Acuzații grave aduse la adresa clinicii private Interservisan de către o femeie a cărei mamă a intrat în stop cardio-respirator în fața clinicii Gheorgheni în Cluj-Napoca. Femeia susține că a intrat în clinică disperată după ajutor, însă tot ce a făcut personalul a fost să îi dea un pahar cu apă. Pe cealaltă parte, în comunicatul de presă transmis de Interservisan, ei susțin că personalul a acționat prompt și că s-au luat toate măsurile de prim ajutor necesare. O altă problemă ar fi ambulanța SMURD care s-ar fi prezentat la locul incidentului fără oxigen, necesitând chemarea unei a doua ambulanțe, astfel întârziind tratamentul necesar pentru doamnă.
Tragedia familiei Herea începe în seara de vineri, 3 februarie, când au plecat spre Interservisan pentru un eco doppler la picior. Împreună cu pacienta au mers și fiica si sotul dansei. Când au ajuns acolo, doamnei i s-a făcut rău și a leșinat. De aici poveștile se separă și ajung să fie diferite aproape total.
Incidentul din perspectiva familiei
După declarația familiei, doamna Rodica a ajuns la ușa intrării în clinică când a anunțat că îi este rău. Nici nu au reușit să înțeleagă ce a zis, că femeia s-a prăbușit. Soțul a rămas cu femeia ca să îi sprijine capul, iar fata a intrat înăuntru după ajutor. aceasta declară că a strigat disperată, însă nimeni nu era acolo. După ce a căutat oameni la parter, ea a urcat sus la etajul unu. Acolo a început să deschidă ușile la cabinete, în speranța că o să găsească pe cineva să o ajute. Într-un final a dat de o asistentă, care i-a spus că nu este nimeni. Daniela (nr fiică) a chemat-o jos să o ajute, asistenta a spus că nu are cu ce. Aceasta i-a adus un pahar cu apă.
Între timp ,farmacista care lucrează la o farmacie din cadrul Interservisan ar fi sunat la numarul de urgentă 112, anunțând starea de leșin a femeii. Când fiica s-a întors la mama ei, a observat că are pulsul foarte slăbit și că începe să respire to mai greu și rar, ajungând să nu mai respire deloc dinainte să ajungă prima ambulanță, care era SMURD.
Familia susține că SMURD nu avea oxigen și nu au intubat-o. Paramedicii de pe SMURD au început să îi facă un masaj cardio-respirator în așteptarea celei de-a doua ambulante, care trebuia să aducă oxigenul. A doua ambulanță a venit după aproximativ 20 de minute, însă familia consideră că era prea târziu. Doamna era deja moartă când au transportat-o la spital.
Incidentul din perspectiva Interservisan
Conform comunicatului de presă transmis de ei, ”În seara zilei respective, a fost solicitat ajutorul personalului nostru medical de către o doamnă, deoarece mama acesteia a leșinat în fața farmaciei de lângă Centrul Medico Chirurgical Interservisan din Gheorgheni.
Personalul medical prezent la acel moment a răspuns imediat solicitării
și a intervenit prompt pentru a acorda primul ajutor necesar.
Imediat au fost luate măsurile de prim ajutor necesare, raportat la
situația existentă, respectiv pacienta a fost aranjată în poziție de
siguranță, s-a verificat și s-a constatat faptul că respiră spontan, a
fost verificată și constatată prezența pulsului și a tensiunii
arteriale, s-a încercat montarea unei linii venoase, a fost solicitată
intervenția serviciul medical de urgență 112 și pacienta a fost
monitorizată până la sosirea ambulanței.
De asemenea, a fost anunțat medicul din clinică care a coborât imediat
și având în vedere că pacienta respira spontan, avea puls prezent, a
menținut măsurile deja instituite. Medicul a sunat încă o dată la
serviciul medical de urgență 112 pentru a se asigura că o ambulanța va
veni în cel mai scurt timp, însă serviciul de ambulanță trimisese deja
un echipaj SMURD, care a sosit imediat după terminarea apelului,
echipajul acesteia preluând cazul.
Pe de altă parte, este important de menționat că Centrul Medico
Chirurgical Interservisan SRL este autorizat să funcționeze legal de
către DSP și Ministerul Sănătății, însă nu și pentru medicină de urgență
și nici nu deține un serviciu privat de ambulanță.
