În vara acestui an, Curtea de Apel Cluj a dispus anularea actelor considerate ca fiind frauduloase prin care fiica fostului general SRI, Viorel Stanca, și-a majorat creanța în procesul de insolvență al Băi Boghiș SRL. Ulterior acestei decizii, familia Stanca a făcut o cerere de revizuire la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care s-a pronunțat zilele trecute.

În iulie 2020, Curtea de Apel Cluj a decis că mai multe contracte privitoare la o serie de împrumuturi realizate în cadrul societății Băile Boghiș să fie anulate. Judecătorii au constat că s-a încercat fraudarea societății de către, Lia Stanca, fosta soție a unui șef din SRI, și fiica ei, Nadine. De pe urma insolvenței societății ar fi avut de pierdut Elena Udrea, Ion Țiriac sau omul de afaceri din domeniul imobiliar, Cristian Erbașu, care sunt înscriși la masa credală a firmei și așteaptă să primească bani.

Concret, în 16 iulie 2020, Curtea de Apel Cluj a dispus anularea actelor frauduloase care au făcut posibilă majorare creanței Nadinei Stanca, fiica fostei prietene și partenere de afaceri a Elenei Udrea care și-a majorat creanța în procesul de insolvență al Băi Boghiș SRL de la 5 milioane lei la 13 milioane lei, prin aplicarea de penalități.

Concret, Curtea de Apel Cluj a dispus anularea unui contract din ianuarie 2014 încheiat între Naine Stanca și Băi Boghiș, în ceea ce privește termenul de rambursare a împrumutului și penalitățile de 0,5% pe zi de întârziere. Totodată, instanța a anulat și un act adițional tot din acea perioadă încheiat la un alt contract din septembrie 2013 în legătură cu impunerea acelorași penalități de întârziere. Prin aceeași sentință, Curtea de Apel Cluj a anulat total contractul de împrumut cu garanție imobiliară încheiat între Nadine Stanca, prin mandatarul Lia Stanca și Băi Boghiș SRL, prin care împrumutul de 5 milioane lei al Nadinei Stanca era garantat cu întregul patrimoniu al societății, imobile și inclusiv cu bunurile mobile, fiind intabulat dreptul de ipotecă de rang I.

În motivare, judecătorii au arătat că mai multe împrumuturi făcute în numele societății au fost contractate fraudulos pentru că membrii familiei Stanca, Lia și fiica ei, Nadine, să beneficieze de o serie de rambursări nelegale. 

Înainte de emiterea acestei decizii judecătorești, Nadine Stanca ar fi trebuit să primească o creanță de 13 milioane, însă acum ar trebui să recupereze 4,3 milioane lei, iar mama ei, Lia Stanca, a rămas cu o creanță de 1,9 milioane lei.

“Prin urmare, se poate afirma cu certitudine că singurul scop al întocmirii actelor în discuție a fost favorizarea creditorului asociat Stanca Nadine Magda și diminuarea gajului general al creditorilor. (…) Complicitatea la fraudă a tuturor părților contractante transpare din împrejurarea că administratorul statutar al debitoarei la data încheierii contractului în litigiu, Ciurte Maria, care a reprezentat debitoarea la încheierea actelor, este mama intimatei Stanca Veronica Elena (asociat și creditor al societății), respectiv bunica intimatei Stanca Nadine Magda (asociat și creditor al societății). În aceste condiții este dincolo de orice îndoială că la momentul încheierii contractelor, asociații semnatari ai convenției au cunoscut în mod direct situația debitoarei și folosindu-se de influența acestora asupra societății, în calitate de asociați ai acesteia, au urmărit exacerbarea creanței creditoarei Stanca Nadine Magda prin prevederea unor penalități de întârziere într-un cuantum cu mult mai mare decât cel stabilit la momentul acordării împrumutului prin contractul încheiat în anul 2013 și a unui termen de scadență mult mai scurt, cu încălcarea vădită a interesului general al societății, în scopul sustragerii de la urmărirea de către creditori a întregului activ al societății și păstrării acestuia cu orice preț în patrimoniul familiei. (…) Intenția frauduloasă a contractanților la momentul întocmirii actelor este astfel pe deplin dovedită, fiind îndeplinită astfel condiția prevăzută de art.117 alin. 2 lit. c din legea insolvenței ”, se arată în motivarea judecătorilor.

Lia Stanca este fosta soție a lui Nicolae Viorel Stanca, fost parlamentar PDL și general SRI în rezervă.

Revizuire eșuată

Ulterior, în septembrie 2020, Nadine și Lia Stanca a făcut o cerere de revizuire a dosarului judecat la Curtea de Apel Cluj, menționat mai sus. Nu a avut însă succes, deoarece în 25 noiembrie, Curtea Supremă a respins cererea ca fiind tardivă.

”Respinge cererea de repunere în termenul de revizuire. Respinge ca tardivă cererea de revizuire formulată de revizuentele Stanca Veronica Elena şi Stanca Nadine Magda împotriva deciziei civile nr. 322 din 16 iulie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia a II-a Civilă, în dosarul nr. 135/84/2019/a1. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia ÎCCJ.

În timp ce Udrea era în Costa Rica, firma și-a anunțat intrarea în insolvență 

SC Băi Boghiș SRL și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar, la data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.

Au mai fost înscrise în tabelul preliminar actualizat creanțe salariale garantate de 6.448 de lei (reprezentând 0,08% din totalul masei credale), la care se adaugă creanțe bugetare, în cuantum de 224.649,11 lei (reprezentând 2,58% din total masă credală) și creanțe chirografare de 3.169.701,17 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.