Atat Steluţa Cataniciu, candidat pentru Camera Deputaţilor in Colegiul 2 (Manaştur-Zorilor) cat şi Adrian Oros, candidatul pe Colegiul 1 (Grigorescu-Manaştur), ambii USL, şi-au cosmetizat bine profilul de candidat inainte de inceperea campaniei electorale. Daca Steluţa are mari probleme la capitolul incompatibilitate, fiind reclamata la ANI, Adrian Oros nu sta deloc bine in propriul partid la capitolul incredere, fiind considerat omul lui Marius Nicoara şi cel care-i pune beţe-n roate preşedintelui CJ Horea Uioreanu. Ceea ce puţina lume cunoaşte este faptul ca intre cei doi au mai existat şi alte relaţii şi apropieri, pe langa cele ideologice şi de partid, despre idila lor de dragoste existand date certe, chiar daca s-a consumat in puţin timp.
Steluţa a facut şoseaua politica, dar este in acelaşi timp avocata şi consiliera
Gazeta de Cluj a prezentat şi in trecut modul in care avocatul Steluţa Cataniciu a ajuns in funcţii cheie din cadrul administraţiei locale pe baza relaţiilor de prietenie sau de familie cu diverse personalitaţi politice. In PNL Cluj, un “caz matrimonial” a fost inregistrat intre Steluţa Cataniciu şi soţul acesteia, Marius Cataniciu. Steluţa Cataniciu a fost in trecut preşedinta Organizaţiei de Femei a PD-L Cluj, insa in prezent deţine funcţia de vicepreşedinte PNL Cluj şi funcţia de consilier local din partea peneliştilor, candidand şi pentru deputaţie pe Colegiul 2 din Zorilor. De asemenea, Steluţa a fost aleasa consilier judeţean pentru Alianţa Dreptate şi Adevar, iar dupa ce Alianţa a caştigat alegerile locale, Marius Cataniciu a ocupat postul de director al Regiei Autonome a Domeniului Public. La nu mult timp dupa aceea, atat Steluţa-Gustica, cat şi Marius Cataniciu au parasit Partidul Democrat pentru a deveni mai “galbeni”.
Odata ajunsa in funcţia de consilier local, Steluţa Cataniciu, se pare, a uitat de faptul ca exista motive serioase de incompatibilitate cu funcţia de avocat, atunci cand firmele carora le ofera consultanţa juridica deruleaza contracte cu administraţia locala. Impotriva Steluţei Cataniciu, colega sa din Consiliul Local, Nicoleta Niculescu a inaintat cate o sesizare cu privire la cauzele incompatibilitaţii, atat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cat şi secretarei Primariei Cluj-Napoca, juristului Aurora Ţarmure.
In sesizarea adresata ANI, consilierul local Nicoleta Niculescu a aratat faptul ca exista un conflict de interese in cazul Steluţei Cataniciu, care ar putea face obiectul unor fapte de natura penala. Conform sesizarii mai sus menţionate, “In exercitarea paralela a profesiei de avocat şi a funcţiei de consilier local, doamna Cataniciu a incalcat in mod continuu mai multe prevederi exprese ale Legii 144/2007 şi ale Legii 393/2004. Astfel, doamna avocat-consilier asigura aparare calificata şi asistenţa juridica permanenta mai multor societaţi comerciale care au relaţii de afaceri sau chiar litigii pe rolul instanţelor cu Primaria Cluj.”
Bazandu-şi afirmaţiile pe situaţii ivite in concret, consilierul local Nicoleta Niculescu a prezentat in cadrul sesizarii o speţa in care Steluţa Cataniciu a votat intr-o şedinţa de consiliu local, chiar daca era obligata sa se abţina. „Cel mai graitor exemplu este SC Meşteşugareasca Foto optica SRL, societate aflata in prezent in litigiu cu Primaria Cluj-Napoca şi care este aparata in acest proces chiar de catre doamna avocat-consilier local. Un exemplu din activitatea nelegala a doamnei avocat-consilier local Cataniciu este şi şedinţa ordinara a Consiliului Local din 07.04.2009, unde, la votarea punctului 19 de pe ordinea de zi, aceasta a participat la vot deşi nu trebuia s-o faca, avand interese personale directe”, se arata in sesizare.
Prin ignorarea incompatibilitaţii dintre cele doua funcţii deţinute, Steluţa Cataniciu a incalcat cu buna ştiinţa prevederile legale ale art. 75 lit. B din Legea 393/2004 care defineşte situaţia in care se afla doamna consilier local, art. 76 lit. B din Legea 393/2004, care indica modul in care ar trebui sa se comporte consilierii locali, precum şi art. 81 din aceeaşi lege care stabileşte nulitatea de drept a tuturor hotararilor la adoptarea carora a votat Steluţa Cataniciu in ciuda intereselor private pe care le reprezinta.