Pacienta a fost preluată și transportată în viață de către echipajul de
ambulanță.
Centrul Medico Chirurgical Interservisan SRL își exprimă regretul față
de această situație.
Răspunsul familiei la comunicatul Interservisan
”Sunt minciuni, sunt foarte mari minciuni. Dar nu știu ce putere avem noi. Suntem foarte supărați dar nu știm dacă vom avea vreo șansă cu toată treaba asta. După cum văd, s-a mușamalizat tot. Ei deja știu ce ambulanțe au fost deci sigur este în favoarea lor. Nici de cum nu au sunat ei la ambulanță. Nu e adevărat, doamna de la farmacie a sunat. Nu sunt nebună, sunt minciuni. Nu i-a luat nimeni pulsul, nu i-a luat nimeni tensiunea. E normal că vor să se ascundă, pentru că nu e posibil ca o instituție ca aia să nu ofere primul ajutor. Nu le e rușine? Dar asta e țara și lumea banului, dacă nu ai bani nu poți să faci nimic.”
Redacția Gazeta de Cluj a trimis o solicitare către Interservisan pentru alte informații legate de incident, printre care și întrebarea dacă clinica deține un defibrilator manual. Acesta ar fi fost vital într-o astfel de situație. Defibrilatoarele manuale există și în stații de metrou în eventualitatea oricărui incident asemănător.
Clinica Interservisan nu a răspuns solicitării noastre.
Pe lângă acuzațiile aduse clinicii, familia a susținut că ambulanța SMURD nu avea oxigen. Lipsa acestuia este inadmisibilă pentru SMURD. Însă, ISU Cluj au venit repede cu un răspuns, unde afirmă că ambulanța a avut de fapt oxigen, pentru că există în permanență butelii în ambulanță.
Ca urmare afirmațiilor critice referitoare la intervenția pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei persoane care se afla în stop cardio-respirator facem următoarele precizări:
Echipajul SMURD a fost alertat la ora 17.53 pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane, despre care s-a anunțat că este în stare de dispnee, pe strada Nicolae Pascaly din municipiul Cluj-Napoca. În timpul deplasării echipajul a primit informația că este posibil să fie mai grav cazul pentru care au fost alertați și au pregătit din timpul deplasării materialele și pașii necesari în astfel de cazuri.
Salvatorii SMURD au ajuns în 10 minute la locația indicată, unde au găsit victima, în vârstă de cca 60 de ani, întinsă în poziția laterală de siguranță și au recunoscut imediat semnele stopului cardio-respirator (lipsa respirației și a pulsului central). Au fost începute pe loc manevre de resuscitare cardio-pulmonară, cu compresiuni toracice, intubare și ventilație cu oxigen. De asemenea, s-a solicitat sprijinul echipajului medical prin stațiile radio, chiar dacă Ambulanța de Resuscitare și Terapie Intensivă a Serviciului de Ambulanță Județean era în deplasare spre caz.
Referitor la afirmațiile despre faptul că ambulanța nu ar fi avut butelie cu oxigen în momentul sosirii la locul solicitării, precizăm faptul că aceasta avea toate echipamentele verificate și funcționale, inclusiv trei butelii cu oxigen. Ambulanțele SMURD au în permanență două butelii de oxigen de 10l și una de 5l, care pot asigura necesarul pentru oxigenoterapie aferente cazurilor din câteva zile sau chiar pentru situații mai ample, cu cum ar fi accidentele cu victime multiple.
Manevrele salvatoare au fost realizate utilizând echipamentele medicale speciale (I-GEL), iar în același timp a fost realizat accesul intravenos cu administrare de adrenalină și soluție de NaCl. Prin intermediul defibrilatorului automat s-a monitorizat cardiologic pacientul și s-au administrat șocuri electrice, în parametrii stabiliți în mod automat de către echipamentul medical.
Protocolul de resuscitare a readus, după aproximativ 15 minute, pulsul persoanei resuscitate, cel puțin în primă fază, moment în care a fost preluată de către echipajul medical SAJ, împreună cu echipamentele medicale folosite de către ambulanța SMURD. Evoluția ulterioară a pacientei a fost asistată și monitorizată medical de către echipajul SAJ, fiind preluată și transportată la spital.”
Acestea sunt cele două povești diametral opuse ale părților implicate în incident. Un adevărat Rashomon de Cluj-Napoca.