Chirurgul clujean Bogdan Amza este acuzat de malpraxis de fiul unui pacient care a murit în urma unei infecții după ce a fost operat. Problema constă în faptul că Amza nu avea dreptul să îl opereze pe om, dar a fost lăsat să intervină de Claudia Gherman, actualul șef al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca. De altfel, și Gherman este vizată de o anchetă a Colegiului Medicilor din România. Comisia Colegiului Medicilor din România – Filiala Cluj l-a sancționat pe Amza cu ”vot de blam”.

În 2018, chirurgul clujean Bogdan Amza l-a operat pe Gheorghe Ivan, un pacient din județul Alba, fără să aibă acest drept. La scurt timp după intervenție, omul a murit, iar fiul lui, Gheorghe Anania Ivan i-a făcut plângere la Colegiul Medicilor Cluj.

Comisia care a făcut ancheta disciplinară a fost condusă de Prof. Dr. Aurel Mironiuc care este coleg de muncă cu chirurgul Bogdan Amza la clinica de chirurgie Venart din Cluj Napoca.

Medicul Aurel Mironiuc

La jumătatea anului 2019, Amza a primit sancțiunea de ”vot de blam” care presupune interzicerea profesării meseriei pe o perioadă de un an. Nu știm dacă sancțiunea a fost pusă în practică pentru că Amza a refuzat să discute cu reporterii Gazeta de Cluj:  ”O să vă rog să reveniți mâine dimineață cu un telefon, vă mulțumesc!”, a declarat chirurgul clujean.

Potrivit datelor din dosarul analizat de comisia de disciplină, medicul curant al pacientului a fost Conf. Dr. Gherman Claudia Diana, actualul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, care a fost și unul dintre medicii care ar fi trebuit să se ocupe de operația pacientului Gheorghe Ivan, alături de medicul Iosif Drăgan. Însă, de fapt, omul a fost operat de alt medic, Amza Bogdan.

A fost depusă și o plângere care o vizează pe Claudia Gherman, dar ”în conformitate cu prevederile Statutului Colegiului Medicilor din România, cercetarea disciplinară a dnei. Conf. Dr. Gherman Claudia Diana – membră în Consiliul Medicilor Cluj, revine în competența Comisiei Superioare de disciplină”, arată Decizia Colegiului Medicilor Cluj.

Medicul Claudia Gherman

A tușit și i-au ieșit intestinele afară

Gheorghe Ivan Ananie, fiul pacientului care a murit, arată în plângerea depusă la Colegiul Medicilor Cluj că ”deși se afla în spital la momentul intervenției chirurgicale (la care a fost supus tatăl lui, n.red.) nu i s-a cerut acceptul pentru operația clasică. După operație, pacientul a fost transferat în secția terapie intensivă, unde, începând din a doua zi, a început să tușească foarte mult și, indiferent de insistențele aparținătorilor pentru intubarea pacientului sau pentru calmarea tusei, pacientului i-a fost administrat Fluimucil și aerosoli, fără ca tusea să se amelioreze”, arată decizia comisiei condusă de medicul Aurel Mironiuc.

Ulterior, pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj Napoca, pentru restabilirea funcției pulmonare deși, potrivit fiului, operația supura și curgea lichid din plaga operatorie. De asemenea, medicul Bogdan Amza a fost anunțat că ”pacientul acuza constipație și lipsa gazelor și că este posibil să fi dezvoltat o ocluzie intestinală, însă medicul chirurg menționează telefonic că nu sunt motive de ocluzie intestinală”.

Cu toate acestea, Amza nu a venit la pacient pentru a se interesa de starea lui de sănătate.

Medicul Bogdan Amza

După 10 zile de la operație, chirurgul Amza l-a trimis pe medicul rezident Silviu Mărginean să extragă firele de sutură, fără a verifica dacă această manevră postoperatorie este oportună, în situația în care operația încă supura.

După ce firele au fost extrase, Gheorghe Ivan Ananie menționează în plângere că, ”la primul episod de tuse pacientului i s-a deschis operația, dezvoltând eviscerație totală”.

Cu alte cuvinte, omului i-au ieșit intestinele afară !

După ce a așteptat ambulanța timp de 2 ore, bătrânul a fost dus înapoi la Secția II Chirurgie a Spitalului de Urgențe Cluj Napoca unde a fost operat din nou pentru ”cura chirurgicală a eviscerației totale” și ”disecția aderentelor abdominale”.

În aceeași zi i s-au recoltat probe din supurația operației și s-a constat că avea infecție cu Acinetobacter baumannii, o infecție nosocomială care s-a extins și la aparatul respirator. După alte 10 zile, omul a murit.

Fiul victimei acuză că, în pofida analizelor de sânge care arătau prezența unei infecții în organism, medicul Amza Bogdan nu a ținut cont de acest aspect.

