Judecătorul Andrea Chiș

Joi, 24 septembrie, a fost un scandal cu replici acide în Secția pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Fosta șefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a solicitat Consiliului să analizeze dacă judecătoarea Andrea Chiș a încălcat independența Justiției atunci când a scris pe Facebook despre concluziile avocatului general al CJUE, Michal Bobek, din procesul privind Inspecția Judiciară și Secția Specială. În aceeași ședință, a fost respinsă și plângerea formulată de Chiș împotriva deciziei CSM care a concluzionat că cea din urmă a afectat reputației judecătoarei Dana Gîrbovan.

Ce a scris judecătoarea Chiș pe Facebook

În postarea sa de pe Facebook, judecătoarea Andrea Chiș, membră CSM, i-a dat dreptate avocatului general la CJUE, Michal Bobek, care a făcut mare scandal în legătură cu numirea lui Lucian Netejoru pentru un nou la mandat la Inspecția Judiciară.

”Am avertizat (…) că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională „cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare”. (…) Reamintesc că am făcut parte din comisia de concurs pentru această funcție, pentru care singurul candidat înscris a fost inspectorul șef numit interimar de executiv. Împreună cu colegul procuror Florin Deac, am acordat note care ar fi determinat un punctaj sub cel cerut de lege pentru promovarea concursului. Notele noastre au fost anulate nelegal în aprecierea mea de către ceilalți 3 membri ai comisiei de concurs, doamnele judecător Lia Savonea și Evelina Oprina, precum și domnul Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM. Aceștia au acordat note maxime domnului inspector Lucian Netejoru”, a scris Chiș, pe Facebook.

În aceeași reacție, judecătoarea susține că Inspecția Judiciară reprezintă o vulnerabilitate pentru independența magistraților.

”Inspecția Judiciară constituie în continuare, așa cum am avertizat constant mai mulți membri CSM, una din vulnerabilitățile majore la adresa independenței magistraților. Este nevoie clară de o reformare a acesteia, lucru care presupune în mod necesar o modificare legislativă”, a mai scris Chiș.

Savonea s-a sesizat

Lia Savonea, a criticat-o pe Andrea Chiș pentru postarea de pe Facebook: ”Doamna judecător a făcut anumite afirmații care, în opinia mea, se îndepărtează simțitor de la obligația de rezervă, de prudență, pe care trebuie să o avem în calitatea noastră. Cred că afirmațiile doamnei judecător, prin care își spune părerea pe chestiuni ce fac obiectul unui litigiu între Consiliul Superior al Magistraturii și o asociație sau două profesionale trebuie să fie analizată din perspectiva potențialului pe care aceste opinii exprimate de doamna judecător s-ar putea circumscrie în presiuni pe care le exercităm în felul acesta asupra judecătorilor investiți cu soluționarea unor cauze”, a afirmat Lia Savonea.
Și judecătoarea Simona Marcu a intervenit în discuție: ”Și pe mine m-a surprins neplăcut ieșirea colegei noastre pentru că noi blamăm, sancționăm politicienii atunci când își dau cu părerea cu privire la dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești și nu mi se pare potrivit ca fix un membru al Consiliului să emită judecăți de valoare cu privire la aceste cauze. (…) Ca să spun că e o vulnerabilitate majoră la adresa independenței magistraților, eu, membru CSM, care mă confrunt cu tot felul de acțiuni disciplinare, cereri de apărare a reputației, cereri în materie de deontologie profesională, mi se pare, să zic așa, nepotrivit, ca să nu zic mai mult”.

Chiș este de părere că Inspecția Judiciară trebuie reformată: ”Din perspectiva mea, cea mai importantă propoziție este: e nevoie clară de o reformare a Inspecției, lucru care presupune o modificare legislativă. Inspecția este o vulnerabilitate pentru felul în care e reglementată în lege (…), pentru că ea e subordonată inspectorului șef în totalitate. (…) Am criticat constant acest lucru”.

Schimb de replici între judecători

Judecătoarea Gabriela Baltag s-a arătat nemulțumită că Andrea Chiș nu a reacționat similar și la începutul anilor 2000, în contextul unor modificări făcute atunci.

