Pe 28 februarie 1997 Emil Mătăsăreanu împreună cu Larry Phillips și-au pus în aplicare un plan elaborat de jefuire a unei bănci din Los Angeles, acest eveniment a rămas în istoria poliției Statelor Unite.
Emil Decebal Mătăsăreanu se născuse în România și a crescut o perioadă în Altadena. Fiind un copil grăsun, era batjocorit de colegi, ceea ce l-a făcut să se retragă în studiul calculatoarelor. După ce a absolvit DeVry Institute of Technology din Los Angeles, și-a deschis propria afacere, lucrând ca tehnician IT și programator. După ce autoritățile au închis un centru de îngrijire a persoanelor cu handicap mental pe care îl gestiona împreună cu mama sa Valerie Nicolescu, Emil a început să aibă probleme cu autoritățile. Cu câțiva ani înainte de jaful în cursul căruia a fost ucis, la vârsta de 30 de ani, cu 29 de gloanțe, plecase în România, de unde s-a întors căsătorit. Cu 6 luni înainte de jaf, soția sa l-a părăsit, luând cu ea și cei doi copii ai cuplului (Alexander și Emil Junior), ceea ce l-a afectat puternic, alături de cele mai frustrante momente ale vieții sale: o intervenție chirurgicală pe creier, pentru tratarea epilepsiei induse de o arteră blocată, și eșecul afacerii sale cu calculatoare
Înainte de a încerca să jefuiască banca din North Hollywood, Phillips și Mătăsăreanu au jefuit mai multe mașini blindate, fiind cunoscuți de poliție pentru armamentul greu pe care îl posedau, care includea puști automate.
Cei doi au plănuit un jaf rapid în urma căruia doreau să sustragă 300.000 de dolari din banca aflată pe Laurel Canyon Boulevard din San Fernando Valley. Ghinionul acestora a fost că la intrarea în bancă au fost observați de o patrulă de poliției aflată în zonă. Cei doi nu arătau nici pe departe ca niște clienți obișnuiți ai băncii, erau îmbrăcați în costume de protecție negre, purtau veste anti-glonț și muniție de aproximativ 20 de kilograme. Aceștia aveau asupra lor mitraliere Kalashnikov, pistoale, un HK-91 și o mitralieră automată AR-15. Conform spuselor poliției, înaintea începerii jafului cei doi au luat Fenobarbital, care ajută la relaxarea muschilor și reducerea anxietății.
Mătăsăreanu și Larry au amenințat personalul băncii și au încercat să fugă cu banii, dar la ieșire au fost așteptați de mai mulți polițiști, fapt care a dus la o dispută în care s-au tras aproximativ 2.000 de gloanțe. Întreaga acțiune a celor doi a durat 44 de minute și s-a sfârșit cu moartea jefuitorilor, iar 12 polițiști și 8 civili au fost răniți în schimbul de focuri.
Schimbul de focuri a fost transmis live de către televiziunile americane fapt care a dus la o mediatizare extraordinară a evenimentului. Poliția americană se mai confruntase foarte rar în trecut cu astfel de cazuri în care atacatorii pur și simplu erau dotați ca pentru război. La acea vreme, polițiștii erau dotați cu pistoale semiautomate și arme de vânătoare 12-gauge, care s-au dovedit a fi ineficiente asupra costumelor antiglonț ale atacatorilor. Schimbul de focuri a fost rupt dintr-un scenariu de film, cei doi au început să tragă asupra polițiștilor inclusiv în elicopterul care survola zona. La fața locului au ajuns aproximativ 400 de polițiști. Mătăsăreanu a fost împușcat de 29 de ori iar Larry de 11, acesta din urma nu a fost omorât de către polițiști, văzând că nu mai are scăpare s-a sinucis cu un glonț în cap.
În urma acestui eveniment, s-a constatat o nevoie reală a dotării și pregătirii polițiștilor americani pentru astfel de situații. Drept urmare au fost luate măsuri suplimentare de antrenare a polițiștilor pentru a fi pregătiți să acționeze până la sosirea trupelor speciale.
Mai jos poate fi urmărită întreaga acțiune a evenimentului.
Citește și: Arta seducției, o metodă eficientă în spionaj de la Ion Nuică la Fidel Castro