Tribunalul Cluj i-a condamnat pe Rusu Mircea Ciprian și Abrudean Ioan Călin, la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru o evaziune de peste 3 milioane de lei. Evaziunea fiscală a fost realizată prin firma Ebono Electronics, în care a fost asociat și Dan Tonchievici, un investitor imobiliar, care a fost șeful Ligii Tinerilor Întreprinzători PSD Cluj. Inițial și Tonchievici a fost cercetat în cadrul dosarului de evaziune, însă, în privința lui, procurorii au dispus neînceperea urmăririi, iar judecătoarea Ariana Ilieș a menținut soluția privitoare la PSD-istul clujean.
Astfel că, în fața judecătorilor COCIŞ Liana-Anişoara și OPRIŞ Anamaria Rodica au ajuns doar foștii lui asociați, Rusu Mircea Ciprian și Abrudean Ioan Călin.
”Condamnă pe inculpatul : Rusu Mircea Ciprian în temeiul art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (în forma în vigoare la data epuizării activităţii infracţionale, şi anume 31.03.2012), cu aplicarea art. 5 Cod Penal, la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuă şi agravată. (…) interzice inculpatului dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea de administrator la vreo societate comercială, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii. (…) – 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, cu consecinţa obţinerii unei compensări nelegale. (…) constată că infracţiunile au fost comise în condiţiile concursului real de fapte, iar baza art. 34 alin. 1 lit. b din Codul Penal din 1969 aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de: – 5 (cinci) ani închisoare. (…) Condamnă pe inculpatul : Abrudean Ioan Călin În temeiul art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 (în forma în vigoare la data epuizării activităţii infracţionale, şi anume 31.03.2012), cu aplicarea art. 5 Cod Penal, la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuă şi agravată. (…) dispune anularea suspendării condiţionate a pedepsei rezultate de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 116/11.12.2019 a Tribunalului Sibiu, definitivă prin decizia penală nr. 510/13.08.2020 a Curţii de Apel Alba Iulia. Decontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 116/11.12.2019 a Tribunalului Sibiu, definitivă prin decizia penală nr. 510/13.08.2020 a Curţii de Apel Alba Iulia şi repune în individualitatea lor pedepsele rezultante: – 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) – 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 5 ani închisoare care se sporeşte spre maxim cu 2 luni, în final rezultând pedeapsa de: – 5 (cinci) ani şi 2 (două) luni închisoare (…) interzice inculpatului dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de contabil, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii.
(…) obligă inculpaţii Rusu Mircea Ciprian şi Abrudean Ioan Călin, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ebono Electronics SRL, citată de la adresa de domiciliu a administratorului Nistor Angheluş Adrian, situat în Roşiorii de Vede, str. Republicii nr. 21, jud. Teleorman, şi prin afişare la uşa instanţei, să plătească în favoarea părţii civile suma de 3.514.903 lei cu titlu de despăgubiri civile, cu accesoriile legale calculate până la data plăţii efective, respectiv dobânzi şi penalităţi de întârziere.
(…) ia măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului Abrudean Ioan Călin , până la concurenţa sumei de 3.514.903 lei”, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj care poate fi atacată în apel.
Caruselul evazionist
În dosarul de urmărire penală (583/P/2012) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au fost cercetați TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN și CRIŞAN IOAN-NICOLAE sub acuzațiile de evaziune fiscală.
Cercetările au început la sesizarea ANAF Cluj.
Când procurorii au început să se intereseze de afacerea Ebono, Tonchievici și Rusu, care erau patronii Ebono Electronics, au vândut acțiunile către Nistor Angheluș și Radu Gheorghe.
TONCHIEVICI DAN-FLORENTIN, RUSU MIRCEA-CIPRIAN și CRIŞAN IOAN-NICOLAE au fost acuzați de fraudarea statului prin neplata TVA-ului aferent unor tranzacții comerciale. Ei au derulat o serie de tranzacții comerciale intracomunitare fictive pentru a fi scutiți de la plata TVA-ului. