Cand imprumuti bani pentru orice, de la o ipoteca la un card de credit, suma pe care o platesti inapoi este dictata de dobanda anuala, plus orice alte taxe. Intelegerea modului de functionare a acesteia te va ajuta sa te pregatesti pentru orice schimbare a ratelor dobanzii. Atunci cand facem un imprumut in banca, ofiterii de credit ne ofera multe informatii, inclusiv despre DAE. 

Dar ce este DAE? Cea mai buna definitie ar fi urmatoarea:

“Dobanda anuala efectiva, cunoscuta sub denumirea de DAE, include toate costurile pe care le implica un credit: dobanda anuala, costul asigurarii, comision de analiza dosar, taxele de administrare (lunare sau anuale), fie ca este vorba despre o suma fixa, fie ca se refera la un procentaj din soldul creditului ramas de achitat. DAE reprezinta cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale bancilor. Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie sa exprime costul total al creditului”

Cum te ajuta DAE, sau mai bine zis cum iti poate influenta creditul?

DAE este un instrument util care iti poate oferi posibilitatea de a compara usor si eficient costurile creditului sau creditelor. Este ceva logic! Asta faci si cand mergi la cumparaturi, indiferent de ce cumperi. Fie ca achizitionezi alimente, fie haine, ai tendinta de a compara pretul acestora cu celelalte oferte existente pe piata. Doar asa poti face o alegere buna pentru bugetul tau.

Desigur, cand vorbim de un credit, fie ca este un credit online rapid, fie ca sunt credite de nevoi personale, putem spune ca situatia este putin mai complexa. Asta pentru ca unele costuri sunt greu de estimat sau aflat, facand astfel destul de dificila compararea unor credite. Aici intervine acest DAE despre care discutam. DAE este instrumentul ce iti permite sa analizezi costurile totale ale unui imprumut. Exista platforme unde poti afla care sunt aceste costuri pentru toate institutiile bancare si nebancare din Romania. In felul acesta, poti analiza si, ulterior, compara singur ofertele existente. Apoi poti alege acea oferta care ti se potriveste cel mai bine.

Dobanda, fie ca vorbim despre una anuala sau lunara, este extrem de importanta atunci cand apelam la un credit, indiferent de ce fel de credit alegem. Multe institutii financiare stiu ca asta va face orice client. De aceea, reprezentantii bancilor spun, si chiar ofera, credite cu dobanzi mici. Totusi, a opta pentru cea mai mica dobanda nu inseamna neaparat ca ai gasit cel mai potrivit tip de imprumut sau, mai bine zis, cel mai avantajos. Te poti trezi ca, din pacate, costurile reale ale unui credit vor fi mult mai mari. Asta se poate intampla din cauza unui numar mare de comisioane, taxe si costuri de administrare percepute de anumite banci. Toate acestea pot fi platite pe langa DAE.

DAE are ca scop principal sa aduca la un numitor comun toate costurile care vin cand optezi pentru un credit. Astfel, se poate face o comparatie reala pentru a nu avea surprize ulterior. Totusi, atunci cand folosesti DAE pentru a face comparatii ai grija pentru ca valoarea poate fi diferita, in functie de data limita de rambursare sau sumele solicitate. Alege intervale de timp si sume apropiate pentru a avea un calcul DAE cat mai asemanator. Doar asa vei sti ce DAE iti va fi de ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.