O firmă conectată la afacerile liberalilor din Prahova și alta legată de afacerile familiei Becali au câștigat contracte în valoare de aproape un miliard de lei pentru a furniza în câteva județe din țară ajutoare alimentare și pachete alimentare în cadrul unui program susținut cu fonduri europene. Este vorba de societățile Annabella Fabrica de Conserve Râureni, care are legături de afaceri cu Horia Culcescu, unul dintre cei mai mari proprietari de sere din România și finul lui Gigi Becali, și de Oltina Prodimpex Com, societate care înglobează oameni de afaceri liberali din Prahova. De asemenea, o parte din banii de pe urma acestui contract ajung și la firma Best Achiziții implicată în marile tunuri cu achiziția de materiale de protecție date în perioada stării de urgență.

La mijlocul lunii aprilie, Ministerul Fondurilor Europene condus de liberalul Ioan Marcel Bolos, a acordat mai multe contracte firmei Annabella Fabrica de Conserve Râureni în valoare de 984.590.767 lei, fără TVA, pentru achiziția de pachete alimentare destinate persoanelor defavorizate din România. Anterior, ministerul a atribuit licitația pentru achiziția de pachete cu produse de igienă, care au aceeași destinatari, firmei OLTINA IMPEX PROD COM din localitatea Urlați (județ Prahova), o firmă de morărit și panificație. Valoarea acestui contract a fost de 139.571.224,8 lei, fără TVA.

Pachetele cu produse de igienă, care conţin periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon pentru copii, şampon pentru adulţi şi detergent de rufe, sunt distribuite de autorităţile publice locale categoriilor de beneficiari stabiliţi în Hotărârea de Guvern nr. 784/04.10.2018.

Toate aceste contracte au fost atribuite în cadrul proiectului ”Achiziție de pachete cu ajutoare alimentare și pachete cu produse de igienă, inclusiv transport la punctele de distribuție ale primăriilor în cadrul POAD 2018-2021”.

Societatea de panificație care trebuie să livreze produsele de igienă (!) este administrată de liberalul Olteanu Cosmin Dumitriade (majoritar), Nicolescu Nicolae și Iosif Bogdan Mihail care sunt și acționari. Olteanu a fost consilier local al localității prahovene Urlați.

Din firmă a mai făcut parte Dumitru Enache care, până anul trecut, a fost vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

În 2018, firma a preluat 50% din acțiunile CAP VIE-VIN VALEA CALUGAREASCA, societate unde are acțiuni și fostul deputat liberal Adrian Emanuil SEMCU. Familia deputatului liberal deține firma Agrosemcu. Ambele firme din localitatea Urlați, Oltina Impex și Agrosemcu, fac afaceri cot la cot în cadrul programului Laptele și Cornul.

De altfel, după ce Oltina Impex a devenit acționar alături de fostul deputat liberal profitul societății a crescut de la 9,9 milioane de lei la 15,9 milioane de lei.

De altfel, Oltina nu este la primul contract pe banii UE. În 2009 firma a primit un ajutor nerambursabil de aproximativ 7 milioane de euro. În 2016, societatea a mai câștigat contracte pentru ajutorul acordat de UE românilor asistați social.

Printre subcontractorii Oltina Impex se numără firma PIRAMID INTERNATIONAL SRL, societate înființată cu un an înainte de câștigarea contractarea contractului. La această firmă acționar majoritar este  cetățeanul român de origine turcă HANI SAMI ELSAYED ABDELHAMID. De asemenea și firma Best Achiziții SRL ia o parte din banii de pe urma contractului ”Achiziția de pachete cu produse de igienă, inclusiv transport la punctele de distribuție ale primăriilor în cadrul POAD 2018-2021” în valoare de aproape 140 milioane de lei, fără TVA.

Tunul Best Achiziții

De altfel, afacerile firmei Best Achiziții au ținut primele titluri ale ziarelor de investigații din România. Societatea a reprezentat compania turcească Otokar care a încheiat contractul cu Primăria București pentru cele 400 de autobuze, o afacere de aproape jumătate de miliard de lei, fără TVA.

