La mijlocul lunii, Compania de Apă Someș SA a semnat un contract de peste 2 milioane lei cu asocierea dintre două firme pentru a face publicitate unor investiții realizate pe bani europeni. Este vorba de Media One, patronată de scenaristul unui film, Mihail Arghiropol, și de Ramboll South East Europe, cu acționariat danez, și abonată la contractele de publicitate pentru diverse investiții ale companiilor de apă care aparțin statului. Firma Ramboll este administrată de Silviu Stoica, fost angajat la Ministerul Mediului, fost secretar de stat la Ministerul dezvoltării și prietenul unui fost deputat PSD.
În primăvara anului trecut, Compania de Apă Someș a scos la licitație contractul ”Servicii de informare și publicitate a proiectului major Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014 – 2020”.
Practic, firmele care au câștigat contractul, în valoare de 2.221.297 lei, fără TVA, trebuie să ofere informaţii referitoare la investițiile pe care Compania de Apa Someș S.A. le derulează prin proiectul de investiții menționat și beneficiile obținute în urma implementării proiectului, cu evidențierea importanței sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană. Concret, este vorba despre producerea și distribuirea de materiale publicitare: pixuri, calendare, știri și comunicate în media. Totul pentru peste 2 milioane lei!
La licitație s-au înscris două oferte: una din partea asocierii Libra Studio și Advertising Integrated Management și cealaltă din partea asocierii Media One – Ramboll South East Europe. Oferta celor din urmă a fost declarată câștigătoare cu 98 de puncte.
Însă, cei de la Libra Studio au cerut la CNSC refacerea licitației. Această societate îi aparține lui Liviu Brădean, șeful serviciului de comunicare de la Electrica Furnizare SA, fostul șef al serviciului de comunicare de la Electrica Furnizare SA, companie a statului român.
Motivul constă în faptul că una dintre firmele care au câștigat contractul, Media One SRL a depus, după analizarea ofertelor, dovada că nu înregistrează datorii la bugetul de stat.
De asemenea, în contestația licitației cei de la Libra spun că ”cele 22 de puncte acordate asocierii Media One – Ramboll South East Europe, pentru propunerea tehnică, au fost acordate în mod greșit și cu aplicarea incorectă a factorilor de evaluare”.
Însă, reprezentanții Companiei de Apă Someș arată că analiza ofertelor depuse a fost făcută în mod corect.
”Documentele justificative depuse au fost analizate corect, acestea îndeplinind criteriile de calificare și selecție, astfel cum s-au solicitat prin fișa de date a achiziției, analizarea acestora realizându-se și prin raportare la prevederile art. 4 al 5 din Legea nr 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19. În privința valabilității certificatului de atestare fiscală depus de către câștigător, comisia de evaluare a constat că aceasta a fost prelungită de drept, în temeiul dispozițiilor legale mai sus amintite”, arată reprezentanții Companiei de Apă Someș.
Mai mult, certificatul fiscal depus în cadrul licitației este valabil, iar faptul că firma Ramboll South East Europe a depus un certificat nou, ”nu are nicio relevanță cu privire la nevalabilitatea certificatului depus de către acesta”.
”Un alt aspect important este acela că, pe lângă punctajul mare obținut pentru componența tehnică, și prețul ofertat i-a adus poziția câștigătoare, valoarea fiind cu 747.888 lei, fără TVA, mai mică decât cea ofertată de către firma contestatoare. Astfel, diferența de punctaj rezultată la factorul preț este de peste 12 puncte”, arată și reprezentanții CNSC.
Scenarist ajuns milionar după ce și-a scris numele pe mai multe contracte cu statul român
Succesul firmei SC Media One în licitațiile publice poate fi explicat prin susținerea de care Sebastian Arghiropol beneficiază din partea fostului ministru al Dezvoltării și Mediului, Laszlo Borbely.
