Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Cluj face afaceri cu persoane si firme care au fost urmarite penal. Mai precis, societatea Proinstal a castigat un contract de modernizare a sistemului de incalzire in valoare de 700.000 de lei, desi societatea a fost urmarita intr-un dosar penal intocmit chiar de colegii lor de la DNA Cluj.

Firma Proinstal este detinuta de Soimosan Cristian, Soimosan Teodora Melania, Soimosan Adrian Horea si firma Term Serv. Firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8 milioane, profit de 243.000 de lei si datorii de 2,7 milioane.

O alta licitatie suspecta organizata de cei de la IPJ Cluj este cea legata de achizitionarea cauciucurilor de iarna, care a fost semnata numai in 10 decembrie, desi legea spune foarte clar ca se retine certificatul de inmatriculare la orice autoturism care circula in conditii de iarna fara cauciucuri speciale.

In pofida faptului ca rectificarea bugetara din 2010 a diminuat si mai mult bugetul insuficient repartizat sistemului de invatamant romanesc, Ministerul Educatiei a gasit totusi peste 800.000 de euro pentru investitii la institutia de invatamant superior de stat din Baia Mare. Banii sunt folositi pentru construirea a doua cladiri pentru Universitatea de Nord, se arata intr-un articol anterior din Romania Libera. Una dintre acestea urmeaza sa adaposteasca o aula cu capacitatea de 350 de locuri, iar cealalta, o biblioteca foarte moderna. Oficialii universitatii baimarene spun ca atat avizele necesare, cat si finantarile proiectelor au fost aprobate „in urma cu cativa ani" si ca acum au fost virate.

Proiectul unei mari biblioteci universitare, care „inghite" peste 400.000 de euro (aproximativ 1,8 milioane de lei plus TVA), este unul extrem de ciudat in conditiile actualei crize economice si mai ales prin prisma faptului ca in Baia Mare exista cea mai mare biblioteca publica din Transilvania, construita pe patru nivele si dotata la cele mai inalte standarde de calitate, arata articolul din 2010. Totusi, proiectul bibliotecii universitare, care contine mai multe sali de lectura, depozite de carte, birouri, lift pentru carte si pentru persoanele cu dizabilitati, trebuie finalizat in acest an.

Constructor controversat

Constructia bibliotecii, care este situata langa Facultatea de Litere, va fi executata de firma Proinstal Baia Mare, administrata de Cristian Soimosan. Acesta a devenit notoriu in urma scandalului penal „Rambursari ilegale de TVA". Soimosan a fost anuntat initial ca inculpat, iar apoi ca denuntator, pentru ca a acceptat sa colaboreze cu procurorii DNA. In urma cercetarilor din acest dosar, in faza initiala, au fost trimisi in judecata pentru o frauda de peste 15 milioane de lei cinci angajati ai Directiei Finantelor Publice Maramures si 10 administratori de societati comerciale, printre care si Soimosan, ulterior scos din dosar.

“Faptele comise la S.C. „PROINSTAL" S.R.L:
a), in anul 2007, denuntatorul Soimosan Cristian, administrator al S.C. PROINSTAL S.R.L. Baia Mare, a discutat cu inculpatul Kadlec Robert pentru ca acesta sa-1 sprijine pentru a-i fi restituite in termen rezonabil mai multe rambursari de T.V.A. in mod legal. Kadlec Robert Daniel a fost de acord, dar a pretins de la denuntator suma de cate 1.000 lei pentru fiecare rambursare, suma pe care urma sa o dea mai departe sefului de serviciu Cornea Daniel, care putea dispune formarea echipei si efectuarea in termen a inspectiei fiscale partiale pentru rambursarea de T.V.A. intr-adevar, inculpatul Kadlec Robert Daniel a dat suma de 5.000 lei invinuitului Cornea Daniel, pentru a dispune in acest sens. Cornea Daniel dupa ce a primit suma de bani, a si dispus efectuarea inspectiilor fiscale partiale pentru rambursarile de T.V.A.
De altfel, unele dintre aceste inspectii fiscale, au fost efectuate si avizate chiar de catre invinuitul Cornea Daniel, chiar daca o asemenea activitate, prin care aceeasi persoana sa si faca inspectia fiscala si sa o si avizeze, este interzisa de normele legale in vigoare, privind efectuarea inspectiilor fiscale.

