La doua zile dupa alegerile parlamentare, corpurile de iluminat din zona cartierului Gruia din Cluj sunt schimbate, in timp ce locuitorii zonei și afacerile au ramas fara curent. Intreaga zona a fost afectata, mai multe afaceri neputandu-si desfasura activitatea, in timp ce muncitorii de la Electrica SA schimbau panourile de iluminat. Interesant este faptul ca panourile respective functionau la parametrii normali, nefiind nevoie de a fi schimbate la doua zile dupa alegerile parlamentare.
De la orele 10 ale dimineții de 12 decembrie, locuitorii cartierului Gruia din Cluj au ramas fara curent, fara a fi anunțați de intreruperea furnizarii de catre compania Electrica. Moldovan Vasile, medic generalist, a povestit pentru Gazeta de Cluj raspunsul pe care l-a primit de la Electrica, atunci cand a sunat pentru a afla motivul intreruperii curentului. Acesta ne-a povestit faptul ca reprezentanții Electrica SA l-au asigurat ca furnizarea curentului electric va fi reluata in jurul orelor 15.00, datorita faptului ca in zona se efectueaza unele lucrari de mentenanța și ca un mesaj cu privire la intrerupere a fost difuzat ieri seara pe postul de televiziune Realitatea TV și la Radio Impuls.
Situația este deosebit de neplacuta pentru locuitorii zonei, din moment ce numai pe strada Lapușului, zona in care iși are cabinetul și medicul Moldovan Vasile, exista mai multe afaceri care nu iși pot desfașura activitatea. Acesta ne-a spus ca nu este prima data cand se intampla la ei in zona ca furnizarea curentului sa fie intrerupta fara un preaviz, in urma cu șase saptamani o situație asemanatoare lasand-i ore bune fara curent. Atunci, directorul Electrica SA motiva ca nu este vina companiei pe care o conduce ci, a muncitorilor de la Apa Nova, care au rupt un cablu din greșeala.
“Eu sunt medic generalist, lucrez cu mai multe clinici din strainatate, din Statele Unite și din Germania, iar din cauza intreruperii de curent nu imi pot consulta clienții pe internet și risc sa fiu concediat”, a povestit Moldovan Vasile. Acesta ne-a mai relatat faptul ca pe strada Lapușului iși desfașoara activitatea șase firme, unele de mecanica sau de prelucrare prin așchiere, care nu pot sa lucreze din cauza intreruperii de curent.
Interesant este motivul pentru care un cartier intreg a stat fara curent, și anume lucrarile de mentenanța, care nu reprezinta nimic altceva decat schimbarea corpurilor de iluminat stradal, care funcționeaza foarte bine. “In zona Gruia sunt doua mașini de la Electrica SA care schimba corpurile de iluminat de pe toate strazile, chiar daca cele vechi funcționau impecabil. Seara, daca te plimbai pe strazi, corpurile produceau o lumina asemanatoare cu cea din timpul zilei”, ne-a mai spus medicul Moldovan. Este evident faptul ca cineva are interesul de a schimba acele corpuri de iluminat perfect funcționale, dupa cum nu pare deloc intamplator faptul ca “mentenanța” are loc la nici doua zile de la alegeri.
Cazul Electrica, “scurt-circuit” intre Tribunal și Curte
La Cluj Electrica SA a mai fost implicata intr-un achizitie deosebit de interesanta care s-a lasat cu fapte de coruptie, fiind vorba despre intrerupatoarele contrafacute Siemens cumparate la suprapreț. Mai interesant este ca, in pofida faptului ca inculpații din acest dosar au fost trimiși in judecata in 2009 pentru fapte de corupție, magistrații Tribunalului Cluj au hotarat la jumatatea acestui an ca Tribunalul nu are calitatea pentru a judeca aceste acuzații, astfel ca “instanța se desesizeaza și restituie cauza in vederea refacerii actului de sesizare”, arata o soluție din dosar. Procurorii DNA au contestat aceasta decizie, iar judecatorii Curții de Apel Cluj au casat verdictul colegilor de la Tribunal și au dispus judecarea in continuare a cauzei.
In fapt, inculpații din acest dosar au fost acuzați ca “In perioada 2002-2004, un grup infracțional inițiat și condus de inculpatul Croitoru Vasile, in baza unui plan amanunțit, de amploare și cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafacute la Sucursala de Intreținere și Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) și S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., in condițiile in care conducatorii acestor instituții au incalcat legislația referitoare la achizițiile publice, in schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vanzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtand fraudulos marca „Siemens”, catre sucursale și filiale ale Electrica S.A., la prețuri supraevaluate. In concret, in perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Ruga Gabriel Michael, in calitate de director general al S.C. FDFEE TRANSILVANIA NORD, a pretins și primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul inculpaților Ruga Gabriel Traian (fiul lui Ruga Gabriel) și Croitoru Costel (fiul lui Croitoru Vasile), suma totala de 5.500.000.000 ROL, pentru ca, in schimbul mitei, instituția publica sa achiziționeze produse electrice in condiții pagubitoare, prin incalcarea legii și a atribuțiilor de serviciu. In același scop, inculpatul Morar Petru (șeful serviciului aprovizionare in cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD), a pretins și primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul fiicei sale, Caraba Oana Mihaela și a Fundației Creștine de Ajutorare Cluj, mobilier, aparatura IT și suma de 80.000.000 ROL. In aceeasi perioada, inculpații Ruga Gabriel Michael, Stoica Ioan (director general al SISEE TRANSILVANIA NORD) si Morar Petru, cu sprijinul inculpatului Croitoru Vasile, au aprobat achizitionarea de produse electrice contrafacute, inscripționate in mod fraudulos cu marca „Siemens”, cu in calcarea normelor legale privind achizitiile publice. Produsele au fost livrate de S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. Timisoara, firma controlata de inculpatul Croitoru Vasile. Inculpatii Ruga Gabriel Michael, Morar Petru (cu ajutorul inculpatei Caraba Oana Mihaela), Ruga Gabriel Traian, Croitoru Vasile, Croitoru Costel si Osman Dumitru, cu ajutorul inculpatului Neacșu Petre, au disimulat adevarata natura si provenienta a sumelor pretinse si date cu titlu de mita, prin intermediul unor operatiuni bancare, conturi fictive, acte bancare false si contracte fictive (de sponsorizare, consultanta sau imprumut). Din aceste „operatiuni”, inculpatul Osman Dumitru, cumnatul inculpatului Croitoru Vasile, a obtinut un folos in valoare de 600.000.000 ROL. S.C. ELECTRICA S.A. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 234,8 miliarde ROL iar prejudiciul efectiv cauzat ELECTRICA este de 41.289.696.509 ROL. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator”.
Andrei Tomos