cladire SCJU Cluj

SCJU a emis în Cluj-Napoca un proiect implementat în parteneriat cu Clusterul Cluj IT și Compania Spectator din Olanda, ce presupune un sistem de tele-asistență medicală. Acesta cuprinde consultații oferite la distanță, prin intermediul conexiunilor audio-video și/sau al unor biosenzori cu rol de montorizare la distanță a parametrilor biomedicali importanți, precum: tensiune arterială, puls, concentrație de oxigen din sânge, glicemie, etc.

Conform doctorului Adela Golea, proiectul emis reprezintă un confort sporit pentru eventualii pacienți, întrucât aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la medic pentru o problemă nesemnificativă. De asemenea, mai adaugă: “sistemul crește accesibilitatea la servicii medicale și opinii de specialitate. Pentru spital, implementarea sistemului ar aduce costuri mai mici de spitalizare, degrevarea serviciului de urgență și alocarea resurselor pentru cazurile critice. Ne dorim, în urma proiectului pilot, să pregătim terenul pentru adopția în România a soluțiilor de telemedicină.”

În această fază de pilotare, în UPU și în cadrul Secției Clinice Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice se găsesc deja instalate două stații centrale de monitorizare.

De asemenea, SCJU Cluj precizează includerea în proiect a două cămine pentru vârstnici, și anume: Casa Cristiana din Sălicea și Căminul Golden Age, ambele din Florești.

„Prin intermediul platformei instalate în UPU, reprezentanții celor două cămine au acum posibilitatea de a discuta direct cu un medic care poate oferi indicații terapeutice, având la dispoziție datele biomedicale ale pacientului, încărcate automat pe platformă, cu ajutorul unor biosenzori. Platforma instalată în Secția Clinică Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice înregistrează măsurătorile pacienților diabetici care își monitorizează constant tensiunea arterială și glicemia, și permite, dacă este cazul, ca pacientul să interacționeze de la distanță cu medicul curant”, mai afirmă SCJU.

După evaluarea rezultatelor proiectului-pilot, soluția de telemedicină se va putea extinde și în alte locații, pentru a acoperi o paletă mai largă de specialități medicale care oferă consultații.

Sabina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.