S-a imbogaţit subit cu mai multe apartamente
Daca cineva ar avea curiozitatea de a se uita pe lista cu declaraţiile de avere ale candidaţilor la Camera Deputaţilor, ar avea o mare surpriza cand ar da peste diferenţa substanţiala dintre averea Steluţei Cataniciu din anul 2010 şi 2011. Mai bine zis, intr-un singur an, consilierul local a reuşit sa „stranga” nu mai puţin de 12 apartamente in comuna Floreşti, atat prin contracte de vanzare-cumparare sau donaţii, cat şi prin intermediul „partajului” de soţ.
Astfel, daca in anul 2010 averea Steluţei Cataniciu se rezuma la doua terenuri in Floreşti, doua imobile şi un automobil Mercedes, anul 2011 i-a adus consilierului local, pe langa bunurile menţionate, nu mai puţin de 12 apartamente in comuna Floreşti. Conform declaraţiei de avere, toate cele 12 apartamente mai sus menţionate ar fi intrat in patrimoniul consilierului local ca urmare a partajului de soţul Marius Cataniciu. Chiar daca este legal, interesant sub acest aspect este faptul ca cei doi soţi Cataniciu au obţinut un partaj fiind inca soţ şi soţie, un lucru mai rar intalnit in practica.
Gazeta de Cluj a relatat in trecut despre afacerile la limita legii ale lui Marius Cataniciu, un asemenea caz fiind afacerea patinoarului din cartierul Gheorgheni. In acea speţa, dosarul penal demarat impotriva lui Marius Cataniciu s-a finalizat cu neinceperea urmarii penale .
Pe vremea cand ocupa funcţia de şef in cadrul DRDP Cluj, Gazeta a mai relatat şi cazul unei firme din Zalau despre care se presupune ca a fost pagubita de catre Marius Cataniciu. Astfel, prin mijloace care ţin mai mult de latura penala, Marius Cataniciu, impreuna cu un “asociat”, au “dat afara” firma GPI Turism Sport, firma care avea dreptul legal de a administra patinoarul din cartierul Gheorgheni. Reprezentanţii firmei din Zalau au acţionat in instanţa atat regia clujeana cat şi firma care a preluat fraudulos administrarea patinoarului. De asemenea, firma din Zalau şi-a indreptat acţiunea şi impotriva lui Marius Cataniciu şi a administratorului SC Contur SRL, instanţa penala dand caştig de cauza celor doi.
Steluţa-Oros, o dragoste liberala, dar efemera
Precum se intampla in orice familie, nici familia liberala nu este straina de intrigi şi idile de amor, iţele fiind cusute şi descusute de acelaşi maestru papuşar, Marius Nicoara.
Conform unor informaţii din cadrul partidului, Marius Nicoara ocupa in urma cu ceva timp nu doar funcţia de preşedinte, cat şi cea de veritabil “ingeraş Cupidon”, reuşind sa desparta frumosul cuplu format la Veneţia, Mircea Chertes – Steluţa Cataniciu, pe actuala candidata la funcţia de deputat atragand-o in propriile braţe. Mai mult de atat, a reuşit s-o convinga ca locul ei nu este la PDL, ci la liberali, aducand-o astfel in partid şi facand-o consilier local, preşedinte al organizaţiei femeilor liberale (OFL) şi propunand-o pentru funcţia de vicepreşedinte la Avocatul Poporului. Insa, cum orice şoarece se satura de aceeaşi gaura, Marius Nicoara şi-a aruncat doua dive in braţele a doi oameni de incredere, pe Steluţa Cataniciu pasand-o lui Adrian Oros, iar pe Branduşa Chiorean ucenicului sau Liviu Miclauş. Despre relaţia dintre candidaţii la deputaţie Steluţa Cataniciu şi Adrian Oros, vocile din partid susţin ca cei doi s-au iubit enorm, iar ca orice relaţie furtunoasa, a fost una de scurta durata. Din cate se pare, cei doi şi-au inchiriat un veritabil “cuibuşor al dragostei”, pentru o perioada de doua saptamani, unde povestea lor de amor s-a consumat precum o flacara incandescenta. Din cate se pare, Adrian Oros ar fi fost cel care ar fi pus punct relaţiei şi s-a intors la propria familie, motiv pentru care Steluţa Cataniciu s-a intors şi ea la Marius Cataniciu. Din cate se pare, Steluţa Cataniciu nu a reuşit sa treaca peste eşecul in dragoste, chiar şi la actualele şedinţe de partid ea atacandu-l pe Oros in toate felurile.
