Siguranța cetațenilor și a proprietații lor nu pare sa fie unul din lucrurile care ii țin treji noaptea pe magistrații clujeni. Numai așa se explica o pedeapsa cu suspendare data la Judecatoria Cluj-Napoca intr-un caz de talharie ale carui victime au fost doua femei in varsta, atacate in apropierea locuinței și ranite grav in urma acestui incident. Motivarea magistratului arata ca in favoarea autorului au fost varsta și sinceritatea acestuia in fața instanței, aspecte care, mai nou, te scapa de pușcarie.

Relatarea uneia dintre victime, pentru Gazeta de Cluj, arata ca autorul s-a apucat de plans abia atunci cand a ajuns in fața instanței, și nu cand a vazut ca victimele sale au o varsta respectabila și au fost ranite in urma incidentului. In 20 august, doua doamne din Cluj-Napoca s-au deplasat pana la bancomatul Bancii Transilvania de la centrul Sigma din cartierul Zorilor, unde probabil au fost ”luate in ochi” de catre agresor. Una dintre ele a retras o suma de bani, dupa care s-au indreptat spre casa. In curtea blocului, de pe strada Republicii, individul le-a acostat, cerandu-le sa-i de banii. La refuzul acestora, a tras de geanta femeii care a scos banii și a impins-o pe aceasta

In lacrimi la Judecatorie

Din cadere, aceasta a atins-o și pe prietena sa, care de asemenea a fost doborata și s-a ranit, avand șoldul rupt. Cele doua au contactat de indata poliția și autoritațile au pornit pe urma atacatorului. Victima povestește ca și-a facut griji in primul rand din cauza ca toate actele, precum și mai multe seturi de chei erau in geanta. Aceasta a fost gasita de poliție intr-un tomberon, iar talharul a fost identificat și arestat dupa cateva ore.
In cadrul procesului civil, acesta a inceput sa planga cand și-a vazut victimele in carje și a cerut indulgența, motivandu-și actul pe baza faptului ca provine dintr-o familie foarte saraca din Turda, iar mama sa, pe care o are in grija, este țintuita la pat și are nevoie de ingrijiri. Judecatorul nu a fost impresionat și a dat caștig de cauza victimelor, dispunand și judecarea acestuia pe penal.

Pedeapsa cu suspendare

La faza penala, sentința a fost cel puțin surprinzatoare. Judecatorul a decis de aceasta data sa-l elibereze pe agresor, fiind condamnat in cele din urma la 4 ani și șapte luni de pedeapsa cu suspendare. In plus, pentru a evita ca acesta sa recidiveze, a dispus interzicerea accesului acestuia in municipiul Cluj-Napoca, cu excepția situațiilor in care va fi chemat in fața instanței din nou.
Sentința penala data in urma ședinței din 25 octombrie arata ca inculpatul a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv sub aspectul savarșirii infracțiunii de talharie. ”In fapt reținandu-se ca in data de 20.08.2012, in jurul orei 17.00, i-a smuls parții vatamate KȘ poșeta din mana, in timp ce aceasta se afla in curtea imobilului de domiciliu de pe str. R, provocandu-i acesteia leziuni la degetul inelar al mainii stangi, care au necesitat pentru vindecare 25-30 de zile de ingrijiri medicale, și leziuni la nivelul șoldului, care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale, conform raportului de constare medico-legala”, arata sentința.

S-a mișcat profesionist

In continuare este prezentata soarta obiectelor furate de agresor. Acesta a verificat conținutul genții dupa ce s-a indepartat de locul faptei, a luat banii și telefonul mobil, iar restul bunurilor, impreuna cu poșeta, le-a aruncat intr-o pubela. ”Ulterior, acesta s-a intalnit langa Regionala CFR cu martorul MAA, zis M, caruia i-a propus sa faca schimb de telefoane, martorul fiind de acord. Inculpatul a scos cartela SIM din telefonul Sony Ericsson, ulterior aruncand-o. Banii sustrași din geanta parții vatamate inculpatul i-a cheltuit in folos personal.” Telefonul a mai schimbat de doua ori proprietarul pana cand a fost gasit de poliție și ridicat drept dovada.
”Cu ocazia audierii, inculpatul RA a declarat ca in data de 20.08. 2012 a venit din Turda la Cluj-Napoca pentru a-și cauta un loc de munca. Intrucat nu a gasit nicio oferta, inculpatul impreuna cu un prieten al sau, CM, s-au hotarat sa se reintoarca acasa, in municipiul Turda. Deplasandu-se pe str. R, inculpatul a observat-o pe partea vatamata KȘ, care avea asupra sa o poșeta, precum și pe martora RCM. Sperand ca exista bunuri de valoare in poșeta, inculpatul s-a desparțit de prietenul sau, și fara a-i spune acestuia ce urma sa faca, le-a urmarit pe cele doua femei pana in curtea imobilului, unde i-a sustras parții vatamate poșeta prin smulgere, dupa care a fugit”, se arata in sentința.

”Atitudinea sincera”, cheia succesului

La individualizarea pedepsei, instanța a ținut cont de ”atitudinea sincera a acestuia, de lipsa antecedenței penale, de gradul specific de pericol social al infracțiunii savarșite care rezulta din numarul relativ sporit al zilelor de ingrijiri medicale de care victima a avut nevoie pentru vindecarea leziunilor suferite și din modul relativ impropriu de concepere a planului infracțional care nu a luat in considerare o eventuala rezistența a planului infracțional care nu a luat in considerare o eventuala rezistența a parții vatamate care a condus la caderea ambelor parți la pamant.”
Astfel, agresorul a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani și 7 luni de inchisoare, care a fost suspendata sub supraveghere pe o durata de 4 ani și 7 luni. In plus, deoarece ”partea vatamata KȘ nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind recuperat prin restituire”, instanța a obligat inculpatul la plata sumei de 400 de lei cheltuieli de judecata.

Marin Escaladrian


Sentințe de poveste de la Judecatoria clujeana

Cazul prezentat nu reprezinta singurul caz in care exista o disparitate intre violența actului comis și regimul in care a fost data pedeapsa de catre un judecator al Judecatoriei Cluj. Intr-un alt caz, relatat pe larg de Gazeta de Cluj, un alt judecator al aceleiași instanțe a condamnat victima unei agresiuni din partea poliției (!) la ultraj, pentru ca, in gest de legitima aparare, acesta a mușcat urechea polițistului care il lovea chiar in secție. Astfel, o sentința a Judecatoriei Cluj l-a condamnat pe Marius Coldea la 18 ani de inchisoare pentru ultraj.
Acesta a fost acostat, retinut si batut ulterior in sediul politiei, dar instanta clujeana a decis condamnarea lui la inchisoare pentru ca s-a aparat. Desi exista o plangere penala impotriva politistului pentru vatamare corporala, victima a fost deja condamnata pentru ultraj. Impotriva politistului au mai existat reclamatii asemanatoare, insa judecatorul a considerat mai credibile relatarile sale, care s-au schimbat de la un termen la altul.
In plus, Coldea este un tanar fara antecedente penale, care a dovedit cu acte de la Institutul de Medicina Legala ca a fost ranit, și care nu reprezinta nici un pericol social. De data aceasta, judecatorul nu a mai luat in considerare aceleași ”circumstanțe atenuante” care l-au scapat pe agresorul celor doua clujence de pușcarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.