”Dacă medicii ar fi fost mai atenți la simptome și ar fi făcut verificările și analizele la timp, pacientul ar mai fi putut trăi”, arată fiul lui Gheorghe Ivan în plângerea depusă la Colegiul Medicilor Cluj.

În acte apar șefii, la masa de operație se prezintă chirurgul Amza

Una dintre principalele probleme ale acestui caz de malpraxis constă în faptul că în acte apare că de pacient s-ar fi ocupat medicii Claudia Gherman și Iosif Zagrean, însă, practic, de om s-a ocupat chirurgul Amza

”Referitor la conduita medicală și deontologică adoptată de Dr. Amza alexandru Bogdan, Comisia de disciplină reține că, din punct de vedere procedural, în formularele de consimțământ semnate de pacientul Ivan Gheorghe, erau nominalizați ca și medici operatori  Conf. Dr. Gherman Claudia Diana – șef secție, pentru intervenția chirurgicală din data de 22.01.2018, respectiv Dr. Zagrean Iosif – medic de gardă, pentru intervenția chirurgicală din data de 03.02.2018. Cu toate acestea, cu acceptul celor doi medici, actele chirurgicale au fost efectuate de Dr. Amza Alexandru Bogdan, cu depășirea drepturilor și obligațiilor menționate în contractul de efectuare gărzi pe care acesta îl are încheiat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca”, arată decizia Colegiului Medicilor Cluj.

Însă, problema majoră constă în faptul că medicul Amza nu avea competențele necesare pentru a-l opera pe om! Acest lucru reiese din decizia de sancționare a chirurgului.

”Deși în data de 22/23.01.2018 Dr. Amza Bogdan era de gardă pe Secția II Chirurgie, programul de gardă începe la ora 14.00, iar intervenția chirurgicală în cazul pacientului Ivan Gheorghe, potrivit protocolului operator, a avut loc în data de 22.01.2018, în intervalul orar 07.00-10.00. Cât privește abordul inițial laparoscopic, comisia de disciplină reține faptul că Dr. Amza Alexandru Bogdan nu deține titlul oficial de calificare în chirurgia laparoscopică, fapt  ce încalcă prevederile art 9 din Codul de Deontologie Medicală. În data de 03.02.2018, Dr. Amza Alexandru Bogdan îl mandatează pe medicul rezident Dr. Mărginean Silviu să suprime firele de sutură ale pacientului Ivan Gheorghe, fără a efectua un consult de specialitate anterior formulării deciziei terapeutice, fapt ce încalcă prevederile art. 25 din Codul de Deontologie Medicală. Reintervenția chirurgicală de urgență din data de 03.02.2018 s-a efectuat în afara programului normal de activitate chirurgicală a secției Chirurgie II care, potrivit declarației șefului de secție, nu dispune de personal în blocul operator în zilele nelucrătoare. În data de 03.02.2018, pentru reintervenția chirurgicală în cazul pacientului Ivan Gheorghe, personalul din blocul operator a fost chemat de la domiciliu în afara programului de lucru, cu acceptul șefului de secție și a medicului de gardă. Acest fapt contravine limitelor angajamentului profesionale, așa cum este acesta statuat prin art 26. al Codului de Deontologie Medicală.

Ținând cont de aspectele precizate anterior privind stabilirea indicației chirurgicale pentru hernie diafragmatică, stabilirea momentului primei intervenții chirurgicale, prezenta elementelor clinice care pledau pentru apariția unei fistule digestive în data de 09.02.2018, precum și lipsa explorărilor imagistice abdominale pentru precizarea sindromului peritonitic, respectiv alcătuirea unui plan de rezolvare chirurgicală a acestuia, Comisia de disciplină apreciază că Dr. Amza Alexandru Bogdan a încălcat obligația diligenței de mijloace, așa cum este statuată în art 8 din codul deontologic Medical.

Referitor la conduita medicală și deontologia adoptate de Dr. Zegrean Iosif, Comisia de disciplină reține că în data de 03.02.2018 a semnat Protocolul operator nr 280 în calitate de medic operator, ori așa cum rezultă din audierile efectuate de Comisia de disciplină în data de 11.04.2019, medicul operator a fost Dr. Amza Alexandru Bogdan,fapt ce contravine prevederilor art. 22 lit f din codul de Deontologie Medicală”, arată decizia Colegiului Medicilor Cluj.

Sancționat de sanchi

În final, chirurgul Bogdan Amza a fost sancționat cu ”vot de blam”, iar Iosif Drăgan a primit sancțiunea disciplinară ”avertisment”.

Medicul Iosif Zagrean

Potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România votul de blam presupune, în cazul chirurgului clujean, interdicția de a exercita profesia ori anumite activități medicale pe o perioadă de la o lună la un an.