b), in perioada mai-decembrie 2007, aceeasi societate, S. C. PROINSTAL S.R.L. Baia Mare a efectuat lucrari de constructii unor beneficiari neplatitori de T.V.A., aspect care nu dadea dreptul acestei societati de aplica prevederile simplificate privind taxarea inversa. Cu toate acestea, aceasta societate a aplicat in mod gresit „taxarea inversa" si, in consecinta, nu a inregistrat, nu a declarat si nu a virat la bugetul de stat, in termenul legal, suma de 288.072 lei.
Inspectiile fiscale efectuate de catre invinuitii Cornea Daniel, Achim Emil Sorin, Deac Remon Adelin, Tamasan Ovidiu Cristian, cu intentie, nu au constatat incalcarea dispozitiilor legale privind taxarea inversa, desi aveau posibilitatea sa o faca. in acest mod, s-a adus un prejudiciu
statului in valoare totala de 288.072 lei, suma ce a fost rambursata in plus catre S.C. PROINSTAL S.R.L. Baia Mare si care reprezinta avantajul material al acestei societati.

c), incepand cu luna aprilie 2007, inculpatul Kadlec Robert Daniel intr-o discutie cu denuntatorul Soimosan Cristian, i-a cerut acestuia sa fie de acord sa introduca in contabilitatea firmei facturi ce nu aveau la baza operatiuni reale, iar apoi sa solicite rambursarea de T.V.A., ca urmare a acestor inregistrari contabile.

Inculpatul i-a mai spus denuntatorului, ca aceste facturi urmau sa fie aduse chiar de catre el, iar apoi, inspectiile fiscale partiale nu vor constata fictivitatea operatiunilor, intrucat aceste inspectii vor fi efectuate fie de catre Cornea Daniel, fie de catre ceilalti participanti la comiterea faptelor.

Soimosan Cristian a fost de acord cu aceasta activitate, cu atat mai mult, cu cat si el beneficia de anumite facilitati, respectiv rambursarea de T.V.A. in timp scurt. In consecinta, pe parcursul anului 2007, au fost introduse in contabilitatea S. C. PROINSTAL S.R.L., facturi fiscale care nu aveau la baza operatiuni reale, facturi ce proveneau de la S. C. G.D.S. ELECTRICS S.R.L. si care, au fost sustrase de la aceasta societate de catre inculpatul Kadlec Robert Daniel. Contravaloarea T.V.A.-ului provenind de la aceste facturi, respectiv 102.044 lei a fost rambursata sau compensata de catre societate, iar din aceasta suma Kadlec Robert -Daniel a primit suma de aproximativ 75.000 lei.

Inspectiile fiscale partiale pentru rambursarile de T. V. A. din anul 2007 precum si inspectia fiscala generala pentru acelasi an au fost efectuate de catre Cornea Daniel, Achim Emil Sorin, Deac Remon Adelin, Tamasan Ovidiu Cristian, care nu au constatat aceste abateri de la disciplina fiscala si au aprobat rambursarile nelegale de T.V.A. Precizam faptul ca, prin aceleasi inspectii fiscale nu s-au constatat nici abaterile descrise la punctul "b)."

Inculpatii si invinuitii, functionari publici, cu intentie si-au incalcat atributiile stabilite prin actele normative indicate, cu scopul de a obtine bani din rambursarile ilegale de T.V.A. Pentru atingerea acestui scop au fost atrase in activitatea infractionala urmatoarele societati comerciale:
S.C. „DAC TECH" S.R.L., S.C. „VLADY PIXEL" S.R.L., S.C. „PYRO TUNING" S.R.L., S.C. „G.D.S. ELECTRIC" S.R.L., S.C. „TRANS MICHELE" S.R.L., S.C. „ATLANTA" S.R.L, S.C. „LINIA ORIGINAL" S.R.L, S.C. „ROTOM" S.R.L, S.C. „BULCAMP IMPEX" S.R.L., S.C. „BULZAN IMPEX" S.R.L, S.C. „DON CARLOS" S.R.L, S.C. „ADISS" S.A., S.C. „ADISS NOVA" S.R.L, S.C. „EVO CAPITAL" S.R.L, S.C. „FITPLAST" S.R.L, S.C. „FLYNG IMPEX" S.R.L, S.C. „M.F.O. COM" S.R.L, S.C. „KUMAR TRADING LTD" S.R.L, S.C. „RIALDA IMPEX" S.R.L, S.C. „PRO ACTIV" S.R.L, S.C. „P.V.G. ROM" S.R.L., S.C. „WEST PAUL" S.R.L, S.C. „EUROPAUL" S.R.L, S.C. „CONSULTING OFFICE" S.R.L, S.C. "X.S. SUD COMPANY" S.R.L, S.C. „PROINSTAL" S.R.L, S.C. „UNIO" S.A., S.C. „LINDA & ALICE"S.R.L., S.C. „MONDAN CONF" S.R.L”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorul Gabor Bogdan de la DNA Cluj.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.