Sursele Gazetei de Cluj indică o serie de licitații câștigate de SC Media One. În 2008, când Borbely conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, firma ploieșteană a câștigat un contract de aproximativ jumătate de milion de lei pentru servicii de publicitate în cadrul Programului Operaţional Regional. În 2011, când Ministerul Mediului era condus de Borbely, firma lui Arghiropol a câștigat contractul pentru organizarea de evenimente aferente programului de dezvoltare a pieţelor ecologice emergente din România care a avut o valoare de aproximativ două milioane de lei.
Firma lui Arghiropol face afaceri serioase cu statul român, câștigând zeci de licitații de la instituțiile publice. Spre exemplu, CJ Cluj a atribuit licitația de aproximativ 100.000 lei acestei societăți pentru a face publicitate proiectul de management al deșeurilor, CJ Bihor a atribuit contractul ”Campanii de conștientizare publică în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bihor” firmei Media One. Administrația județeană bihoreană estimase contractul la aproape un milion de euro, dar Arghiropol a câștigat licitația pentru suma de 1.790.124,33 de lei, fără TVA.
Administrația din Caraș Severin a atribuit contractul ”SERVICII DE CONSULTARE A GRADULUI DE CONȘTIENTIZARE PUBLICĂ pentru „SISTEM INTEGRAT DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR ÎN JUD. CARAS- SEVERIN” firmei SC Media One. Aici, contractul a fost estimat la valoarea de 1.450.106,64 de lei, fără TVA, însă firma de publicitate a câștigat licitația pentru suma de 976.839,36 de lei, fără TVA.
Ministerul Fondurilor Europene a atribuit contractul ”Acord-cadru Servicii de organizare evenimente – sursa de finanțare POCU 2014-2020 si POAD 2014-2020” unui grup de firme din care face parte și SC Media One, iar Ministerul Dezvoltării Regionale a atribuit contractul ”Achiziția de servicii de organizare a reuniunilor Comitetului de Monitorizare a Programului Op.” unui grup forma din trei firme, iar în capul listei se află compania Media One.
Contract de la ANAF câștigat cu documente false
SC Media One a primit de la ANAF un contract pentru derularea unei campanii publicitare în vederea diminuării percepției negative a populației cu privire la corupția inspectorilor fiscali. În situația unui sondaj de opinie, populația nu și-a schimbat opinia vizavi de onestitatea inspectorilor fiscali, însă SC Media One a primit pentru câteva clipuri publicitare și editarea unor broșuri aproape 100.000 de euro.
Culmea, în aceeași perioadă, unul dintre reprezentanții firmei Media One fusese condamnat într-un dosar trimis în judecată de DNA. Este vorba despre Maria Rudeanu, angajată în cadrul firmei de publicitate, și care a fost condamnată pentru fals.
RUDEANU, reprezentant al SC Media One S.R.L., a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: participaţie improprie la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals material în înscrisuri oficiale.
De asemenea, instanţa a decis interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Instanţa a luat act că partea vătămată, Ministerul Finanţelor Publice – Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Obligă inculpata Rudeanu Cristina Maria la plata sumei de 20.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, arată DNA.
”Inculpata Rudeanu Cristina Maria, în calitate de reprezentant al SC Media One S.R.L., a falsificat mai multe documente de participare la licitaţie (scrisoarea de garanţie bancară, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal privind impozitele şi taxele etc.) documente care au fost prezentate Autorităţii Contractante de către alţi reprezentanţi ai acestei firme, cu consecinţa câştigării licitaţiei de către S.C. Media One S.R.L. Mai mult, după încheierea contractului, inculpata a mai prezentat alte două documente contrafăcute (scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie şi erata la acest act)”, mai arată procurorii DNA.
Verde pentru contractele Ramboll
Nici cei de la Ramboll (fosta Blom Info-Geonet România, controlată de fostul deputatul PSD Ionuț Săvoiu, n.red.) nu stau rău. Silviu Stoica, administratorul societății, a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și fost angajat la Ministerul Mediului. La Dezvoltare a fost secretar de stat și directorul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial (AM POS). A demisionat după ce o firmă din Ploiești, taman de unde este patronul Media One, a apărut într-un raport al ANRMAP în care se arăta că, în pofida faptului că a câștigat licitații pe bandă rulantă, ofertele nu ar fi trebuit să fie clasate drept câștigătoare.