Ohio decide rezultatul

Cum procesul electoral din SUA este complex, in aceasta batalie conteaza votul marilor electori, iar pentru a fi ales preşedintele SUA, un candidat are nevoie de 270 de electori. Chiar daca sondajele i-au plasat la egalitate pe Obama şi Romney pe plan naţional, preşedintele a profitat de scrutinul indirect, care acorda mai multa importanţa unui numar de zece state din totalul de 50 şi astfel ofera avantaj pentru una dintre cele doua parţi.
Ohio a fost statul ale carui rezultate au fost urmarite indeaproape. Niciun republican nu a reuşit sa se instaleze la Casa Alba fara sa-l caştige, iar Obama a dominat acolo in toate sondajele recente, cu toate ca distanţa parea mica. Primele rezultate au fost facute publice dupa ora 23.00 GMT (01.00, ora Romaniei), dar SUA are şase fusuri orare, de pe coasta de est pana in Hawaii, astfel ca, numele caştigatorului a ramas necunoscut o buna perioada a nopţii. Petrecerea democraţilor a inceput abia dupa ce s-a aflat rezultatul scrutinului in Ohio, unde a invins Obama.
Dupa sute de milioane de dolari cheltuite, zeci de mii de kilometri parcurşi, mii de maini stranse şi zeci de discursuri intr-un an şi jumatate de campanie intensiva, decizia a revenit celor aproximativ 200 de milioane de alegatori, odata cu deschiderea primelor secţii de vot la ora 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei), cu excepţia micii localitaţi Dixville Notch (New Hampshire) unde, in mod tradiţional, scrutinul a inceput la miezul nopţii (07.00, ora Romaniei). Pentru prima data in istoria satului, cei zece electori nu au putut stabili o majoritate, Obama şi Romney adunand cate cinci voturi fiecare.
Americanii şi-au votat aleşii in cele doua camere tot marţi. Astfel, in cadrul alegerilor legislative, democraţii şi-au pastrat controlul asupra Senatului, in timp ce republicanii au pastrat Camera Reprezentanţilor. De asemenea, marţi, alegatorii au fost indemnaţi sa se pronunţe in cadrul a peste 170 de referendumuri locale. In California, alegatorii au votat daca vor, pentru prima data in Statele Unite, etichetarea unor produse OGM (organisme modificate genetic), in timp ce canabisul a fost legalizat, chiar şi pentru scopuri recreative, in Colorado şi statul Washington.

„Ce e mai bun abia acum urmeaza”

Obama a declarat, la aflarea veştii ca a invins din nou: „In aceasta seara, la aceste alegeri, voi, poporul american, aţi demonstrat ca, deşi drumul a fost lung şi greu, pentru SUA ce e mai bun abia acum urmeaza. Vreau sa mulţumesc fiecarui american care  a participat la aceste alegeri, celor care au votat pentru prima oara, celor care au stat foarte mult timp la coada – apropo, va trebui sa rezolvam problema asta –, fie ca aţi ţinut o pancarta cu Obama sau una cu Romney, vocea voastra a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney şi l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dura, dar numai pentru ca amandoi ne iubim profund ţara”.
Vestea a fost primita cu entuziasm şi in Europa. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a declarat emoţionat şi fericit de rezultatul votului, informeaza rtv.net. Realegerea lui Barack Obama este o dovada ca cine are curaj poate invinge, a mai spus Mark Gitenstein, potrivit Romania TV.
„Este şi un moment emoţionant şi fericit pentru mine, in ideea ca eu am crescut in Sudul segregat unde afro-americanii nici macar nu puteau vota. Acum slujesc un preşedinte afro-american ca ambasador al Statelor Unite, pentru ţara in care s-au nascut bunicii mei. Iar el tocmai a fost reales pentru un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Mesajul Americii este ca daca exista calitate, curaj şi merit oricine poate reuşi. Iar asta e frumuseţea ţarii noastre”, a declarat Mark Gitenstein.

Europa felicita opţiunea SUA

Uniunea Europeana l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Alba, exprimandu-şi dorinţa ca UE şi Statele Unite „sa işi consolideze relaţiile bilaterale” şi sa „infrunte impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate şi economie”, relateaza AFP. Primul care a reacţionat a fost preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, pe contul sau de Twitter. „Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama”, a scris el in olandeza, dupa care a postat alte doua mesaje, in olandeza şi franceza, in care se declara „bucuros de alegerea preşedintelui Obama”.
Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun in care i-au adresat „felicitari calduroase preşedintelui Obama pentru realegere”. „Statele Unite sunt un partener strategic al Uniunii Europene şi noi vrem sa continuam cooperarea stransa stabilita cu preşedintele Obama in ultimii patru ani, pentru a consolida relaţiile bilaterale şi a infrunta impreuna provocarile globale, in special in materie de securitate şi economie”, au asigurat ei.
„Relansarea şi crearea de locuri de munca raman o prioritate pentru Statele Unite şi UE, iar noi vom continua sa colaboram cu preşedintele Obama pentru elibera potenţialul fara egal al pieţei transatlantice”, au apreciat Van Rompuy şi Barroso. „Suntem pregatiţi, de asemenea, sa continuam cooperarea intensa pe teme de politica externa şi pentru promovarea valorilor noastre comune”, au adaugat ei.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat pe contul sau de Twitter ca „Parlamentul European spera sa construiasca pe baza relaţiei transatlantice puternice şi complete cu preşedintele Obama”. Tot pe contul sau de Twitter, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat ”felicitari calduroase” preşedintelui Obama şi a apreciat ca „legatura transatlantica ramane in continuare la fel de importanta pentru pace şi securitate, şi ca preşedintele Barack Obama a dat dovada de un mare leadership menţinand-o puternica”, informeaza realitatea.mobi.

Diana Gabor

Romney şi-a acceptat infrangerea

Mitt Romney a acceptat infrangerea felicitandu-l pe Obama. „Tocmai l-am sunat pe preşedintele Obama, ca sa il felicit pentru victoria lui şi sa ii urez succes in noul mandat. Ţara noastra are de infruntat provocari mari, ma rog sa ne poata ghida ca naţiune pentru a trece peste ele”. Romney le mulţumeşte tuturor celor care l-au ajutat in aceasta campanie, inclusiv candidatului sau pentru vicepreşedinţie, Paul Ryan, despre care spune ca, exceptandu-o pe Ann, soţia sa, a fost ”cea mai buna alegere pe care a facut-o”. Romney vorbeşte despre greutaţile din viitor şi nevoia de a conlucra indiferent de culoarea politica. Spune ca el şi Ryan au dat totul in aceasta campanie, ca şi-ar fi dorit sa fie el liderul care sa indrume poporul american, insa naţiunea a ales un alt lider, iar el se va ruga pentru acest lider.
Romney, in varsta de 65 de ani, fost guvernator de Masssachusetts (nord-est) şi multimilionar datorita carierei de antreprenor, a mizat in campanie pe criticarea bilanţului economic al preşedintelui Obama, in varsta de 51 de ani, care a pozat in aparator al clasei de mijloc, afectata in continuare de consecinţele crizei din 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.