Noul secretar al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, instalat în funcție de doar 3 zile, își rezolvă mai întâi problemele personale, apoi vede el ce face și cu restul… Pe agenda de zi a ședinței de guvern se află un Proiect de Hotărâre prin care se aprobă plasarea unui imobil, teren și construcții, în administrarea Universității condusă din umbră de tatăl lui Horațiu Gorun, scrie în exclusivitate Evenimentul Zilei.
Tatăl noului secretar general al Guvernului este decan al Universității.
Proiect de Hotărâre de Guvern cu dedicație specială
La punctul 4 a listei actelor normative pe care Executivul le va dezbate, figurează un “Proiect de Hotărâre privind înscrierea unui imobil – teren și construcții, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Educației pentru Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu”.
„Se declară bun de interes public naţional şi se aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Educației pentru Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, instituție care funcționează în coordonarea Ministerului Educației, a unui imobil, teren și construcții, care este sediul Facultății de Științele Educației, Drept și Științe Administrative.” Exact facultatea unde Horațiu Gorun este decan.
Prima ședință de guvern la care participă, primul interes bifat
Proiectul propus membrilor Executivului se va transforma astăzi în Hotărâre de Guvern. Documentul este gata redactat și pregătit pentru a fi semnat de premierul Florin Cîțu. Aceasta este regula.
Faptul că prima acțiune a noului secretar general al Guvernului a fost să-și rezolve o problemă personală, plasată fix pe agenda primei sedințe a Executivului la care participă, sună rău. Probează faptul că este obișnuit cu astfel de practici. Agenda personală este mai importantă decât agenda funcției înalte în care a fost numit de premier.
Secretarul general al Guvernului are rang de ministru. Conduce o instituție uriașă, cu multe atribuții vitale activității Executivului, dar și cu o zestre serioasă, având multe autorități și regii de stat în subordine.
Horațiu Gorun, noul secretar general al Guvernului, făcut decan de facultate de tata
Dar cine este Horațiu Gorun, noul secretar general al Guvernului de trei zile? Are 42 de ani si este decan din anul 2018 al Facultății de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică din cadrul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Universitate condusă de tata. Respectiv de Adrian Gorun. Oficial, tata este la ora aceasta președintele Senatului Universității. Practic însă, tot tata conduce Universitatea, potrivit presei locale. A condus-o peste opt ani de zile, ca rector. Din anul 2012, când legea nu i-a mai permis să dețină un al treilea mandat, a continuat să conducă instituția din umbră.
„Gorun să nu uite de unde a plecat și cine l-a ridicat”
Presa din Gorj îl definește pe tatăl secretarului general al Guvernului cu termenul de “baron”. Termenul nu este întâmplător. Tot presa locală a relatat că Adrian Gorun a preluat Universitatea din Târgu-Jiu de la Nicolae Mischie, un celebru “baron” al PSD din perioada de forță a partidului când la conducere se aflau Ion Iliescu și Adrian Năstase. Aceea a fost perioada prolifică politic pentru Mischie, care i-a permis să înființeze Universitatea.
După ce a fost înlocuit de la șefia PSD-Gorj, Nicolae Mischie a vrut să se întoarcă în funcția de pro-rector a Universității pe care a nășit-o. Ghinion. Rectorul Gorun nu l-a mai vrut. A urmat un proces între cei doi foști amici, pe care Mischie l-a câștigat în anul 2007. “Gorun să nu uite de unde a plecat și cine l-a ridicat”, declara atunci revendicativ, Nicolae Mischie.
Gorun-tatăl, cu PSD, Gorun-fiul, director al unei Direcții județene într-un fief roșu
Gorun-tatăl a fost un apropiat al lui Victor Ponta, cel care a condus organizația PSD-Gorj încă din anul 2004. Județul Gorj a fost aproape 30 de ani un fief consacrat al PSD. Prietenia politică dintre tatăl său și Ponta l-a făcut pe Gorun-fiul să primească funcția de director al Direcției județene de tineret și sport în vremea guvernărilor USL și PSD, potrivit presei locale.
Conform CV-ului lui Horațiu Gorun, în perioada 2001-2002 a fost profesor suplinitor la o școală din Cluj Napoca. Modest. În 2002 s-a întors acasă. Un mare pas înainte. A fost numit pe postul de preparator universitar la Universitatea din Târgu Jiu condusă de tatăl său, rectorul Adrian Gorun.
Carieră norocoasă. În 6 ani, din preparator, ajunge conferențiar universitar doctor
A urmat apoi o carieră universitară de invidiat. În anul 2004, Horațiu Gorun a devenit asistent universitar, în anul 2005 a ajuns lector, iar în anul 2008, conferențiar universitar doctor. Redacția GorjNews.ro a scris în anul 2013 că Horațiu Gorun, împreună cu Gabriela Gorun și alte câteva persoane, ar fi încercat să transfere patrimoniul universității, la Fundația pe care aceștia o conduceau.
Dincolo de aceste tentative, cariera universitară avansa. În anul 2018 Horațiu Gorun a fost desemnat decan interimar la Facultatea de Științe ale educației, Drept și Administrație Publică din cadrul universității “Constantin Brâncuși”. Exact facultatea care astăzi este avantajată de Hotărârea de Guvern.
Horațiu Gorun, noul secretar general al Guvernului. Patronul politic al lui este liderul PNL-Gorj, Dan Vîlceanu
Horațiu Gorun, noul secretar general al Guvernului, este cunoscut în PNL ca fiind un apropiat al lui Dan Vâlceanu, liderul organizației partidului din Gorj. Despre deputatul Dan Vâlceanu, liberalii spun că este “prieten la cataramă cu Florin Cîţu”. Premierul îl cunoaște pe Horațiu Gorun. A mai lucrat cu acesta atunci când a condus ministerul de Finanțe, unde Dan Vâlceanu l-a promovat pe prietenul din Gorj în funcţia de secretar general adjunct al ministerului. A doua încercare a cuplului Vîlceanu-Gorun a fost și mai norocoasă. Luni, pe 1 februarie, Dan Vîlceanu și-a avansat apropiatul în funcția de secretar general al Guvernului, mâna dreaptă a oricărui premier. În cazul de față, a lui Florin Cîțu.