Trei inculpați din Dosarul Buldozerul, o acțiune inițiată de procurorii francezi și continuată în România, au scăpat de acuzațiile penale pentru că au fost judecați la Tribunalul Cluj până la intervenția prescripției faptelor. Este vorba despre Zisu Zisu, Nicoară Mihali și Vasile Stețco. Procurorii DIICOT au estimat că cei trimiși în judecată au furat aproximativ 30 de utilaje (excavatoare, buldozere, etc) cauzând un prejudiciu de două milioane de euro. Chiar dacă membrii acestui grup au fost condamnați de o instanță din Franța, ajunși în fața judecătorilor clujeni toți au fost iertați de două ori: prima dată prin achitare, iar după rejudecarea dosarului, prin prescripția faptelor pentru care au fost acuzați.

La sfârșitul lunii martie, Tribunalul Cluj s-a pronunțat într-un dosar în care au fost judecați trei dintre inculpații din Dosarul Buldozerul. Este vorba despre Zisu Zisu, Nicoară Mihali și Vasile Stețco care au obținut în instanță disjungerea din dosarul principal. Cei trei au scăpat de acuzațiile penale pe motiv că a trecut prea mult timp de la formularea lor, astfel că a intervenit termenul de prescripție a faptelor.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Mihali Nicoară pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat art. 26 rap. la art. 208 alin. 1, şi la art. 209 alin. 4 din Codul Penal din 1969, în prezent prev. de art. 228, 229 Cod penal (fără aplicarea art. 41 al. 2 din Codul Penal din 1969, deoarece este vorba de un singur act material, respectiv cel descris la pct. 10 din rechizitoriu) şi pentru săvârşirea infracţiunii de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 7 al. 1 şi 3 din L. 39/2003, în prezent prev. de art. 367 Cod penal (pentru perioada infracţională din ianuarie 2009 până în 21 mai 2009), întrucât există autoritate de lucru judecat”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.

”Pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat şi pentru săvârşirea infracţiunii de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat () întrucât există autoritate de lucru judecat”, arată un extras al soluției pe scurt emisă de Tribunalul Cluj.

Un alt inculpat, Zisu Zisu, a fost judecat până când a intervenit prescripția faptelor pentru care a fost trimis în judecată.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Zisu Zisu – sub aspectul infracţiunii de tăinuire şi sub aspectul infracţiunii de grup infracţional organizat , ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale”, arată soluția.

Vasile Stețco, implicat și el în Dosarul Buldozerul a scăpat de acuzații.

”încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ştețco Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave (actele materiale de la pct. 1, 2 – numai în ceea ce priveşte utilajul buldoescavator marca Caterpillar sustras în noaptea de 6/7 noiembrie 2008 din localitatea Andrezieux Franţa, 8 şi 10 din rechizitoriu) şi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat întrucât există autoritate de lucru judecat”.

Stețco a scăpat și de celelalte acuzații, tăinuire și complicitate la furt calificat în formă continuată pentru că, la fel ca și în cazul celorlalți inculpați, a intervenit prescripția faptelor.

De asemenea, inculpații au primit înapoi aproximativ 100.000 de lei, diferite acte și alte bunuri care fuseseră confiscate cu prilejul anchetelor și perchezițiilor făcute de polițiști și procurori.

Sentința a fost emisă în cursul lunii martie, iar procurorii au avut timp 10 zile de la comunicare să facă apel, dar, potrivit portalului instanțelor de judecată, nu au contestat decizia.

O parte dintre inculpații din Dosarul Buldozerul

Cum se opera în Dosarul Excavatorul

La începutul anului 2011, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi, dintre care şase în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit DIICOT, Danci Laurian Dumitru, Steţco Vasile, Mihali Nicoară, Timiş Dumitru, Timiş Ion, Muncaciu Ioan, Călin Dorin Marian, Pap Zoltan, Danci Ioan, Barth Horst, Goia Ioan, Solomon Ioan, Şteţco Toader, Hazota Vasile Raul, Zisu Zisu şi Timiş Ioan au constituit, în perioada ianuarie – iulie 2009, un grup infracţional organizat, care acţiona pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş, specializat în sustrageri de vehicule rutiere şi utilaje de construcţii de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) din spaţiul comunitar şi anume din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda.

Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, în România, membrii grupării profitând de faptul că transporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal.

Potrivit rechizitoriului, prima captură de vehicule furate a fost făcută în data de 5 februarie 2009, când, în PCTF Borş, Vasile Şteţco a fost prins introducând în ţară şase utilaje care, după verificări, s-a constatat că erau furate din Franţa. Ulterior, la 4 aprilie 2009, poliţiştii de frontieră din Vişeul de Sus l-au depistat pe Şteţco cu ocazia unui control rutier pe DN18 în localitatea Moisei. Ei au încercat să-l oprească în trafic pe Şteţco, care se afla la volanul unui ansamblu rutier, dar acesta a refuzat să tragă pe dreapta continuându-şi drumul către centrul localităţii Moisei. Într-un final,ansamblul rutier a fost oprit, iar poliţiştii au trecut la verificarea documentelor de transport. Iniţial, Şteţco a declarat că transportă cherestea, dar la deschiderea semi-remorcii s-a constatat că în camion se află două utilaje de construcţii.

După verificări s-a stabilit că cele două utilaje transportate erau furate din Franţa și Belgia. Ulterior, anchetatorii au descoperit numeroase utilaje depozitate în diferite parcuri auto aparţinând unor societăţi comerciale care s-au dovedit a fi furate. Pentru multe dintre ele existau deja plângeri formulate de proprietarii de drept din ţările europene din care erau sustrase.

Braconaj plătit în instanțele clujene cu 16.000 de euro

Ion Timiș a mai fost judecat în instanțele clujene pentru braconaj și a fost pus să plătească 16.000 euro, contravaloarea animalului vânat, fără vreo altă pedeapsă.

Judecătorii clujeni i-au condamnat pe Ion Timiș și pe Iosif Danci la închisoare cu suspendare, la plata unor despăgubiri către Ministerul Mediului de 16.000 de euro, iar în mărinimia lor, magistrații le-au înapoiat puștile pe care puseseră sechestru.

Mai mult, pedeapsa cu suspendare a fost emisă în situația în care Iosif Danci este pădurar, iar celălalt braconier, Ion Timiș, este recidivist, el mai făcând pușcărie în anii 90.

Judecătorii de fond n-au văzut probele pentru că dosarul este stufos

În acest dosar rechizitoriul are peste 300 de pagini și potrivit probatoriului administrat, începând cu anul 2008, autorităţile judiciar-penale din ţări europene precum Belgia, Franţa sau Germania au deschis dosare penale ce aveau ca obiect furturi de utilaje agricole şi de construcţii. La sfârşitul anului 2008, Belgia s-a adresat României cu o cerere de asistenţă judiciară referitoare la efectuarea unor acte procedurale pe teritoriul ţării noastre.

La data de 17 martie 2009, DIICOT- ­Structura Centrală s-a sesizat din oficiu şi a început verificarea şi monitorizarea unei reţele de crimă organizată, care activa pe raza oraşului Borşa, ocupându-se cu traficarea de vehicule rutiere şi utilaje folosite la lucrări de construcţii, furate din spaţiul comunitar. Utilajele erau introduse în România de membrii reţelei şi apoi comercializate la preţuri sub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social în mai multe judeţe precum Suceava, Hunedoara, Maramureş, Constanta, etc.

Gruparea a fost înfiinţată şi condusă de Laurian Danci, care se folosea de cele două firme ale sale la transportul bunurilor sustrase din UE către România. El a reuşit să recruteze şi alte persoane care au sprijinit activitatea de depozitare, transformare, transportare şi comercializare a vehiculelor furate – Vasile Şteţco (Ovăz), Zoltan Pap, Toader Şteţco (Tutelă), Ion Timiş (Ogaru), Dumitru Timiş (Şoani), Raul Vasile Hazota (Barcan), Ioan Danci (Cătună), IoanTimiş (Roşcatu), Nicoară Mihali (Bândris), Ioan Muncaciu, Barth Horst, Ioan Solomon, Dorin Marian Călin, Ioan Goia, Zisu Zisu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.