Negocierile pentru noua structură a Executivului s-au încheiat. Florin Cîțu este noul premier al României și este sprijinit atât de PNL, cât și de USR-PLUS și UDMR.
„Mă voi implica direct pentru a finaliza programul de guvernare. Vrem să avem un guvern rapid, sunt multe probleme de rezolvat”, a spus premierul desemnat.
PNL va primi șefia Camerei Deputaților, iar USR-PLUS pe cea a Senatului. Guvernul va avea 18 miniștri, cu doi vicepremieri.
”Cele 3 formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește structura Guvernului și pozițiile care vor fi ocupate de cele 3 formațiuni pentru cele mai importante funcții în stat. Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru susținut de PNL, UDMR și USR-PLUS.
Președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președinția Camerei va merge la PNL.
Vom avea 2 vicepremieri și un guvern cu 18 ministere: 9 miniștri pentru PNL, 6 de la USR-PLUS, 3 la UDMR”, a spus Ludovic Orban.
UDMR are cel mai bogat minister
UDMR primește 3 portofolii în viitorul guvern condus de Florin Cîțu. Negocierile dintre președintele formațiunii politice UDMR și PNL și USR-PLUS au fost la sânge.
”Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, o stabilitate parlamentară şi o stabilitate guvernamentală după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt convins că în următorii ani vom reuşi să asigurăm investiţiile necesare pentru a creşte economia. Vom reuşi să avem locuri de muncă în siguranţă, vom reuşi să investim în educaţie şi în sănătate şi, în aceste condiţii, noi ne-am asumat să participăm, să fim alături de colegii noştri, să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi, bineînţeles, să participăm în exercitarea atribuţiilor din executiv.
Vom asuma trei ministere: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un minister important în economia Guvernului, fiindcă avem nevoie de a dezvolta toate localităţile României în mod echilibrat, să reducem decalajele de dezvoltare şi, bineînţeles, din acest punct de vedere este o responsabilitate uriaşă pe care noi am asumat-o. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu, să avem grijă de ceea ce am moştenit, fiindcă trebuie să lăsăm copiiilor noştri. (…) Ministerul Sportului şi Tineretului este un minister important, fiindcă fără tineret nu există viitor şi fără sport nu se poate gândi o societate modernă şi aici sigur vom avea iarăşi proiecte, programe, politici publice bine gândite atât pentru tineri, cât şi pentru lumea sportului de performanţă şi nu numai”, a declarat Kelemen Hunor, după negocieri.
S-a reușit creionarea unei structuri de guvern suplă
„Contrar a ceea ce credeau mulți, că va fi o negociere dificilă, cu certuri, am reușit să oferim o structură de guvern suplă.
Am vrut Justiția pentru că avem mai multe proiecte, dincolo de a repara cea a stricat PSS. Continuăm cu Fără penali în funcții publice. Ministerul Economiei Turismului și Antreprenoriatului, pentru că vrem să ajutăm aceste domenii afectate de pandemie. Cercetarea inovarea și digitalizarea le-am pus la un loc pentru că este foarte importantă digitalizarea. Negocierile nu s-au finalizat, dar vom continua pe programul de guvernare”, a spus Dacian Cioloș, copreședintele alianței USR-PLUS.
Citește și Cum vor fi împărțite ministerele
Ce se intampla cu AUR?Cat de Clujeni ai Napocai antice roamane santei Gazeta de Cluj,care se pare ca santeti cu Trianonul in dinti spre a fi sfaramat si rontait?