Octav Bjoza, președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România a acordat un interviu reporterului Gazeta de Cluj în care a vorbit pe larg despre „drama comunității Răchițele”, viața lui dar și despre slujba de comemorare a partizanilor anticomunişti care a avut loc în data de 1 februarie în localitatea Răchițele despre care preotul Teodor Boc, văr cu primarul Municipiului Cluj-Napoca, a declarat că au fost niște ”criminali” și ”bandiți”.
Născut la 11 august 1938, în municipiul Iaşi din părinți ortodocși, Octav Bjoza se definește ca fiind un naționalist convins. „Mândru că sunt român” reprezintă cuvintele care nu lipsesc niciodată dintr-un discurs sau interviu de-al său. A absolvit Colegiul „Andrei Şaguna“, cel mai bun din Braşov și a avut o copilărie fericită, trăind prima dragoste la 16 ani, când s-a îndrăgostit de o fată blondă cu ochi albaştri. A fost student la Facultatea de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi și din cauza unei cu organizații de opinii liberale şi deschisă spre occident, numită Garda Tineretului Român, a fost arestat. Ce a urmat, a fost de groază, acesta fiind deportat în 14 locuri. Eliberarea lui a avut loc în anul 1962 dar a fost urmărit de securitate până la căderea Comunismului. În continuare este prezentat interviul pe care Octav Bjoza l-a acordat reporterului Gazeta de Cluj.
Anca: În primul rând aș vrea să începem cu o scurtă prezentare pentru cine nu vă cunoaște. În câteva cuvinte, cine este Octav Bjoza?
Octav Bjoza: „Sunt Octav Bjoza, președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România. Nu îmi place mie să vorbesc despre mine, nu dă bine. Găsiți toate informațiile despre viața mea pe site-ul AFDPR. Ca mine au fost mii de tineri în țara asta, mii care au luptat și suferit mai mult decât mine”
Anca: Care sunt principalele realizări din viața dumneavoastră?
Octav Bjoza: „Ceea ce mă bucură sunt cele patru decorații pe care le am. Nu are nimeni patru în România, câte două au mulți. De la Regele Mihai, de la președintele Klaus Iohannis de la primul lui mandat. Apoi în 27 octombrie 2017, când s-au întâlnit la București toți Patriarhii ortodoxi din lume am primit crucea partiarhală, care nu a fost oferită în mai mult de o sută de bucăți în ultimii o sută de ani. Și în cel de al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, la trei ore după depunerea jurământului, a mai decorat Asociația Foștilor Deținuți Politici cu meritul credincios”.
Anca: La comemorarea a 62 de ani de la uciderea violentă a ultimilor doi membri ai grupării de partizani, care a fost ţinută în comuna clujeană Răchiţele, preotul Teodor Boc, vărul primarului Municipiului Cluj-Napoca, a declarat că aceștia au fost niște ”criminali” și ”bandiți”. Ce părere aveți despre afirmația acestuia?
Octav Bjoza: „ Este rușinoasă. Un preot în primul rând ar trebui să propovăduiască în mijlocul comunității pe care o reprezintă și care este și o comunitate mică, la urma urmei este un sat. Acesta ar trebui să propovăduiască pacea, liniștea, reconcilierea, iertarea.. dar nu e dispus de așa ceva.
Eu am avut primul contact cu dumnealui în 1994 când aflându-mă la un prieten de-al meu din Cluj. S-a întâmplat că filiala noastră din Cluj, eu fiind de pe filiala Brașov și aflându-mă întâmplător acolo, președintele de atunci al filialei AFDPR din Cluj, domnul Ion Gherasim, împreună cu vicepreședintele Septimiu Râmboiu și cu alți colegi care mai trăiau – astăzi nu mai trăiește niciunul dintre ei – ne-am dus la Răchițele, eu doar întâmplător aflându-mă acolo printre ei. Ei s-au dus ca să identifice un loc unde ar putea amplasa un mic monument care să pomenească de Grupul de Rezistentă al Armatei condus de Teodor Șușman. Ei se gândeau că ar putea să-l pună undeva la intrare în cimitir, în curtea Bisericii sau oriunde le-ar fi permis, în zona centrală. Când am ajuns acolo, domnul Teodor Boc numai cât nu ne-a luat la bătaie, ne-a îmbrâncit pur și simplu spunându-ne „hai, plecați”. Atunci era anul 1994.”
Anca: Este adevărat că domnul preot Boc v-a sunat pentru a vă spună să nu participați la eveniment?
Octav Bjoza: „În seara dinainte de a pleca eu cu avionul către Cluj, după ora 21:00, m-a sunat preotul Boc, spunându-mi că nu îmi recomandă să particip la eveniment pentru că întreaga comunitate este revoltată și s-ar putea să nu iasă bine și să fie vreun conflict. Atâta timp cât conflictul era alimentat de dumnealui, nici nu se putea să fie altfel. Oricum pentru întreaga țară, grupul Șușman a fost un grup de referință în rezistența anticomunistă și este păcat. Nu este un secret pentru nimeni că rădăcinile adânci ale comunismului în zona aceea, au fost rudele părintelui Boc. Din informațiile primite de la localnici, am înțeles că localnicilor le este teamă, culmea, de preot și nu de șeful de poliție.
Părintelui Boc i-aș recomanda din tot sufletul să pună capătul acestei dispute și măcar acum după 70 de ani să încerce o reconciliere dar nu fără căință pentru că altfel nu este posibil. Faptul că m-a sunat să-mi spună să nu particip, m-a revoltat și mai tare și m-a făcut să fiu și mai prezent în zonă a doua zi. Având în vedere că eu nu am de unde să știu că familia Șușman, așa cum spunea părintele Boc, a fost o familie de bețivi, de curvari și de bărbați care nu au făcut niciunul stagiul militar”
Anca: Ce puteți spune despre edilul Emil Boc, nepotul lui Suciu Paşcu, apropiat al puterii comuniste, care a fost executat de partizanii conduşi de Teodor Şuşman?
Octav Bjoza: „Despre domnul Emil Boc nu pot să spun absolut nimic, nu îl cunosc personal.”