In cadrul sedintei de miercuri, consilierii judeteni au aprobat in sfarsit continuarea exproprierilor in vederea realizarii pistei de 3500  de metri. Este a doua oara cand proiectul se afla pe masa consilierilor, prima data fiind blocat de grupul consilierilor judeteni PDL, care au avut nevoie de mai mult timp pentru a studia oportunitatea acestui proiect.

Proiect slab fundamentat

Conducerea PDL Cluj a remis un comunicat de presa in care explica pozitia membrilor sai alesi in forul judetean. In acesta, arata ca proiectul de hotarare privind extinderea pistei Aeroportului International Cluj-Napoca si devierea Somesului nu a fost votat de consilierii judeteni PDL din cauza unei lipse de informare si a unei fundamentari corespunzatoare.
”Fiind vorba de un proiect extrem de complex ale carui ambiguitati ar putea atrage chiar si o raspundere patrimoniala apreciem ca acesta trebuie refacut in asa maniera incat sa nu lase loc nici unei interpretari. Suntem convinsi, de altfel, ca acest lucru se va intampla astfel incat saptamana viitoare acest proiect sa poata fi votat fara nici un fel de problema in forul Consiliului Judetean Cluj”, au aratat consilierii intr-un comunicat de presa.

Exproprierile, taiate de pe lista

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat ca anul viitor se vor finaliza primii 2100 metri, urmand ca in trei ani sa se definitive si devierea Somesului si restul pistei. „Este vorba de exproprieri care s-au aprobat, ne indreptam spre definitivarea acestui proiect. Speram ca anul viitor sa terminam prima parte cei 2100 de metri, urmand dupa aceea devierea Somesului si continuarea pistei de 3500 de metri sa se definitiveze in urmatorii trei ani”, a declarat Uioreanu.
Amintim ca proiectul de extindere a pistei Aeroportului International Cluj-Napoca este un proiect care a fost demarat sub administratia Tise. Lucrarile de construire a primilor 2.100 de metri ai noii piste au demarat in septembrie 2011, fiind prevazute a se finaliza in luna iunie a anului 2013. Luna trecuta, conducerea Consiliului Judetean si a Aeroportului International precizau ca lucrarile la pista de 2.100 de metri sunt blocate din cauza unor probleme legate de exproprierile din zona. Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean declara atunci ca nu sunt fonduri pentru plata exproprierilor si trebuie gasite solutii pentru aceasta situatie.

Proiect de 24 de milioane de euro

Potrivit conducerii Administratiei Bazinale de Ape Somes Tisa (ABST), condusa de consilierul local Danut Canta, valoarea lucrarilor de deviere a Somesului, incluse in a doua faza a acestui proiect, este de aproximativ 24 milioane euro si se va incerca varianta unui imprumut din exterior, cum ar fi Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, iar lucrarile vor putea incepe imediat dupa aprobarea imprumutului. Investitia va fi terminata in aproximativ doi ani si se va intinde pe o suprafata de 85 de hectare.
La inceputul lunii noiembrie a fost eliberata autorizatia de construire, Canta declarand ca exista deja si un grafic de lucrari. „Avem in plan sa finalizam lucrarile in maxim doi ani, incepand din martie 2013”, a spus Canta. Amenajarea malurilor Somesului Mic, lucrare care implica devierea Somesului, ar urma sa dureze doi ani si este evaluata la 59,5 de milioane de lei.
 
 Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.