Artizanul afacerii Carion a fost condamnat cu suspendare și la plata unor despăgubiri pentru spălare de bani. Este vorba despre KNOBLOCH OVIDIU EUGEN, om de afaceri clujean care face parte și dintr-o lojă masonică.
El va trebui, potrivit deciziei instanței să presteze muncă în folosul comunității la RADP Cluj Napoca. El a fost creierul afacerii Carion, iar societatea a fost acuzată că practica un soi de cămătărie ascunsă.
KNOBLOCH OVIDIU EUGEN condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare și la 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Cluj Napoca sau al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, jud. Cluj. De asemenea, KNOBLOCH a fost obligat de judecători să plătească firmei ZKF Management SRL (cu denumirea anterioară Carion System SA) suma de 210.000 lei, cu titlu de daune materiale. Alături de el a fost condamnat și Chira Ovidiu Ioan. El a primit 3 ani închisoare cu suspendare și la plata a 210.000 lei. Sentința a fost emisă cu titlu definitiv de Curtea de Apel Mureș.
KNOBLOCH este și mason cu titulatura ”Venerabil în Scaun al R.’.L.’. “Victoria 2007″, fost Mare Prim Supraveghetor al Marelui Consiliu”. În momentul de față, singura afacere activă a lui este MKM TEAM INVESTMENT SRL, unde are 45% din pachetul de acțiuni.
Firma SC Carion SA România, a fost condusă de Knobloch Ovidiu Eugen. S-a înfiinţat în anii 2000, iar după 10 ani și-a schimbat denumirea în SC Carion System SA. Deşi potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului firma avea ca obiect de activitate principal „comerţul cu autoturisme şi vehicule uşoare sub 3,5 tone”, a început să practice şi alte activităţi aducătoare de profit. A înfiinţat aşa-numitele grupuri de persoane care să se ajute, vezi Doamne, reciproc, să achiziţioneze imobile, să facă lucrări de reabilitare a unor construcţii sau chiar să cumpere materiale.
Pentru a fi „ajutate”, firmele sau persoanele fizice, completau o cerere de aderare la un grup, precizau ce anume vor să cumpere, ce perioadă au de gând să participe la grup şi plăteau o „taxă de aderare” care reprezenta 1,6% din valoarea bunului solicitat (suma solicitată) plus TVA şi o garanţie imobiliară.
După ce erau acceptaţi în grup, primeau aşa numitul „certificat de participare” la un grup de minim 150 de persoane şi maxim 300, efectiv stabilit direct proporţional cu numărul de luni ale perioadei de derulare a contractului (150 de luni) Odată intraţi, participanţii aveau obligaţia să plătească rate lunare în cuantum de 0,67% din valoarea actualizată a bunului specificat în cererea de aderare, un comision de 0,3% din valoarea actualizată a bunului plus TVA, acesta reprezentând remuneraţia firmei Carion pentru administrarea grupului. În plus, mai aveau de plată prime lunare pentru asigurare de deces, prime lunare de asigurare a bunului cu care s-a efectuat garanţia până la achitarea integrală a obligaţiilor faţă de grup, comisioane bancare percepute de instituţiile financiare pentru plăţile efectuate prin intermediul lor, etc.
În regulament, la capitolul „întârzierea plăţilor, excluderea şi executarea”, firma Carion a trecut că percepe „dobânzi de întârziere tuturor participanţilor care întârzie achitarea obligaţiilor de plată la scadenţă în cuantum de 55% pe an aplicabil la obligaţiile restante”, mai ceva ca şi cămătarii.
Pași mărunți făcuți pe loc în afacerea Caritasul Unguresc
O altă afacere clujeană care se ocupa de acordarea de împrumuturi cămătărești este cunoscută sub denumirea Caritasul unguresc. Ulterior, afacerea s-a extins la nivel național.
Nici până în momentul de față justiția nu a luat vreo decizie referitoare la artizanii acestei afaceri.
Anul trecut, judecătorul Alexandru Tilică, de la Judecătoria Cluj Napoca, a decis să retrimită la procuror dosarul Caritasul Unguresc, motivând că ancheta nu este bine făcută. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să afle cine este procurorul de caz care nu a reușit să arate modalitatea în care artizanul Caritasului Unguresc a comis infracțiunea de înșelăciune, dar reprezentanții parchetului clujean au transmis că informația nu este publică.
WALDMAN CSABA LASZLO, artizanul Caritasului Unguresc, era administratorul a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care asociați erau cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles.
Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.
Banii erau duși cu gențile în Ungaria
Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.
NUP în 2016
În 2016, procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Sc Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei WALDMAN CSABA LASZLO a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății.
Mafia nu doarme numai poliția……