”Eu nu cred că dumneavoastră cunoașteți toată activitatea mea din 2002, pentru că nu am fost chiar din 2002 angajată în asociații profesionale, dar din momentul în care am fost (…) am spus tot ce am crezut că nu e în regulă cu legile privind sistemul judiciar, în opinia mea”, a reacționat Chiș.

La rândul său, judecătorul Bogdan Mateescu a ridicat problema numeroaselor lipsuri din sistemul judiciar și a spus că, în anumite situații, pentru ca sistemul să poată răspunde nevoilor cetățenilor, se poate vorbi și despre ordonanțe de urgență.

”Sistemul nu poate fi încremenit și nu putem, cred eu, să folosim rezultatul referendumului, care a fost, într-adevăr, în majoritate contra modificărilor prin ordonanță de urgență, exprimat votul fiind în anumite circumstanțe (…).  Nu putem să rămânem încremeniți, sistemul judiciar este un serviciu public și trebuie servit cetățeanul în această calitate de un sistem judiciar puternic, iar nu încremenit, nu lovit de lipsă de personal sau cu personal auxiliar insuficient”, a spus Mateescu.

Replica judecătorului Gabriela Baltag a venit imediat.

”Nu mă simt deloc încremenită, dimpotrivă! Fac foarte multe demersuri alături de dumneavoastră și nu împărtășesc ideea unei ordonanțe de urgență, ci a unei proceduri parlamentare accelerate. (…) Trebuie să respectăm voința poporului și să nu ne apucăm să incităm să fie date ordonanțe de urgență pe justiție, încălcând, astfel, expresia voinței poporului”, a spus judecătoarea Baltag.

Andrea Chiș, pe mâna Inspecției Judiciare

În cele din urmă, după discuțiile aprinse, Secţia pentru judecători a trimis cererile formulate de Lia Savonea, cu privire la ”posibila afectare a independenţei puterii judecătoreşti prin afirmaţiile doamnei judecător Andrea Chiș”, la comisiile de specialitate din cadrul CSM.

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea la comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea discutării, a cererilor formulate de doamna judecător LIA SAVONEA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la posibila afectare a independenţei puterii judecătoreşti prin afirmaţiile doamnei judecător ANDREA ANNAMARIA CHIŞ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, postate pe pagina sa de Facebook şi preluate de presă, precum si cu privire la analizareaposibilităţii redeschiderii fazei orale a proceduriiîn cauza aflatăpe rolul CJUE. (8 Da, 1 abţinere doamna judecător Andrea-Annamaria Chiş)”, potrivit ordinii de zi soluționate.

Lovitură dublă pentru Andrea Chiș

În aceeași ședință, a fost respinsă ca tardivă și plângerea prealabilă formulată de Andrea Chiș împotriva hotărârii Secției pentru judecători a CSM prin care judecătorii au admis cererea judecătoarei Dana Gîrbovan. Președintele UNJR a cerut să-i fie apărată reputația profesională ca urmare a faptului că judecătoarea Andrea Chiș a adus în discuție la o ședință din CSM un text apărut pe un site cunoscut pentru răspândirea de calomnii la adresa a diverse figuri publice.

Concret, Andrea Chiș a pus la îndoială probitatea judecătorului Dana Gîrbovan pentru a prelua funcția de ministru al Justiției, în condițiile în care comisarul.ro scrisese că președinta UNJR s-ar fi consultat cu deputatul PSD Florin Iordache, acasă la acesta. Câteva zile mai târziu, judecătorul Dana Gârbovan a demontat afirmațiile mincinoase răspândite și de Andrea Chiș. Prin urmare, șefa UNJR a cerut CSM sesizarea Inspecției Judiciare, pentru apărarea reputației profesionale.

Secția pentru judecători a decis că Andrea Chiș a afectat reputația judecătorului Dana Gîrbovan, însă împotriva acestei hotărâri Chiș a formulat o plângere prealabilă ce a fost respinsă joi, 24 septembrie de către toți judecătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.