Societatea Impact Developer & Contractor, care cere Primariei municipiului Cluj-Napoca 62 de milioane de euro intr-un proces aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, a inceput sa renunţe la procesele in care crede ca are şanse minime de reuşita. Astfel, aceştia au renunţat la procesul cu Florian Ioniţa, iar urmatorul pas ar putea fi chiar eliminarea creanţei de 62 de milioane de euro de la Cluj-Napoca.
„Impact a inceput sa renunţe la procesele abuzive instrumentate de colegul de banca a primului-ministru Victor Ponta, Dan Lucian Vladescu. Astfel, in procesul nr. 1275/3/2012, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, dupa ce au incercat tot felul de tertipuri pentru a stramuta procesul sau a il suspenda pe diverse motive hilare respinse insa de instanţa şi dupa ce au timbrat la valoare cu -10 000 RON, SC Impact renunţa la cererea de chemare in judecata. Sa speram ca procesul impotriva Consiliului Local Cluj unde Impact afirma ca ar fi fost capabila sa finanţeze un proiect de 200 milioane de euro deşi era in insolvenţa şi cu datorii uriaşe catre firmele de construcţii ( ex: ROMCONSTRUCT) va avea aceeaşi finalitate. SC Impact Developer & Contractor SA a trimis o scrisoare in 2009 catre prim-ministrul de atunci Emil Boc pentru a emite o hotarare guvernamentala (HG) privitor la drumul ilegal prin padurea Baneasa utilizat şi astazi din pacate datorita jocului in Justiţie al avocaţilor Impact. In schimbul acestei hotarari guvernamentale Impact ar fi fost dispusa se pare sa renunţe la procesul abuziv intentat Primariei şi Consiliului Local Cluj. Emil Boc nu a cedat şantajului ataşat şi şi-a trimis Corpul de Control in care se specifica clar ilegalitaţile acelui drum. Intrebarea care se pune acum este daca va ceda Ponta acum cand colegul sau de banca Vladescu face lobby pentru Impact?”, arata o sursa apropriata evenimentului.
Taierea capetelor incoronate continua
Carmen Sandulescu, acţionarul care a fost suspectata de multe ori pentru fapte penale in cadrul societaţii Impact, a demisionat şi ea din cadrul societaţii Impact la inceputul acestui an. Gazeta de Cluj v-a prezentat de-a lungul timpului mai multe ilegalitaţi comise de cuplul Dan Ioan Popp-Carmen Sandulescu, a doua fiind mana dreapta a primului. Surse din apropierea companiei arata ca de fapt informaţiile aparute in publicaţia noastra ar fi infricoşat-o pe Carmen Sandulescu, fiind motivata sa işi dea demisia.
Antemergatorii sai
Petru Cost, şeful de la Inspectoratul de Stat in Construcţii (ISC) Bucureşti-Ilfov, a fost retrogradat doar la conducerea municipiului Bucureşti ca o consecinţa a informaţiilor dezvaluite in Gazeta de Cluj, arata un articol anterior. Surse din apropierea ISC susţin ca in curand in judeţul Ilfov va fi numit Paul Racoviţa. „Toţi prietenii lui Paul Racoviţa l-au felicitat deja pentru noua funcţie. In acest moment vorbim de o divizare a ISC pentru Bucureşti şi Ilfov. Zona de interes a Impactului este judeţul Ilfov şi acest lucru poate fi interpretat ca o sancţiune preliminara. Imediat dupa ce a aparut articolul au fost inspecţii in cartierul Greenfield care s-au soldat pentru prima data şi cu sancţiuni. Au sesizat neconcordanţe. Putem discuta despre sancţiuni, ceea ce pana acuma nu a fost cazul”, arata sursa din apropierea ISC.
Nereguli şi la ISC Constanţa
Neregulile cartierelor dezvoltate de Impact se intind şi la Inspectoratul de Stat in Construcţii din Constanţa. „Asociaţia de proprietari a cartierului dezvoltat de Impact in Constanţa acuza Impact de inşelaciune. Discutam de subevaluarea cotelor de 0,7 şi 0,8%. In momentul in care eşti dezvoltator şi ai un cartier rezidenţial, ISC verifica toate lucrarile şi pentru prestarile de serviciu se platesc cote de 0,7 şi 0,8% din valoarea investiţiei. In momentul in care eu evaluez o casa care face 20-30.000 de euro este clar ca şi cota este redusa corespunzator şi ca ISC se lasa deliberat inşelaţi”, conchide sursa citata.
Contractul, negociat prost
Contractul cadru incheiat intre Consiliul Local şi Impact presupunea varsarea aportului in natura (n.r. terenul), iar intr-o astfel de situaţie sunt obligatorii redobandirea calitaţii de acţionar la SA Lomb SA de catre CL Cluj-Napoca. Aceasta situaţie presupune renegocierea contractului cadru incheiat iniţial intre parţi. „Moisin recunoaşte ca acest contract a fost negociat prost (n.r. lucru prezentat in ultimele 2 luni de catre Gazeta de Cluj) şi solicita renegocierea contractului cadru. Urmaritul penal Liviu Marius Niţa pur şi simplu a sfidat consiliul, neprezentandu-se personal, trimiţand un avocat”, declara sursa. De asemenea, Radu Moisin este ingrijorat de faptul ca Impact ar putea cere despagubiri, iar raspunsul societaţii a fost ca nu au mandat in acest sens şi arata ca o asemenea discuţie este prematura. Astfel, reprezentanţii Impact ii lasa intai pe oficialii CL sa semneze şi apoi vor acţiona in instanţa. De asemenea, Liviu Marius Niţa a considerat ca este sub demnitatea lui sa se prezinte la intalnirea cu oficialii CL, respectiv cu secretarul Aurora Ţarmure, Radu Moisin, Dacia Crişan şi şeful biroului de achiziţii publice, Lucia Lupea.
Reprezentantul Impact a menţionat ca orice continuare a colaborarii este exclusa, iar Radu Moisin a adus in discuţie insolvenţa SC Impact din iulie 2010. Oficialul Impact arata ca nu are nicio relevanţa insolvenţa (n.r. in condiţiile in care lui Sorin Apostu i s-au dictat de catre Liviu Niţa condiţiile de reziliere a unui contract) atat timp cat societatea şi-a indeplinit toate obligaţiile legale in SC Lomb, varsand inclusiv aportul in numerar la capitalul social, precum şi faptul ca hotararea de judecata in care a fost admisa cererea de deschidere a procedurii de insolvenţa a fost pronunţata in data de 09.07.2010, iar termenul limita la care CL trebuie sa verse aportul in natura a expirat 18.07.2010. In protocolul dintre CL şi Impact, cei de la Impact nu accepta auditul solicitat de autoritaţile locale deoarece susţin ca aceştia nu mai sunt acţionari.
Tiberiu Hrihorciuc