Judecătorii l-au sancționat cu o amendă de 2.000 lei pe studentul care a organizat ”Olimpiada de bătut unguri”, un eveniment postat pe Facebook.
S-a întâmplat în anul 2017, după „Scandalul micilor” de la Odorheiu Secuiesc. „Scandalul micilor” a fost declanșat de un român, la un market din orașul Odorheiu Secuiesc, în vara anului 2017. Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, el a mers să cumpere mici la un chioșc unde servea o vânzătoare de origine maghiară. El a susținut, ulterior, într-o postare, că vânzătoarea l-ar fi refuzat pe motiv că vorbea limba română. Postarea a stârnit un scandal imens și un val de isterie pe rețelele de socializare.
Scandalul micilor de la Odorheiu Secuiesc a fost cercetat și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În urma examinării circumstanțelor autoritatea a decis că fapta prezentată în filmare nu reprezintă un act de discriminare.
„Olimpiada de bătut unguri” l-a costat scump
În urma acestei postări, un student din județul Hunedoara, a creat un eveniment pe Facebook intitulat „Olimpiada de bătut unguri”. Acesta era programat să se desfășoare pe 11 și 12 septembrie 2017, la același market din Odorheiu Secuiesc.
Tânărul îi îndemna pe participanți la violență fizică împotriva ungurilor. Aproximativ 4.800 de persoane și-au anunțat intenția de a participa la eveniment, iar alte 7.600 s-au declarat interesate. De asemenea, anunțul inițial a fost distribuit de 750 de ori în rețeaua Facebook.
Tânărul și-a recunoscut vina
Evenimentul a atras atenția unui ONG din județul Brașov care a formulat o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș. Procurorii au demarat o anchetă, iar studentul a fost trimis în judecată. Instanța a decis că evenimentul avea un „caracter neverosimil”.
În timpul cercetărilor și ulterior în fața instanței, tânărul din Hunedoara și-a recunoscut faptele. El a solicitat să fie judecat în procedură simplificată, a acordului de recunoaștere.
Judecătoria Făgăraș a decis condamnarea sa la o amendă penală de 2.000 de lei. Aceasta se poate transforma în zile de închisoare în cazul în care nu este achitată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.