Deși criza sanitară a adus cu ea o criză monetară, clujenii sunt încă în mare căutare de apartamente. Tot mai multe firme caută să construiască imobile cu apartamente, în încercarea de a egala cerea. De la firme de iluminat, cele a căror proprietari au fost dați în judecată că nu au plătit salariile angajaților sau facturile la timp, la firme care au vândut apartamentele înainte să primească autorizația de construire. Anul 2021 este un an foarte interesant pentru piața imobiliară. 

Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare piață imobiliară din România, iar cererile pentru apartamente de cumpărat sau închiriat sunt tot mai multe și mai dese. Așadar, ce facem? Construim. 

Deși pandemie ne-a adus o criză monetară pe cap, oamenii nu au evitat să achiziționeze apartamente. Întocmai că, anul 2020 a  avut un număr mai mare de oamenii interesați de cumpărare unui apartament decât în anul 2019. Cum mulții dintre noi au ajuns să lucreze de acasă, dorința unui spațiu propriu în care să te simți bine, a crescut. 

Proiectele de construcții ale imobilelor mixte au explodat în ultimii ani, dar criza pandemiei a afectat și industria imobiliarelor, pe o parte. 

Administratorul VAKEREM S.R.L are un istoric de a nu își plăti angajații

Vakerem SRl este o firmă cu obiectul de activitate în construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. 

Deschisă pe 22.12.2017, 

firma a primit în data de 20 ianuarie 2021 undă verde pentru Proiectul de Dezvoltare Urbană pentru construirea unui imobil cu funcțiuni mixte plănuit (1-2)S+P+6E, str. Corneliu Coposu nr. 112-114. 

Imobilul va avea și apartamente de locuit dar și spații comerciale la parter. 

Firma VEKEREM este deținută în proporție de 50% de Salistean Radu Nicolae, iar cealaltă jumătate este deținută de Temmerman Edwin Danny. 

Firma care va construi imobilul pe Corneliu Coposu, nu a declarat în ultimii ani nici un fel de profit, ci doar a înregistrat pierderi. În 2018 a avut pierderi de 211.195 lei iar în 2019 de 111.154. De asemenea, nu are raportat niciun angajat.

Domnul Salistean radu Nicolae, deține pe lângă Vekerem, alte 7 firme. La toate are calitatea de administrator și la toate are un procent de acțiuni, care este ori de 50%, 90% sau chiar deținere totală. Majoritatea acestor firme sunt trecute pe aceeași adresă, mai exact pe Bulevardul 21 decembrie 1989 nr 17. 

Una din firmele lui, Dream House Solution, a fost implicată în mai multe dosare judecatoresti pentru litigii de muncă. 

Foști angajați ai acelei firme au trimis compania în instanță pentru neplătirea salariilor. Unora le-au fost acceptate cererile și au primit suma datorată, iar alții încă se judecă cu DREAM HOUSE SOLUTION, având date stabilite pentru anul 2021.  

Blocul Prodvinalco, o controversă continuă

Prodvinalco este una dintre cele mai mari și cele mai vechi firme de băuturi alcoolice din Cluj-Napoca, aceasta fiind înființată în anul 1932. Directorul executiv este Alexandru Romeo Dascăl, care se află momentan la al 5-lea mandat de director până în 2022. 

Firma de băuturi alcoolice vrea să construiască în locul fostei fabrici ale sale, un bloc mixt cu locuințe și spații comerciale.

Aceștia încearcă de aproximativ 3 ani să primească autorizația de construcții, însă mereu au apărut probleme. Ba nu aveau un proiect foarte bine stabilit, ba le-au fost puse bețe în roate de către vecinii de pe strada Crișana, care se plâng că imobilul îi va lăsa fără lumină și va ingreuna traficul. 

Terenul de 3.836 mp este situat pe str. Horea nr. 33-35, dar are front și intrare și de pe str. Crișan. Acolo Prodvinalco are o serie de clădiri administrative și industriale, iar locul a fost folosit în ultimii ani ca spațiu temporar pentru evenimente culturale.

Într-un final,Consiliul Local a aprobat proiectul în ședința ordinară din data de 22 februarie 2021 și au autorizat construirea imobilului de pe strada Horea. 

Din nou, vecinii s-au opus construcției, argumentând următoarele:

”Studiul de însorire va reliefa lipsa insoririi directe pentru locatarii de la Horea 35 (curțile de lumina prevăzute în noul imobil nu asigura prezența directă a soarelui pentru minim 1.5 ore/zi pentru mai multe dintre apartamente).