Profilul de candidat, cartiţa de partid
Adrian Oros şi-a inceput adevarata cariera pe scena politica clujeana dupa ce a fost pus preşedinte interimar al PNL Cluj-Napoca de catre Marius Nicoara in anul 2009. Dupa ce Marius Nicoara a dizolvat biroul municipal in anul 2010 pentru a scapa de caţiva membri incomozi, l-a pus preşedinte interimar tot pe Oros. Din acel moment, de cand prin mai multe presiuni interioare prin care a ajuns la preşedinţia PNL Cluj-Napoca şi Mircea Abrudan, Adrian Oros a fost ţinut preşedinte interimar de organizaţie municipala pentru simplul motiv ca e prieten de-al şefului sau, Marius Nicoara. Este cunoscut faptul ca Adrian Oros s-a opus inca din primele zile candidaturii Elenei Uioreanu, plangandu-se colegilor de faptul ca Horea Uioreanu şi-a impus soţia pentru o funcţie de deputat.
Un profesor de speriat
Prin funcţia pe care o deţine la USAMV, prin diferite metode mai mult sau mai puţin ortodoxe (intimidare, cumparare), ameninţandu-şi studenţii ca nu-şi vor lua examenele, sau, din contra, ademenindu-i ca şi le vor lua, cu locurile in camine in timp ce pe unii ii folosea drept şoferi personali, Oros s-a folosit de studenţi pentru a-şi asigura o oarecare influenţa in randul tinerilor liberali. In complicitate cu Zoli Coroian, tot un acolit de-al lui Marius Nicoara, Adrian Oros a inclus numeroşi studenţi in PNL fara a respecta nici cele mai elementare cerinţe ale statutului de partid. In aceasta ordine de idei, Adrian Oros, impreuna cu Zoli Coroian, completau adeziunea tinerilor studenţi sarind peste etapa obligatorie a prezenţei fizice in sediul partidului şi necesitatea trecerii termenului de trei luni, timp in care tinerii ar fi trebuit sa nu deţina alta funcţie decat cea de simplu simpatizant.
Interesele de grup pe care le serveşte Oros
Toata gaşca Marius Nicoara-Mircea Abrudan- Adrian Oros- Zoli Coroian-Ovidiu Florian au fost cei care atat in campania electorala cat şi in precampanie l-au vandut şi l-au tradat pe Horea Uioreanu, nerealizand nicio acţiune comuna a lui Horea Uioreanu cu Marius Nicoara pe niciun mediu de promovare de genul marţişoarelor, fluturaşilor sau al pliantelor. In toate aceste mijloace de promovare, Marius Nicoara a fost mereu ridicat in slavi, in timp ce Horea Uioreanu nici macar nu a fost menţionat. Intreaga strategie electorala, care s-a dovedit duplicitara, a fost efectuata la indemnul lui Marius Nicoara pentru simplul motiv ca acesta şi-l dorea pe Adrian Oros ca preşedinte in cadrul PNL Cluj-Napoca, iar PNL Cluj sa-l susţina in continuare pe Nicoara in detrimentul lui Horea Uioreanu, punandu-i acestuia o piedica pentru a nu ajunge preşedinte PNL Cluj. Chiar daca Horea Uioreanu a caştigat ambele lupte electorale pe care le-a purtat, (funcţia de deputat in 2008 şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj in 2012), tot Marius Nicoara, eternul perdant, (cel care a pierdut de doua ori Primaria Cluj, o data funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi o data funcţia de senator). De amintit este faptul ca Marius Nicoara are o vorba cunoscuta in partid, şi anume ca „cel care candideaza de trei ori şi pierde, de fiecare data este terminat politic”. Se pare ca acesta se ghideaza dupa principiul „fa zice popa, nu ce face popa”.
Averea şi maşinile lui Oros
Adrian Oros, candidatul USL pentru un fotoliu de deputat in Colegiu 1 Grigorescu-Manaştur şi prodecan la USAMV, a avut anul trecut un venit de 31.094 lei, in timp ce soţia sa a incasat suma de 28.674 de lei. Profesorul deţine doua terenuri: unul de 1.700 mp in Floreşti cumparat in anul 2002 şi unul de 1800 mp in Jucu cumparat in anul 1997, precum şi doua locuinţe: un apartament de 71 mp şi o casa de 280 mp in Floreşti.
Adrian Oros mai ocupa şi funcţia de director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSV) Cluj, pre langa cea de prorector al Universitaţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara (USAMV), unde deţine funcţia de conferenţiar universitar. Conform declaraţiei de avere, pe langa investiţiile in imobiliare, terenuri şi imobile, candidatul pentru deputaţie Adrian Oros mai deţine şi trei maşini, toate de provenienţa germana, o limuzina VW Passat din anul 2003, un BMW 320D din anul 2000, şi un VW Golf IV, fabricat in anul 2006. Nici la capitolul datorii, Adrian Oros nu sta foarte rau, bancile acceptandu-i o creditare in valoare de 100.000 de euro, a carei scadenţa este in anul 2033.
Andrei Tomoş
Material publicat in Gazeta de Cluj pe 9 decembrie 2012.