Am încercat să aflăm care au fost motivele pentru care cei doi medici, Claudia Gherman și Iosif Zagrean i-au cedat această operație chirurgului Amza.

Nu a fost posibil. Inițial, Claudia Gherman a spus că nu poate oferi explicații referitoare la acest caz pentru că se află într-o ședință. Ulterior, nu a mai răspuns apelurilor telefonice.

Iosif Zăgrean, care între timp s-a pensionat, a declarat că nu s-a ocupat de operație pentru că era o intervenție prea simplă.

”Am primit de la Colegiul Medicilor înștiințarea că nu am acționat corect. Eu n-am cedat operația chirurgului Amza. El (pacientul) a fost operat înainte de Amza. În vinerea respectivă eram de gardă a venit Amza, care avea statut de colaborator, și m-a întrebat dacă poate să-l aducă pe pacient. Am fost de acord. Pacientul a mers în sala de operație, dar eu nu am intrat în operație pentru că era o treabă simplă. Trebuiau puse niște fire care să acopere plaga și după aceea pacientul a mers la reanimare. Doctorul Amza s-a ocupat de bolnav, care a decedat marți. Pacientul trebuia operat de Amza, nu de mine! Dacă era o operație mare, intram! Nu-mi imput nicio vină! Sincer, după 40 de ani de profesie nu mai intri la orice operație. Dacă era ceva grav, intram și eu în sală!

La vremea respectivă eu i-am spus lui (Bogdan Amza, n.red.): Bogdane, tu trebuie să îți asumi întreaga vină și trebuie să anunți medicul alături de care ai operat. Dacă era ceva grav, sunt convins că venea. Doctorul Amza nu avea voie să opereze singur.

Aparținătorii ar fi trebuit să îmi mulțumească pentru că eu aș fi putut spune că nu ne ocupăm de el și să-l trimit la Chirurgie I ! În viață suntem puși în situații extreme ca și chirurgi!”, a declarat medicul Iosif Zagrean.

Pentru că documentele arată că doar chirurgul Bogdan Amza l-a operat pe pacient, Iosif Zagrean a declarat că ar mai fi trebuit să existe un chirurg principal.

”El (Bogdan Amza, n.red.) nu avea voie să îl opereze singur. A mai existat un chirurg principal, dar dați-mi voie să nu comentez mai mult”, a mai spus medicul Zagrean.

Potrivit surselor, Claudia Gherman ar fi trebuit să fie chirurgul principal, însă ea nu și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu acest caz.

Sfătuiți să renunțe la autopsie

După ce omul a murit în spital, în mod normal ar fi trebuit să i se facă autopsia pentru a determina cauzele decesului, însă acest lucru nu s-a mai făcut la sugestiile medicului.

”Petentul arată că i s-a sugerat să ceară scutire de autopsie, în caz contrar ne vom putea ridica mortul de la morgă în ziua de luni, decesul având loc într-o zi de miercuri. Informația a creat o stare de presiune psihică în acele momente, motiv pentru care soția a semnat cererea de scutire de autopsie. Cauza probabilă a decesului comunicată ar fi fost un AVC (accident vascular cerebral), dar neconfirmat de rezultatul examinării CT efectuate anterior. Pe certificatul constator al decesului era trecută la cauza decesului ”șoc septic”, arată plângerea. Medicul Amza Bogdan a fost întrebat de ce la cauza decesului nu este trecut AVC iar răspunsul lui a fost că diagnosticul nu a fost confirmat”, mai arată plângerea.

6 COMENTARII

  1. Asa e in spitale, au dreptul sa te omoare ca nu li se intampla absolut nimic. O mana o spala pe cealalta, medicii care analizeaza cazurile de malpraxis INTOTDEAUNA ii declara NEVINOVATI pe colegii lor, chiar si cand acestia UCID alti oameni.

  2. Cine a scris articolul este mancator de baclavale…
    Se vede de la o posta ca e scris la comanda @chirurgi de elita@
    El a scapat cu cea mai mica sanctiune il doare in popou si.si vede de operatii mai departe nu i pasa ca a omorat un om……
    Iar claudia gherman care a facut fals este directoare.
    Deci pofta buna Gazeta la @Baclavale@!!!!!!

  3. Articolul este vădit tendenţios. Cazul a fost deja soluţionat definitiv de Colegiul Medicilor fără nicio vină. Când eşti bătrân şi bolnav mai şi mori, din când în când…

  4. Votul de blam primit pune o greutate imensa pe sufletul chinuit si morala imaculata a chirurgului respectiv si a intregului colectiv de altfel, adica cei acuzati de ucidere din culpa a batranului ghinionist……
    Nu este destul?
    Ce mai vreti sacalilor?

  5. pt Soren: foarte bine ai deslusit cazul ( batranii mor asta e… mai ales peste 65 ani )
    Ma bucur ca sunt si oameni de bine care comenteaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.