Menționăm că deși conform legislației în vigoare practicarea ferestrelor în calcanul de limita de proprietate nu este admis, în cazul clădirii de la horea 35 (construit în primii ani ai secolului XX) apartamentele au fost gândite cu încăperi care au iluminarea de zi prin ferestrele de la ceea ce atunci era o curte interioară (terenul aflat în discuție, la Horea 33-35). Specificăm, de asemenea, că imobilul de locuințe prevăzut este prins între două clădiri înalte și va avea apartamentele de la primele nivele într-o situație de lipsa de confort atât a insoririi cât și a vizibilității (lățimea curților de lumină fiind foarte restrânse).

Ne exprimăm îngrijorarea pentru traficul generat de aducerea a 80 de autovehicule care accesează parcela dinspre strada Crișan. Menționăm că e o stradă în pantă abruptă, de doar două benzi cu o bandă blocată de parcări iar posibilitatea creări de ambuteiaje la intrarea/ieșirea într-o/dintr-o parcare subterană de cinci niveluri (care necesita timpi de așteptare consistent!).

 De asemenea, menționăm că structura parcări de cinci niveluri subterane este de doar 10 metri, așa că manevrarea autoturismelor va reprezenta o provocare pentru abilitățile șoferilor. Acest lucru va genera evitarea intrării riveranilor în parcare și parazitarea întregului areal cu mașini parcate, un inconvenient pentru toți cetățenii orașului. 

Momentan proiectul merge mai departe, rămâne de văzut dacă se vor face anumite modificări pentru calitatea vieții vecinilor 

Clujenii luptă mereu pentru calitatea vieții lor 

Prodvinalco nu este singura firmă de construcții cu care s-au luptat clujenii. Și Borodi Liviu Călin a simțit spiritul de urbanist al cetățeanului din Cluj care consideră că ceva nu e bine, atunci când a dorit să ridice așa numita ”clădire slim-fit” pe Strada Someșului la începutul anului 2020. 

SAB Construct este  o firmă destul de veche pe piața imobiliară clujeană. A fost înființată în anul 2003 și, începând cu anul 2011, aceasta a avut cifre de afaceri de milioane de lei. Cea mai mare cifră a fost în 2017 de 6 129 373 lei, iar cea mai recentă,din anul 2019, a fost de 4 443 413. 

SAB Construct a fost firma care a dorit să creeze clădirea ”Slim fit” de pe strada Someșului, care a creat mari controverse la nivelul vecinilor.

”Un bloc cu 11 apartamente propus în locul unei case parter de pe Someșului nr.39, într-o zonă de restructurare, contestat de vecini, a consumat aproape jumătate din ședința trei online a comisiei de urbanism a Primăriei. Proiectul semnat de Arhimar e propus pe o parcelă de 550 de mp și a fost întors pe toate părțile de primar și arhitecții din comisie, care știau că proiectul nu stă în picioare și totuși nu l-au respins” scria ActualDeCluj despre acest subiect la începutul anului 2020. 

Spre fericirea clujenilor de pe strada Someșului, proiectul a fost respins după mai multe discuții. 

De această dată, Borondi dorește să construiască  un imobil mixt pe planul S+P+5E+R pe strada Aurel Vlaicu nr 76.

Numele firmei vine de la Borodi Liviu Călin (BLC) care este administrator dar și acționar la firma de construcție, pe care o deține în proportie de 50% el și 50% soția lui, Borodi Aurora Simona. 

Aceasta este o firmă relativ nouă și mică, înființată în anul 2019 și care a avut în anul 2019 o cifră de afaceri relativ mică, de 358 736 lei. BLC Imobile nu se compară cu firma SAB Construct. 

Spre fericirea lui Borodi, se pare că locuitorii de pe Aurel Vlaicu sunt pașnici, momentan. 

O firmă de iluminat dorește să construiască un imobil mixt

O altă firmă își schimbă pentru moment obiectul de activitate. În ședința extraordinară din 20 ianuarie 2021, Neon Product SRL a primit autorizație pentru construirea unui imobil mixt, în regim 2S+P+4E+2R pe str. Gheorghe Lazăr – str. Paris nr. 38, 38/A. 

