Autorizația de construcție a devenit de ceva timp un moft pentru clujeni. Reporterii Gazeta de Cluj au mai vorbit și în trecut despre zecile de case de pe Valea Fânațelor care au fost construite ilegal, fără autorizație de construcție din partea Primăriei. Cu toate acestea, faptul că locuințele nu dețin Carte Funciară, nu reprezintă o piedică pentru proprietarii care vor să își vândă propriile case. Primăria nu se acționează în niciun fel, ba mai mult decât atât chiar un fost vicepreședinte a Consiliului Județean Cluj a procedat la fel. 

De recent a apărut în presă un anunț cu o casă de vânzare pe Valea Fânațelor, iar până aici nimic nu pare a fi în neregulă. Locuința arată impecabil și are o suprafață de 280 de mp. Problema este că aceasta nu deține autorizație de construcție, iar mai grav este faptul că nu este singura din zonă care se confruntă cu această situație. În spațiul public au apărut de ani buni de zile informații care denotă faptul că Valea Fânațelor ar fi construită aproape in totalitate ilegal și că locuințele nu dispun de carte funciară. Cu toate acestea, Primăria Cluj-Napoca pare să nu fi reacționat nici într-un fel cu toate că situația îi este cunoscută, iar oamenii au continuat să construiască fără a mai ține cont de lege. 

În ce condiții trăiesc localnicii din acea zonă

La începutul anului trecut, unul dintre localnicii acelei zone a sesizat Primăria Cluj-Napoca cu privire la faptul că aproximativ 300 de familii care locuiesc acolo, nu dispun de iluminat public, canalizare și transport în comun iar drumurile sunt în condiții dezastruoase. La acel moment, domnul viceprimar Dan Tarcea a oferit un răspuns public spunând: „ În cei doi ani de când sunt viceprimar, locuitorii de pe Valea Fânațelor au fost de cel puțin 10 ori la Primărie, inclusiv la mine, am avut peste 15 intervenții pe strada Valea Fânațelor. Pornind de la drum, de la pietruiri, podeț, am făcut accesul la cimitir. Am încercat să facem lucrurile așa cum ne permite și drumul pentru că, din nefericire, acolo aveți un drum cu o lățime de 3 metri. Din cele 300 de familii, câte sunt cu case construite cu autorizație de construire? Nu cred că le-au obținut fără să aibă potabilă! Inclusiv pentru fântână ar fi trebuit să obțină un aviz de la DSP (n.r. Direcția de Sănătate Publică), deci acolo există construcții făcute fără autorizație!”. 

Cum „sună” anunțul proprietarului care și-a scos casa la vânzare

”Persoană fizică vând casa mediteraneana, superfinisată, mobilată și utilată, suprafață construită 280 mp, construită în anul 2017. Casa se află în cartierul Iris pe strada Valea Fanatelor, deasupra la magazinul Auchan, pe o stradă privata, asfaltată de 9 metri lățime și de aproximativ 250 metri lungime. Zona este foarte liniștită cu panorama superba asupra orașului. Terenul pe care este construita casa are suprafață de 600 mp (…) ATENȚIE! Casa nu este intabulata, este construita fară autorizație de construire, precum sunt construite toate casele din zona, este impusa la primărie se plătește impozit pe ea, dar este extratabulara, s-au început demersurile pentru intrarea în legalitate, dar din păcate nu știm cu exactitate cât timp durează. Terenul este intravilan, intabulat cu CF și cu utilități, apa, canalizare, curent. Casa pentru pretențioși!!! Anunțul este pentru cunoscători și pentru cei interesați! Vă rog să nu deranjați inutil! Mulțumesc.”

Ce spune legea privind autorizația de construcție 

Legea 50/1991 prind autorizarea livrărilor de construire spune clar care sunt condițiile de construire a unei case și până unde pot ajunge riscurile pentru cele care nu dispun de această documentație. Nerespectarea prevederilor poate duce la demolare dacă nu se respecta regulamentul de urbanism. 

Art. 37 alin. (2) Lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor. Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie pentru toate tipurile de construcţii autorizate, inclusiv în situaţia realizării acestor lucrări în regie proprie. Recepţia la terminarea lucrărilor se face cu participarea reprezentantului administraţiei publice, desemnat de emitentul autorizaţiei de construire.

Art.37 alin. (5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate.
Art. 37 alin. (6) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverinţe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei. În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale. În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei”, a mai explicat public Salanță.

Funcționar public clujean și-a construit casă fără autorizație 

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, și-a construit în anul 2010 o casă în zona Valea Chintăului fără a dispune de autorizație de construire, iar nici în ziua de astăzi construcția nu se află în normele legale. Când acesta a fost întrebat dacă și-a construit casa fără autorizație, acesta a susținut că vina este a Primăriei:  „Eu am cumpărat terenul de pe Valea Chintăului (drumul care duce spre satul Pădureni – n.red), încă din 2007, împreună cu frații mei. Tot atunci am angajat și o echipă de specialiști care s-a ocupat de documentația urbanistică, pentru că îmi doream foarte mult să construiesc o casă pentru familia mea. Primarul Sorin Apostu nu numai că nu a dorit să-mi aprobe documentația, nici măcar nu mi-a introdus dosarul în comisia de urbanism. Am tot așteptat și de fiecare dată când erau ședințe de urbanism, dosarul meu era scos de pe ordinea de zi”. 

3 COMENTARII

  1. La Cluj durează 5 ani un Puz, fiecare birou analizează ff greu documentația iar apoi îți expira avizele și reiei de 3,4 ori toate actele pe bani grei. Și sa fie treaba bună… Printr un aviz de la circulație îți e interzis sa obții autorizatie de constructie pana nu se face nu știu ce sens giratoriu. Dar blocuri se fac pe artere principale de n etaje…

  2. Da, si? Fraieri aia care fac fara autorizatie sau aia care ii inghit si-i lasa?
    De acord cu un moderator Tv, care a spus: mai devreme sau mai tarziu, Romania are sa dispara ca tara. Nu are cum sa supravietuiasca”. Nu are cum. Ascultati bine si veti auzi numai grohaituri si plescaitul namolului de langa troaca. Uitati-va in jur.

  3. (…) „locuință unifamilială, care în acte are două încăperi. Ceea ce este construit la etaj și mansardă nu a avut niciodată autorizație de construcție. Din acest motiv și “gradinita” menționată de dvs. nu a funcționat niciodată legal pentru ca nu se puteau obtine avize” (…) https://www.stiridecluj.ro/social/clujenii-din-gruia-spun-ca-nu-i-au-hartuit-pe-muncitorii-din-sri-lanka-eram-ingrijorati-ca-locuiesc-40-in-doua-camere Restul actelor, cum sunt fabricate ? În fals ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.