Judecătorii CCR au decis în 3 iunie că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern.
Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.
Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constituționale cu această prelungire.
După ce legea va fi promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor.
PSD vrea prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie
Mandatele aleşilor locali ar putea fi prelungite până la 1 noiembrie 2020, potrivit unui proiect de lege al PSD, obţinut de MEDIAFAX. Pentru ca mandatele să fie prelungite până la cel târziu 1 noiembrie, alegerile locale trebuie organizate până la începutul lui octombrie.
PSD vrea prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie, potrivit proiectului.
Pentru ca mandatele să fie prelungite până la cel târziu 1 noiembrie, alegerile locale trebuie organizate până la începutul lui octombrie.
„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, scrie în proiect.
Potrivit proiectului, social-democraţii cer şi înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor.
„Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai arată în proiect.
Social-democraţii mai cer ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern, cum se întâmplă în momentul de faţă.
CCR a decis, miercuri, că atât Ordonanţa Guvernului privind mandatele aleşilor locali, cât şi legea prin care Parlamentul şi-a derogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituţionale.
Judecătorii au cerut ca cele două puteri, Legislativă şi Executivă, să ajungă la colaborare constituţională.
Şi Gabriela Firea a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că şi-ar dori ca în alegerea datei pentru alegerile locale să se ţină cont de părerea medicilor, luna septembrie fiind cea mai potrivită.
Datele dorite de liberali pentru organizarea alegerilor locale sunt 27 septembrie sau 4 octombrie.