Unul dintre ”tunurile” trase cu echipamente de protecție în perioada pandemiei cu coronavirus a fost dat prin intermediul firmei Best Achiziții. Societatea a vândut statului echipamente medicale de protecție produse în Turcia în valoare de 45 de milioane de lei.

În această primăvară, proprietarul firmei s-a asociat cu personaje controversate, legăturile ducând la protejați de-ai fostului premier Emil Boc, la afaceri cu droguri, prostituție și la omul de afaceri controversat Puiu Popoviciu.

Firma Best Achiziții este administrată de Neagu Mihaela Elena și deținută în proporție de 100% de Cristescu Alexandru Vlad Mihai, cunoscut ca fiind cel mai tânăr milionar din România.

În luna martie, Cristescu a devenit asociat într-o firmă de pază și protecție alături de o serie de personaje controversate.

Unul dintre noii parteneri de afaceri este IONESCU ROBERT CONSTANTIN, de profesie avocat. În 2009, primarul Clujului, care pe atunci era Premierul României, l-a numit pe Robert Constantin în funcția de președinte al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială. Prin intermediul acestei Agenții, banii cheltuiți pentru achiziții în domeniul siguranței naționale se întorc, într-o formă sau alta, în economia românească sub formă de investiții, exporturi, subcontractări în economia națională din partea unor firme străine, transfer de tehnologie, donații, training. Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar.

Practic, agenția este o falangă a Serviciului Român de Informații.

Un alt asociat de-a lui Cristescu Alexandru Vlad Mihai este un bătrân în vârstă de 80 de ani,  Constantin Pitcovici. Este tatăl fostului polițist Petru Daniel Pitcovici, fost ofiţer de poliție în cadrul Direcția Antidrog și fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI. A fost implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și condamnat în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu.

Afaceri cu legumele lui Becali

Cealaltă firmă, Annabella Fabrica de Conserve Râureni, care va primi majoritatea banilor din cadrul acestui contract cadru provine din afacerea Oltchim

În 2008, Oltchim a vândut fabrica de conserve pe care o avea către firma Annabella. La licitație s-a înscris doar firma soților Dorina și Dan Mutu, iar preţul de pornire a fost de 20,52 milioane lei, evaluarea activelor fiind făcute de PriceWaters Coopers.

În mare parte, succesul în afaceri al firmei Annabella se datorează unor linii de credit oferite de Eximbank, bancă a statului român. Eximbank este condusă de Traian Halalai care a fost numit în funcție de Victor Ponta pe vremea când era premier. De altfel, mașina raliu cu care se dădea Ponta era sponsorizată de banca statului.

Pe anul 2019, firma Annabella a declarat o cifră de afaceri de 95,2 milioane de lei, un profit de 12,4 milioane de lei și 300 de angajați. Firma are ca obiect principal de activitate prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.

În cadrul firmei Ecosmart Union, principalul acționar este firma Annabelle (28%), urmată de Crama Ceptura (27%), afacere condusă de Marcel Grăjdieru, și Leader International SA (15%), afacerea de familie a lui Horia Culcescu.

Cel din urmă este proprietarul mai multor sere de legume din România și finul lui Gigi Becali. Pe vremea când era deputat PNL Becali i-a împrumutat lui Culcescu 18.000.000 de euro, după cum arăta declaraţie de avere a fostului politician.

Culcescu este acționar cu 15% în cadrul Leoser SA, alături de tatăl său Marin Culcescu (35%) și de Theodora Becali (50%), fiica lui Gigi Becali. De asemenea, deține participații în Berser SA, alături de mama sa Maria și de sora sa, Oana Camelia Belu și de Leader Internațional SA (acționarul principal, cu 91%). Pachetul de acțiuni de control al Leader Internațional SA e deținut de mama, tatăl și sora lui Horia Culcescu. La Leader Internațional SA mai dețin acțiuni aromânul Zurzu Stere și firma Elison 2000 SRL reprezentată de același Zurzu Stere. În Gustos și Sănătos SRL, mama și sora lui Horia Culcescu sunt asociați cu fostul prefect de Ilfov Nicolae Jecu și cu Luminița Vlad, directoarea generală a Leader International SA. De altfel, Nicolae Jecu este și administrator la Ostrovit SA alături de sora lui Horia Culcescu. Ostrovit SA e controlată de familia Culcescu prin Leader International SA (40%) și Asociația Familială Agro Coh (52%). Berser SA e deținută de Leader Internațional SA (99%) și de Horia Culcescu, Oana Belu și Maria Culcescu. O societate pe care Horia Culcescu o deține în totalitate este Lio Agro SRL, iar sora sa Oana Belu deține Frank 93 Prod SRL.

