Sub pretextul că luptă cu mafia imobiliară, ONG-urile proaspătului primar al Bucureștiului Nicușor Dan depășesc cu mult limitele unor acțiuni civice „clasice”.

Sala de tribunal a devenit pentru proaspătul primar general un adevărat câmp tactic. Stoparea unui proiect imobiliar devine în acest mod un scop în sine, care trebuie atins practic cu orice mijloace, indiferent dacă respectivele construcții respectă sau nu legislația.

Caracatița ONG-urilor din grupul Nicușor Dan

Asociația „Salvați Bucureștiul” – Nicușor Dan și partenera sa de viață Loredana Mirabela Grădinaru sunt membri fondatori. Au deschis 81 de dosare. Și Asociația „Mișcarea Civică Miliția Spirituală” – este cunoscută tot ca „satelit” al lui Nicușor Dan.

De asemenea, asociația SOS Orașul este reprezentată tot de Loredana Mirabela Grădinaru. Printre numeroasele procese aflate pe rolul instanțelor din București, asociația condusă de partenera de viață a lui Nicușor Dan a deschis procese și la Cluj, respectiv opt. Toate sunt îndreptate primarului și al municipiului București, dintre care două au fost respinse de către judecătorii clujeni, un proces a fost suspendat, unul anulat, iar restul nu sunt finalizate.

Asociația soției lui Nicușor Dan, executată silit

Asociația SOS Orașul a fost dată în judecată de către One Mircea Eliade SRL, componentă rezidențială a proiectului One Floreasca City. Firma a cerut încuviințarea executării silite a Asociației SOS Orașul, cerere pe care Judecătoria Cluj-Napoca a admis-o.

Practic, Nicușor Dan și două asociații au încercat că blocheze Proiectul imobiliar de la Hala Ford din Cartierul Florească – One Florească City, dar instanța nu numai că le-a respins acțiunea de anulare a acordului de mediu pentru acest proiect, dar i-a obligat și la plata unor despăgubiri de zeci de mii de euro.  Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală și Asociația Salvați Bucureștiul au de plătit dezvoltatorilor One Mircea Eliade Propreties SRL și Auchan România SA peste 150.000 de lei (circa 31.000 de euro), drept cheltuieli de judecată.

Dezvoltatorul One United Properties investește alături de Auchan 100 de milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt, care va include spaţii de birouri, apartamente şi un magazin Auchan amplasat pe terenul de 2,8 hectare al fostei fabrici Automatica, unde se află şi halele Ford.

One United Properties a fost înființată în 2007 de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu și a dezvoltat până acum proiecte rezidenţiale precum One Floreasca Lake, One Herastrau Park, One Charles de Gaulle sau One Herastrau Plaza.

Nicuşor Dan, despre procesele pe care le are cu Primăria Bucureşti

Nicuşor Dan a declarat, întrebat despre procesele pe care le-a intentat Primăriei Capitalei, că va renunţa la poziţia pe care o are în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, precizând că deciziile se iau de către organismul de conducere.

“Ar fi o incompatibilitate dacă aş fi şi primar şi membru al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie. În al doilea rând, asociaţia e constituită din mai multe persoane. Nu înseamnă că toţi oamenii fac ce spun eu. O să-mi menţin opinia legală. Interesul bucureştenilor e ca ce se întâmplă în Bucureşti să fie legal. E vorba de siguranţa juridică a investiţiei pe care un investitor o face. Câţi investitori imobiliari au venit de pe piaţa externi? Niciunul. Dacă vrei investitori trebuie să dai o siguranţă a actului juridic. Cum să fiu eu de bună-credinţă să încep să lucrez şi să vină un ONG să spună că e ilegal. Noi am distrus o piaţă a profesioniştilor. În prezent, în mică măsură contează cât de bun arhitect eşti, cel mai mult contează să iei o autorizaţie repede şi cu multe etaje”, a declarat Nicuşor Dan la Adevarul Live.

Reamintim că Traian Băsescu i-a cerut lui Nicușor Dan să renunțe la toate procesele intentate Primăriei Capitalei în calitatea de președinte al Asociației Salvați Bucureștiul.

“Sper totuşi că Nicuşor Dan nu îşi va prelua mandatul până nu va retrage toate cele 400 de procese intentate PMB. Sper că nu va fi un primar care o să spună eu sunt în proces cu PMB. Cred că mâine are de scris multe hârtii din acestea de renunţare”, a declarat liderul PMP, duminică seara, imediat după aflarea rezultatelor sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.