Neon product SRL este o firmă specializată în fabricarea de echipamente electrice de iluminat. A fost înființată în 1993 și în ultimii ani a avut cifre de afaceri destul de mari. Firma o duce foarte bine, având în 2019 un profit de aproape 1 milion de lei. 

În ceea ce constă iluminare, Neon Product are un portofoliu mare. Este firma care a făcut semnele de la Auchan Cluj, dar și tot felul de instalații de iluminare pentru pensiuni, farmacii, cluburi, cazinouri și etc. 

Este deținută de Nemeth Ioan și Cosma Augustin Dorel, care ocupă amandoi poziția de administrator ai firmei. 

Deși sunt o firmă de fabricat echipamente de iluminat, Neon Product SRl dorește să intre și pe piața imobiliară prin construirea unui imobil mixt pe terenul deținut de ei, pe strada Paris 38, unde se află momenta sediul lor. 

Solaris Real Estate a vândut apartamentele înainte să primească autorizația 

Solaris Real Estate Investments este, asemenea multora din această listă, o firmă de dezvoltare imobiliară care este relativ nouă pe piața din Cluj ,dar care a avut în anul 2019 o cifră de afaceri care a trecut de 2 milioane de lei. 

A fost înființată în anul 2017 și are pe poziția de administratori pe  Mercean Florin Adrian,

Achim Cornel Cosmin și Visan Calin. Este deținută în egală măsură de Axial Construct Invest (deținută de Mercean Florin Adrian)  și Vinovis SRL ( deținută de Vișan Călin). 

Solaris Real Estate a primit autorizație de construcție a unui imobil mixt pe strada Traian nr 58-62 care are planul  S+P+5E+R. Apartamentele vor fi cu 1 sau 2 camere și sunt deja date spre vanzare. Conform site-ului oficial al firmei, mai sunt doar 2 apartamente de vânzare, restul fiind deja luate.  

Dar apartamentele din imobil  au fost vândute așa repede pentru că au fost date în vânzare înainte ca imobilul să primească autorizația de construcție.

Această informație a fost transmisă de către Anca Ciocărean, consilier PSD, care s-a opus vehement împotriva aprobării proiectului de pe strada Traian. 

”Am urmărit acest proiect, aceste apartamente sunt deja vândute, în totalitate, nu există nici măcar un proiect. Nu am văzut ca într-un weekend să sugerăm proiectantului să refacă două planșe! Să nu uităm că este un proiect recent, alții stau câte doi-trei ani să obțină un PUD sau un PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.), iar alții îl obțin în două-trei luni, nu mi se pare normal!”, a spus consilierul PSD. 

Însă asta nu a fost singura problemă a doamnei consilier cu proiectul, aceasta a acuzat felul în care se lucrează la direcția de urbanism și că unii dezvoltatori imobiliari sunt favorizați. Consilierul PSD a spus că proiectanții proiectului au greșit dimensionarea locurilor de parcare, iar viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce comisia de urbanism, le-ar fi cerut acestora peste weekend să modifice planșele pentru ca proiectul să poate fi aprobat. Însă Dan Tarcea a lipsit de la ședință, astfel, primarul Emil Boc a intervenit în discuție. Edilul a spus că atâta timp cât proiectul nu îndeplinește condițiile de legalitate nu va trece de comisie. Dar proiectul a primit aprobarea în cele din urmă și urmează ca lucrarea să fie finalizată decembrie 2021.  

Asemenea Vakerem, și Solaris Real Estate a fost dată în judecată pentru că nu a plătit o sumă de bani către o altă firmă, în anul 2019. Însă s-a renunțat în cele din urmă la actul de judecată.

1 COMENTARIU

  1. caini care se bat pe ciolanul creditelor date la fraieri. Asta din urma ramani sclavi toata viata la banci cu cele mai mari dobanzi din europa… si baietii destepti fac bani pe niste maghernite de 50 mp cu o calitate a constructiei si materialelor folosite de mizerie, low cost.
    Am devenit de rasul lumii , sunt mai scumpe apartamentele aici cu un venit mediu de 3000 lei fata de tari in care se castiga 3000 de euro.
    Dar cum prosti sunt… bancile sunt mai mult decat bucuroase sa profite.
    Oare cand vine criza si va pierdeti locurile de munca de unde platiti ratele ? :)) E nevoie de un soc pe piata globala si voi dragii mei ramanti pe drumuri si cu aia in fund si cu casa luata. Tare nu? Sporuri , vorba aia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.