Ministrul Justitiei va declansa saptamana aceasta o noua procedura  de selectie pentru sefia Parchetului de pe langa Inalta Curte si a DNA. In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu respingea candidatura procurorilor propusi de catre Mona Pivniceru, si anume Tiberiu Nitu si Ioan Irimie. Motivul principal al respingerii celor doi procurori pare sa fi fost lipsa de transparenta in procesul de selectie dar si incapacitatea celor doi de a face fata unei asemenea functii.  In luna aprilie a acestui an va expira mandatul de procuror interimar al PICCJ a domnului Daniel Morar.

Un nou rand de candidaturi pentru sefia DNA si PICCJ

Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a anuntat ca institutia pe care o conduce va declansa saptamana aceasta noua procedura de selectie a candidatilor pentru functiile de procuror general si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. In urma cu doua saptamani  presedintele Traian Basescu a respins propunerile care ii vizau atat pe procurorul Ioan Irimie cat si pe procurorul Tiberiu Nitu, subliniind ca procedura nu ar fi fost una transparenta.
Mona Pivniceru a mai tinut sa precizeze ca viitoarea procedura va fi mult mai transparent, fiind ingaduit presei si televiziunilor in sala: „Daca transparenta a insemnat prezenta televiziunilor, o vom face in prezenta televiziunilor si cu aceasta, periplul procedural s-a incheiat”. Cu privire la profilul candidatilor, Ministrul Justitiei a precizat ca e acelasi cu cel afisat la vechea procedura si „consta intr-un sumum de insusiri profesionale, atitudinale, morare, al caror cumul egal profilul candidatului”.
Atunci cand i-a fost amintit faptul ca mandatul interimar al lui Daniel Morar la conducerea PICCJ va expira in luna aprilie a acestui an,  Mona Pivniceru si-a exprimat speranta ca pana atunci vom avea un nou procuror general. Daniel Morar, seful interimar al PICCJ, a declarat presei ca in mod cert, el nu va mai putea fi numit sau delegat dupa ce ii va expira delegarea.
„Am doua nume, care vor rezulta dupa procedura care va fi instituita la minister. Nu ma mai pot gandi la niciun nume identificat pentru ca ei vor rezulta din procedura”, a spus Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, dupa ce a iesit de la sedintele Sectiilor pentru procurori si judecatori din CSM, referindu-se la reluarea procedurii pentru selectarea a doi procurori care sa ocupe functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA.

Basescu i-a respins pe Irimie si pe Nitu

La data de 18 ianuarie presedintele Traian Basescu a respins propunerile privind numirea in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a lui Tiberiu-Mihail Nitu, si de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), lui Ioan Irimie, propuneri care au fost facute de catre ministrul Justitiei Mona-Maria Pivniceru. Din cate se pare, criteriul principal care a dus la respingerea candidaturilor a fost lipsa de transparenta a procesului de selectie, care a dus la numarul mic de procurori care s-au inscris la concurs. ”Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie”, se arata intr-un comunicat remis presei.
Cu toate acestea, nici faptul ca sectia pentru procurori din cadrul CSM le-a dat un aviz negativ celor doi, nu i-a prea ajutat pe Tiberiu Nitu si Ioan Irimie.

Spre exemplu, in urma intervievarii candidatului Ioan Irimie, CSM-ul retinea faptul ca  a avut o activitate slaba in fruntea DNA Cluj, nici ca procuror simplu Irimie neavand o activitate corespunzatoare. ”Analizand perioada in care domnul procuror Ioan Irimie a exercitat functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj, Sectia pentru procurori retine lipsa de performanta in exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta a activitatii, avand in vedere datele statistice privind activitatea la aceasta structura specializata in perioada 2003-2005, in raport cu datele statistice privind activitatea Serviciului Teritorial Cluj ulterioara acestei date, respectiv de la data acceptarii demisiei domnului procuror Ioan  Irimie din functia de procuror sef al structurii specializate mentionate”, se arata in motivarea CSM.
Sectia pentru procurori din cadrul CSM a mai retinut faptul ca Ioan Irimie nu ar fi bun pentru ocuparea functiei de sef al DNA, datorita faptului ca nu detine calitatile necesare unui bun manager de institutie. Sectia mai noteaza si faptul ca Ioan Irimie nu se poate impune ca un lider adevarat, dupa cum si backgroundul sau o arata, motiv pentru care nu este apt pentru o asa functie de conducere.
”Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul Ioan Irimie nu intruneste calitatile necesare exercitarii functiei de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie atat la nivelul cunostintelor teoretice, cat si a deprinderilor practice privind managementul, comunicarea si principiile care guverneaza activitatea procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, cat si din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integrate asupra structurii pentru care a candidat si al abilitatii de a exercita un management strategic.  De asemenea, backgroundul si modul de prezentare al candidatului nu au fost de natura sa convinga Sectia pentru procurori in ceea ce priveste capacitatea domnului procuror de a se impune  ca lider in fata personalului Directiei Nationale Anticoruptie, de a motiva corespunzator procurorii si restul personalului din directie pentru indeplinirea optima a competentelor legale.”

Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.