prof. dr. Mircea Coșea: ”Va scădea puterea de cumpărare”

Fostul ministru de stat, prof. dr. Mircea Coșea, susține că bugetul adoptat în forma actuală va obliga Executivul să mărească taxele și impozitele, scrie ziarul Național.

Acesta mai arată că vom asista anul acesta și la o creștere importantă a prețurilor, atât la alimente, cât și la energie.

Un buget care nu are ca priorități investițiile în crearea de locuri de muncă nu are cum să fie sustenabil, astfel că, peste câteva luni, trebuie să ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și de prețuri, avertizează analistul economic prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Eu cred că vor mai apărea tăieri pe parcursul acestui an, cred că la prima rectificare se va mai adăuga ceva în sensul creșterii masei de impozitare. Deja au început să se mărească local aceste impozite și taxe, în unele localități chiar și cu 600%, iar asta arată că este un dezastru la bugetul primăriilor. Este posibil să existe și o creștere a TVA-ului, pentru că este cel mai ușor de introdus impozit și cel mai eficient pentru Guvern. Pentru că, din câte văd, economia nu are capacitatea să creeze anul acesta ceva atât de mult încât bugetul să iasă la suprafață cu un deficit de 7%. Economia încă nu merge, chiar dacă sunt niște creșteri pe construcții, care cresc, de fapt, deficitul comercial, că acolo totul se importă. Bugetul acesta este, de fapt, un cont contabil în care se încearcă reducerea cheltuielilor până la nivelul veniturilor, or contul acesta contabil, prin definiție, nu are obiective, nu este un instrument de politică economică, este doar un instrument de gestionare. Trebuie să ne așteptăm și la o scădere a puterii de cumpărare pentru că există o creștere importantă a prețurilor, se petrec chestiuni complicate pe piața internațională a produselor alimentare, condițiile meteo au dereglat producția de cereale și nu numai și ne putem confrunta cu un început de criză alimentară. Noi avem și alte probleme cu creșterea prețurilor energiei electrice. Toată campania de trecere la distribuitorii independenți a fost un eșec, lumea nu știe ce să facă, unde să se ducă, nu a fost informată, Ministerul Energiei este indignat, dar nu face nimic, iar ANRE este de capul lui, fără niciun control din partea Guvernului sau al Parlamentului. Iar creșterea prețurilor la energia electrică se va regăsi în toate produsele”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

Cîțu ne împrumută cu 800 de euro pe secundă

Fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea, arată că rezultatele bune din 2020 cu care s-a lăudat Cîțu sunt departe de a fi vreo reușită. ”S-a făcut mare tam-tam pe chestia că România a avut o cădere mai mică decât celelalte țări. Dar aici este vorba despre câți bani s-au pompat în economie. Cam în toate celelalte țări din Europa, nu mai vorbim de SUA, s-au pompat foarte mulți din resursele guvernamentale, undeva la 28-30% din PIB. În România s-au pompat foarte puțini bani, în jur de 1%, însă țara noastră a folosit pentru acest lucru bani din împrumuturi. Deci România a reușit să aibă acest <<succes>> pentru că finanțarea economiei s-a făcut majoritar din împrumuturi. Ar trebui ca de acum înainte lucrurile să se mai stabilizeze puțin, pentru că ritmul de împrumut este foarte mare, s-a ajuns la aproape 800 de euro pe secundă. Și lucrul acesta se poate realiza numai dacă bugetul pe anul 2021 ar fi bine construit. Deocamdată, reducerea deficitului, așa cum este programată în buget, prevede măsuri care merg pe tăierea cheltuielilor”, ne-a precizat prof.dr.Mircea Coșea. 

Veniturile bugetarilor trebuie să crească

Ordonanța austerității nu va conduce la reducerea deficitului, ci este necesară o creștere a veniturilor bugetarilor, susține prof.dr Coșea. ”Ca să crească aceste venituri trebuie să crească consistent gradul de colectare, iar în buget nu scrie nimic despre asta, rămâne tot la 30%, ceea ce este foarte puțin. În al doilea rând este nevoie de investiții care să creeze locuri de muncă, acestea aducând, prin colectare de impozite și taxe, mai mulți bani la buget. Mai mult, se fac foarte multe condiționări la accesarea banilor pentru Planul de Redresare și Reziliență. Chiar dacă Guvernul va reuși să finalizeze în termen planul acela și să fie și aprobat, condițiile sunt din ce în ce mai dure, ele merg până la trecerea programelor printr-un consiliu al miniștrilor de finanțe, te pot penaliza pentru că relații cu China. Deci împrumuturile vor rămâne o sursă importantă și pentru anul acesta, asta e clar, nu știu dacă vom trece de 50% din PIB, dar oricum ele vor fi”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.  

2 COMENTARII

  1. În cei peste 20 de ani, cât PSD-ul a condus țara, oare ei n-au contractat credite în neștire? În plus, pesedeii au mai desființat și 75% din fabricile din republică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.