La Tribunalul Specializat (Comercial) se judeca mai multe procese care ar putea diviza una dintre cele mai mari companii clujene, şi anume SC Farmec SA. Reclamantul Tothfalusi Janos cere instanţei clujene constatarea calitaţii sale de acţionar al companiei Farmec şi inscrierea sa in Registrul Acţionarilor in calitate de acţionar pentru un numar de 206.000 de acţiuni. In plus, intr-un dosar disjuns, reclamantul mai solicita şi dividende de pe urma acţiunilor. Urmatorul termen de judecata va avea loc luna viitoare.
A incercat sa puna mana pe compania Farmec
Intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Specializat din 2009 şi avand ca obiect o acţiune in constatare, Tothfalusi Janos cere instanţei sa constate calitatea sa de acţionar al companiei Sc Farmec Sa şi, pe cale de consecinţa, sa dispuna inscrierea sa in Registrul Acţionarilor pentru un numar de 206.000 de acţiuni. Acesta susţine ca ar fi mandatat mai multe persoane, unele acţionari la Sc Farmec Sa, pentru a-i achiziţiona mai multe pachete de acţiuni, insa deşi a platit preţul aferent acestora, nu a intrat in proprietatea titlurilor de valoare. In cererea de chemare in judecata, Tothfalusi Janos susţine ca le-ar fi dat paraţilor Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana şi Turdean Horea sume de bani pentru a achiziţiona pachete de acţiuni la societatea clujeana, in intarirea acestor afirmaţii reclamantul aducand drept mijloace de proba mai multe inscrisuri.
Astfel, Tothfalusi Janos arata ca a incheiat cu Turdean Mircea Liviu un numar de patru convenţii prin care paratul se obliga la cumpararea şi transcrierea pe numele reclamantului a unui numar de 42.000 de acţiuni la Sc Farmec Sa, acţiuni pentru care a platit suma de 105.000 de lei. In ceea ce priveşte pe paratul Turdean Liviu, Tothfalusi Janos arata ca acestuia i-a imprumutat printr-o convenţie suma de 15.000 de lei, urmand ca la ajungerea la termen a imprumutului sa ii fie inapoiaţi banii sau sa fie cedate in favoarea creditorului un numar de 6000 de acţiuni.
In legatura cu ceilalţi doi paraţi, Turdean Ioana şi Turdean Ovidiu Horea, Tothfalusi Janos a aratat ca şi acestora le-a dat in baza unor convenţii sumele de 60.000 şi 335.000 de lei pentru a-i cumpara şi transcrie pachete de 24.000 şi respectiv 134.000 de acţiuni.
Farmec invoca o hotarare a ICCJ in apararea sa
Dupa ce iniţial au cerut un termen pentru angajarea de avocat, paraţii Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana şi Turdean Horea au inaintat Tribunalului Specializat o intampinare, in care se invocau mai multe excepţii, iar pe fond cereau respingerea acţiunii ca nefondata. Mai precis, aceştia au invocat excepţia inadmisibilitaţii acţiunii introduse şi excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, iar pe fond au invocat o hotarare ramasa definitiva a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Referitor la categoria de inscrisuri semnate de catre Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana şi Turdean Horea in baza carora Tothfalusi Janos susţine ca ar fi indreptaţit sa deţina acţiuni la Sc Farmec Sa, intitulate „convenţii”, paraţii au invocat intervenirea unei imprejurari mai presus de voinţa lor, avand efectele unei cauze exoneratoare de raspundere.
Practic, paraţii au susţinut ca imposibilitatea obiectiva de indeplinire a obligaţiei asumate ca mandatari se datoreaza unei hotarari judecatoreşti a ICCJ şi care a ramas irevocabila.
Prin hotararea evocata, instanţa suprema a dispus, la data de 3 iulie 2008 anularea emisiunii de acţiuni din anul 2004. Ca atare, paraţii nu mai erau in masura de a asigura formalitaţile de transcriere a acţiunilor pe numele reclamantului Tothfalusi Janos, de vreme ce intreaga procedura de dobandire a acţiunilor a fost anulata. Cu alte cuvinte, paraţii au susţinut ca sumele de bani remise de reclamant paraţilor in anul 2009 au fost destinate subscrierii şi varsarii unor acţiuni aferente majorarii de capital social realizate in anul 2004, majorare cu privire la care instanţa suprema a dispus anularea.
In plus, in conţinutul intampinarii, paraţii au susţinut şi faptul ca in perioada semnarii „convenţiilor”, Sc Farmec Sa era o societate inchisa, fiind o entitate juridica ale carei documente constitutive prevad restricţii in privinţa liberei transferabilitaţi a acţiunilor şi interzic orice distribuţie de valori mobiliare catre public. Pentru respingerea ca inadmisibila a acţiunii inaintate de Tothfalusi Janos a inaintat intampinare şi SC Farmec SA.
Problema dividendelor deja incasate
La data de 24 februarie 2010, Tribunalul Specializat Cluj (Comercial) dispunea suspendarea judecaţii dosarului pe o perioada nedeterminata, iar la data de 21 noiembrie 2011 Tothfalusi Janos a cerut repunerea pe rol a cauzei, motivand ca dosarul 5558/1285/2009 a fost soluţionat in mod irevocabil.
Reclamantul Tothfalusi Janos a mai cerut şi plata dividendelor retroactiv, aratand ca o parte dintre dividendele care i se cuvin au fost deja platite şi aducand in acest sens chitanţe şi alte mijloace de proba scrise.
Cu privire la acest capat de cerere, Tribunalul Specializat Cluj a dispus la data de 16 mai 2012 disjungerea in ceea ce priveşte plata dividendelor şi formarea unui nou dosar, care are ca obiect pretenţii şi care ii are ca paraţi tot pe Turdean Mircea Liviu, Turdean Liviu, Turdean Ioana şi Turdean Horea.
Cu privire la acest aspect, este interesant de observat faptul ca deşi susţine ca a primit o parte dintre dividendele care i s-ar cuvine pentru acţiunile pe care ar trebui sa le deţina la Sc Farmec Sa, intr-o adeverinţa interna a companiei din data de 22 aprilie 2012 şi care preceda Adunarea Generala a Acţionarilor (AGA), departamentul de resurse umane al companiei arata faptul ca Tothfalusi Janos nu figureaza ca acţionar in Registrul Acţionarilor.
Sabin Ripan
Datele companiei Farmec SA
Farmec SA este prima şi cea mai importanta companie producatoare de produse cosmetice din Romania, unic proprietar a marcii de produse cosmetice GEROVITAL H3, istoria ei incepand in anul 1889.
Dezvoltarea companiei a inclus şi consolidarea propriei reţele de distribuţie. In prezent, toate zonele ţarii sunt acoperite prin cele 14 reprezentanţe ale companiei, dotate corespunzator. In acelaşi timp, un accent deosebit a cazut pe dezvoltarea departamentului de marketing şi cercetare şi pe extinderea colaborarilor cu importante institute de cercetare, cum ar fi Institutul de Cercetari Chimice Raluca Ripan, Facultatea de Medicina şi Farmacie din cadrul Universitaţii Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca şi Clinica de Dermatologie Cluj-Napoca.
In 2007, Farmec a raportat o cifra de afaceri de 21,5 milioane euro şi un profit de 2,7 milioane euro. Aceste rezultate demonstreaza inca o data valoarea companiei pe piaţa cosmeticelor din Romania.