Horia Culcescu este și membru în Patronatul din Industria de Conserve din Legume și Fructe și Conserve Mixte ”Romconserv” și face parte și din cadrul Fundației pentru Agricultură și Protecția Naturii ”Casa Fermierului”, alături de alte nume cunoscute în domeniu, precum Lucian Buzdugan, Dimitrie Muscă, Ștefan Poienaru, Adrian Rădulescu, Viorel Nica.

Probleme penale

În 2004, Belu Oana Camelia, sora lui Horia Culcescu, a fost reținută pentru infracțiuni de criminalitate organizată, însă după 7 ani a fost achitată. Ea a fost acuzată de procurorii Parchetului General că fi ajutat un grup de sirieni să scoată din ţară 7,5 milioane de dolari. În martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a demontat toate acuzaţiile procurorilor şi a achitat-o pe Oana Belu, decizia fiind ulterior confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, Nicolae Jecu, unul dintre administratorii LEADER INTERNATIONAL SA, au fost implicați și în dosarul Fermei Băneasa în care procurorii au stabilit un prejudiciu de 145 de milioane de euro. Anul trecut, în cadrul acestui dosar Curtea de Apel Braşov a dispus confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian Beny Steinmetz.

Potrivit procurorilor,  gruparea ar fi condusă de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz care ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică şi Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi a 47 de hectare de pădure la Snagov.

„Începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă (avocat la Ţuca Zbârcea şi asociaţii . n.r.), Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici. Inculpaţii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, arăta DNA într-un comunicat de presă. Instanţa i-a achitat însă pe israelienii Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein şi Moshe Agavi.

Ce găsesc săracii în cutiile cu ajutoare de la UE

O cutie cu alimente de la UE conţine făină albă de grâu (1 pungă de 1 kg), mălai (2 pungi de 1 kg), paste făinoase (1 pungă de 400 g), ulei (2 sticle din plastic de 1 l), zahăr (1 pungă de 1 kg), conservă carne de vită (1 cutie metalică de 300 gr), 1 conservă pateu de ficat de porc (1 cutie metalică de 200 gr), orez (1 pungă de 1 kg), conservă de pastă de tomate (1 cutie metalică de 400 g) şi fasole boabe (1 pungă de 500 g).

Programul prin care UE ne ajută sărăcii

Alocarea financiară pentru acest Program Operațional este de 518.838.876 euro, din care 441.013.044 euro, respectiv 85%, reprezintă contribuția din partea Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), diferența de 15% reprezentând cofinanțarea națională.

Pentru punerea în aplicare a programului, s-a elaborat Hotărârea Guvernului nr. 799/2014 privind implementarea POAD, modificată prin HG nr. 80/2015, HG nr. 627/2015 şi HG 909/2016. O nouă Hotărâre de Guvern este în lucru la ora actuală, pentru a reflecta noua versiune a POAD, aprobată de Comisia Europeană în februarie 2017.

Operațiunile prevăzute în program, precum și alocarea financiară totală pentru fiecare operațiune, sunt:

Distribuția de ajutoare alimentare (lipsa alimentelor de bază) – 409.496.933 euro

Distribuția de materiale școlare (lipsa materialelor școlare) – 27.000.000 euro

Distribuția trusourilor pentru nou-născuți – 12.000.000 euro

Distribuția articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte etc. pentru persoanele fără adăpost – 6.000.000 euro

Distribuția produselor de igienă – 38.400.000 euro

Asistență tehnică – 25.941.943 euro

Grupul țintă (destinatarii finali ai tipurilor de ajutoare prevăzute prin program) este descris la art. 3 (1) din Program și acoperă întreg teritoriul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.