Miniştrii sănătăţii se reunesc în cadrul unei videoconferinţe informale, la 12 iunie 2020, pentru a prezenta propunerea legislativă prezentată de Comisia Europeană referitoare la un nou program consolidat al UE în domeniul sănătăţii, EU4Health („UE pentru sănătate”), informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
EU4Health este noul program în domeniul sănătăţii pentru perioada 2021-2027 lansat de Comisia Europeană la 28 mai 2020, cu scopul de a consolida capacitatea UE şi de a completa şi sprijini statele membre în domeniul politicilor de sănătate publică, conform https://eur-lex.europa.eu/. Se estimează că bugetul noului program va avea o valoare de aproximativ 450 de milioane euro pentru perioada 2014-2020, fiind de circa 25 de ori mai mare decât cel al programului actual în domeniul sănătăţi, scrie site-ul Consiliului UE.
Noul program urmăreşte, de asemenea, să acopere lacunele provocate de criza COVID-19 şi să îmbunătăţească nivelul de pregătire al UE şi capacitatea sa de a răspunde în mod eficace la eventualele ameninţări transfrontaliere majore la adresa sănătăţii.
Tot în cadrul videoconferinţei informale, miniştrii vor fi informaţi de către Comisia Europeană cu privire la stadiul cercetărilor care urmăresc descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19 şi despre modul în care se va asigura producţia şi distribuţia vaccinului în UE. Descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus reprezintă una dintre cele patru priorităţi ale UE cuprinse în răspunsul UE la pandemia de COVID-19.
În vederea atingerii obiectivului privind dezvoltarea vaccinului, UE a mobilizat 48,25 milioane de euro pentru 18 proiecte de vaccinuri şi tratamente, prin intermediul programului pentru cercetare Orizont 2020 al UE şi 117 milioane euro sub formă de fonduri publice şi private pentru terapii şi metode de diagnosticare, prin intermediul Iniţiativei privind medicamentele inovatoare (IMI). De asemenea, UE a redirecţionat până la 80 de milioane euro sub formă de sprijin financiar pentru CureVac, un dezvoltator european de vaccinuri, printr-o iniţiativă comună cu Banca Europeană de Investiţii, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, viitoarea preşedinţie germană a UE (iul.-dec. 2020) îşi va prezenta programul de lucru în domeniul sănătăţii, mai notează site-ul Consiliului.
Reuniunea precedentă a miniştrilor sănătăţii, în cadrul Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) s-a desfăşurat tot în regim de videoconferinţă, la 12 mai 2020, la convocarea preşedinţiei croate a Uniunii. Tema reuniunii a fost disponibilitatea medicamentelor în întreaga UE în contextul pandemiei de COVID-19. Dezbaterea a reprezentat, de asemenea, o ocazie pentru miniştrii sănătăţii de a contribui la dezvoltarea unei strategii farmaceutice pentru Europa, scrie https://www.consilium.europa.eu/. Concret, miniştrii de resort s-au concentrat pe legătura dintre Strategia farmaceutică pentru Europa şi Strategia Industrială, publicată în martie, şi planul de relansare economică, conform site-ului preşedinţiei croate, https://eu2020.hr/.
Miniştrii sănătăţii se reunesc, la nivelul Consiliului UE, în cadrul Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori.
Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului, al cărei scop este acela de a urmări să ridice nivelul de ocupare a forţei de muncă şi de a ameliora condiţiile de viaţă şi de muncă, asigurând o protecţie sporită a sănătăţii umane şi a consumatorilor pe teritoriul UE.
Consiliul EPSCO reuneşte miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă, al afacerilor sociale şi al politicilor în materie de sănătate şi de protecţie a consumatorilor din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă, de asemenea, comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată. De obicei, EPSCO se reuneşte de patru ori pe an, două dintre reuniuni fiind dedicate exclusiv subiectelor privind ocuparea forţei de muncă şi politica socială, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/.
Sursa: Agerpres