Pe Dealul Borzaș din Cluj Napoca, aflat în cartierul Someșeni, Adrian Alexandrov, soțul Elenei Udrea, vrea să construiască un cartier de locuințe. Investiția, care a fost avizată fără nicio problemă de administrația locală clujeană, este realizată prin intermediul firmei REALTOPFARMA SA. Inițial, societatea era cu acțiuni la purtător însă, ulterior, acționarii au devenit publici. Viitorul cartier se află la câteva sute de metri de Pata Rât și de viitorul cimitir din Someșeni.

Firma REALTOPFARMA SA îi are acum ca acționari pe Alexandrov Adrian (50% din pachetul de acțiuni), soțul Elenei Udrea, și pe soții Mariana și Gheorghe Petrovan, care dețin restul acțiunilor. Administrator este Androne Otilia Nicoleta, o tânără din Buzău, ”pupila” fostului Ministru al Dezvoltării Regionale, fosta consilieră și șefă de cabinet al Elenei Udrea, la Camera Deputaților..

Potrivit ziardecluj.ro, soții Petrovan sunt părinții Ceciliei Gurzău, soția lui fostului deputat clujean Adrian Gurzău.

Obiectul principal de activitate al societății este ”Comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice”, iar din 2017, anul înființării, nu a declarat nicio cifră de afaceri, un singur angajat și pierderi cuprinse între 10 și 30.000 lei.

În decembrie anul trecut, societatea Realtopfarma a înființat în Cluj Napoca societatea Transilvania Smart Construct, unde Gheorghe Petrovan este administrator. Această societate are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Alexandrov Adrian, soțul Elenei Udrea, mai deține firmele GENERAL CONCEPT ACTIV SRL, o firmă care se ocupă de găzduirea site-urilor web, și GENERAL INVEST ESTATES SRL, o agenție imobiliară înființată în 2019.

Potrivit datelor financiare publice, afacerile care gravitează în jurul lui nu ar putea susține o investiție care presupune construirea unui cartier de locuințe.

Din această afacere imobiliară face parte și firma Merlin Constructii din Cluj Napoca care aparține soților Alina și Septimiu Mureșan. Această societate, potrivit Ministerului Finanțelor Publice, nu a mai depus un bilanț din 2015.

Septimiu Mureșan este partener de afaceri cu Decebal Cotoc, patronul firmei de publicitate Amprenta din Cluj Napoca, și a mai avut investiții imobiliare alături de Ștefan Berciu, patronul afacerii SDC Imobiliare, unul dintre cei mai prolifici constructori clujeni.

Boc despre proiectul imobiliar marca Udrea: ”Proiectul vorbește o limbă europeană !”

Investiția de pe dealul Borzaș va fi realizată pe o suprafață de 34 de hectare și a fost aprobată în cursul anului trecut.

De la marginea mini-cartierului până la deșeurile de la Pata Rât sunt 600 de metri, iar într-o plimbare până la Dallas-ul din zonă se parcurge o distanță de 500 de metri. O altă vecinătate a viitorului cartier va fi noul cimitir din Someșeni, până la care sunt 200 de metri.

În prima etapă a proiectului vor fi edificate 5 blocuri, din care două blocuri cu câte 13 niveluri supraterane și alte două cu câte 11 niveluri.

În comisia de urbanism a Primăriei Cluj Napoca, proiectul a fost prezentat de Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea.

La ședința respectivă de urbanism, Emil Boc a avut doar cuvinte de laudă vizavi de acest proiect, apreciind că ”proiectul vorbește o limbă europeană” și ”se merge pe o gândire globală”.

Proiectul cartierului pe amplasamentul respectiv a mai fost vizat și de investitorul Chester Group, care deține majoritatea terenului. De altfel, între Realtopfarma SA și Chester Group există o convenție pentru suprafața respectivă de teren. Cine controlează Chester Group o pot afla doar ”organele abilitate” pentru că acțiunile se află în proprietatea CHESTER PROPERTIES LTD din Gibraltar, un paradis fiscal.

Potrivit Ministerului de Finanțe, Chester Group a declarat într-un singur an (2014) că a derulat afaceri în valoare de 12,9 milioane lei. În rest, nimic! Doar pierderi în fiecare an.

Elena Udrea condamnată la 8 ani de pușcărie

Recent, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Cumnatul unui ministru a înființat Realtopfarma

După cum specificam la începutul articolului, inițial, societatea controlată de soțul Elenei Udrea aparținea unor acționari invizibili, fiind cu acțiuni la purtător. Însă, de la începutul acestui an firmele cu acțiuni la purtător au dispărut din legislația românească, proprietarii reali fiind nevoiți să își publice acțiunile.

Societatea a fost înființată de cumnatul fostului ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, Laurenţiu Prioteasa, fost consilier superior la Direcția Antifraudă din cadrul Ministerului Economiei, și de o anume Simona Popescu.

Prioteasa mai este asociat în cadrul firmei Onco Clinica cu fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”deputatul mitralieră”.

5 COMENTARII

  1. Scoli, spitale, gradinite, sali de sport, parcuri????? Aud? Sau ne folosim de spatiul verde din unitatea militara din vecini. Si de terenul lor de sport. Si lasam intre tancuri mai multi metri ca sa plantam pomi… dar eu cred altceva: in viitorul cartier va fi stramutat „Dallasu’ „. O fi avand Cioara Vopsita ceva neamuri prin zona si ii da lu’ Dl. Etalon al Slugarniciei la Romani o mana de ajutor pt rezolvarea problemei sociale din Pata Rat

  2. d-nul primar s-a ,,promis” ca le va oferi condiții, rromilor de la Pata Rât, o relocare!, cu ocazia aceasta o să găsească un loc și pentru dânșii , poate cu condiții demne de o CAPITALĂ EUROPEANĂ…oricum din punctul de vedere al administratiei locale, sau a intereselor exclusiv politice (PNL) primează construcția de blocuri pentru societațiile agreate ( un angajat, fără profit) …spatii verzi, gradinite, spitale din terenul persoanelor fizice care nu sunt deacord cu politica d-lui primar …masterplan sopor!
    ma intreb demersurile institutiei ( să nu zicem ale d-lui Primar, deși așa asr fi corect …totul se face cu avizul dînsului, necunoașterea legii nu te exonerează de răspundere) nu atrag atentia nimanui?

  3. Sunteti praf bai jurnalistilor, mariana si gheorghe sunt parintii ceciliei petrovan, care e nevasta lui adrian gurzau. E o spalare de bani a udrei cu gurzau…mari prostalai sunteti

  4. Dupa parerea mea, scenariul ar fi urmatorul:
    1. se incepe constructia (investitii minime care sa finanteze lucrari incipiente si nesemnificative);
    2. investitorul incepe sa tergiverseze lucrarile invocand diverse motive, ba chiar avansand ipoteza ca abandoneaza proiectul;
    3. onor Primarul are o idee umanitara: sa rezolve problema rromilor „valorificand” oportunitatea creata de iminenta retragere a investitorului;
    4. se initieaza negocieri care au ca finalitate, preluarea de catre Primarie a proiectului – desigur contra-cost (si mai mult ca sigur ca pretul va fi favorabil investitorului) – iar mai departe se finanteaza din bani publici finalizarea (desigur de mantuiala) a unui cartier social.
    Oare am dreptate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.