CNA a aprobat tranzacția prin care televiziunea Prima TV intră în patrimoniul societății clujene Clever Business Transilvania (CBT). Interesant este faptul că preluarea televiziunii are loc în condițiile în care societatea amintită anterior are un bilanț care cochetează cu falimentul. De doi ani firma nu a mai declarat nicio cifră de afaceri, are pierderi serioase și un singur angajat. Până acum, televiziunea a fost în patrimoniul controversatului om de afaceri Cristi Burci. Judecătorii au pus sechestru pe bunurile lui Cristi Burci la scurt timp după ce acesta a vândut televiziunea
După ce a primit acordul CNA, Grupul Clever a anunțat că a preluat integral televiziunea Prima TV care fusese în patrimoniul omului de afaceri Cristi Burci.
„Achizitia Prima TV a reprezentat un proces complex, avandu-se in vedere starea de reorganizare judiciara a societatii vanzatoare, necesitatea obtinerii acordului din partea Consiliului Concurentei, precum si necesitatea obtinerii acordului din partea Consilului National al Audiovizualului. Ca element specific, conditia impusa de Clever Business Transilvania pentru finalizarea acestei tranzactii, respectiv plata integrala a impozitelor si taxelor restante catre Bugetul de stat acumulate de catre Vanzator, de peste 10 milioane de lei, a fost respectata. In acest sens, cumparatorul, Clever Business Transilvania, a platit direct catre bugetul de stat, in numele vanzatorului, toate taxele restante, obtinandu-se astfel atestatul fiscal cu datorii zero catre buget, element necesar pentru aprobarea de catre CNA a tranzactiei”, mentioneaza grupul Clever in comunicatul de vineri, 18 septembrie 2020, prin care a anuntat obtinerea aprobarii din partea Consiliului National al Audiovizualului.
Noul patron al televiziunii, clujeanul Adrian Tomșa, a declarat că acesta este un proiect pe termen lung.
„Avem rabdare. Prima este un proiect pe termen lung pentru noi. Ne propunem sa revenim in topul televiziunilor comerciale din Romania, in urmatorii 3 ani. Avem un plan pe care-l vom executa, cu milestone-uri setate la fiecare 6 luni de zile, cu o atentie acordata cresterii si dezvoltarii in mediul digital. Le multumim tuturor celor au fost alaturi de noi si au avut incredere, partenerilor, noilor colegi care ni s-au alaturat si publicului pentru sustinere. Speram sa nu-i dezamagim”, a declarat Tomșa.
Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.
Probleme penale
Odată cu încheierea acestei tranzacții, Cristi Burci va ieși din afacerile pe care le-a avut în domeniul media.
Decizia de exit a fost luată în contextul unor anchete penale care îl vizează pe omul de afaceri.
Potrivit anchetatorilor, Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane.
Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, administratorul special al „Adevărul”. Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei.
Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă „au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei”. Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.
În timpul cercetărilor, Cristi Burci a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar. În momentul de față el se află în Dubai.
Burci a tors șinele CFR-ului
Conform unor surse judiciare, afacerea anchetată de DIICOT are fire care duc spre un alt business pe care Burci l-a început în 2007. Atunci, conducerea CFR Marfă a decis înfiinţarea unor societăţi mixte cu ajutorul cărora să repare/modernizeze vagoanele învechite pentru ca ulterior acestea să poată fi închiriate.
A apărut SC Rolling Stock Company SA , cu un capital social subscris de 397.620.000 de lei, iar potrivit Registrului Comertului, acţionarii erau CFR MARFĂ (41,9999%), Grup Feroviar Român (39,998%), Raiffeisen Bank (17,9971%) şi două persoane fizice, Viorel Negruţ (0,0025%) şi Vasile Didila (0,0025%). După câteva luni, CFR Marfă a emis un anunţ de asociere cu două societăţii controlate de Cristi Burci. SC Servtrans Invest şi International Railway Systems (IRS).
Apoi, prin IRS, Burci a preluat afacerile pe Europa a concernului american “American Trinity Industries”, unul dintre cei mai mari producători de vagoane de marfă din Statele Unite.
Sertrans Invest a reprezentat baza de la care Cristian Burci a construit ulterior un adevărat imperiu în domeniul feroviar; Romvag Caracal sau MEVA Drobeta Turnu Severin sunt doar câteva din societăţile mai cunoscute din sistem, care au ajuns sub controlul lui Burci. Perla coroanei din grupul de firme al magnatului este reprezentată de International Railway Systems, societate înregistrată în Luxemburg cu care Cristian Burci a preluat afacerile din Europa ale concernului American Trinity Industries, un important producător de vagoane de marfa din SUA. Grupul lui Burci, IRS deţine fabricile de vagoane de marfă Astra Arad, Meva Turnu-Severin şi Romvag Caracal.
Fiscul a așteptat ca Burci să-și vândă afacerea pentru ca după aceea să îi pună sechestru pe bunuri
Curtea de Apel București a aprobat sechestrul cerut de DIICOT pe bunurile lui Cristi Burci care este investigat în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.
”În temeiul art.250 alin.1, 4 din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul BURCI CRISTIAN-IONEL împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror prin ordonanţa din data de 01 iulie 2020, emisă în dosarul de urmărire penală nr.3846/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 27 iulie 2020”, arată soluția pe scurt a instanței.