Clujeanul Gelul Oltean, fostul șef DGIPI, și Vannesa Youness, acuzați de constituirea unui grup infracțional într-un dosar cu droguri, au încercat pentru a treia oară recuzarea judecătoarei Sorina Florea de la Tribunalul Dâmbovița. Cererea a fost respinsă, iar avocatul lor, Mihai Popa, a fost amendat cu 1.000 lei.

Anterior același avocat a cerut recuzarea magistratului Sorina Florea pentru alte motive în 15 februarie iar în decembrie 2020 a cerut să se constate că instanța nu ar fi legal constituită. Toate aceste cereri au fost respinse ca fiind „neîntemeiate”.

Între motivele unei cereri de recuzare se pot număra incompatibilitatea unui magistrat, procuror sau judecător sau lipsa acestuia de imparțialitatea în cadrul procesului penal. Dosarul în care sunt judecați cei doi stagnează de luni bune în faza camerei preliminare, la Tribunalul Dâmbovița.

DIICOT a anunţat în 5 martie trimiterea în judecată a lui Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman pentru pentru constituirea unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept, trafic de droguri de mare risc fără drept, introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanţe toxice, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

”Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpaţii Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex. Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, arăta la acel moment DIICOT.

Sursa citată precizează că, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuţii de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfăşurării activităţilor ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activităţi bine definită pentru fiecare din membrii grupării.

Mai precis, explică DIICOT, în dosar, la clinica Vanesei Youness ar fi avut loc adevărate sesiuni ritualice pe parcursul cărora celor care erau prezenți li se ofereau pocale cu fiertură din plante ce conțin substanța incriminată de normele penale românești. Pentru aceste sesiuni „spirituale” Youness și Olteanu ar fi încasat sume uriașe de la clienții clinicii care frecventau aceste ședințe.

Ce spune DIICOT

În 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul Thomas Lishman, cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Vanessa Youness, prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.

Străinul, spun procurorii,  își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

Pentru participarea la evenimentul din România, arată DIICOT, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.

În 14 decembrie 2019, a fost efectuată o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se afla un număr de 42 de persoane printre care şi inculpaţii Gelu Oltean, Vanessa Youness și Thomas Lishman.

Kilograme de plante găsite la percheziții

În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe.

În 15 decembrie 2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile, dar aceștia au eliberați ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.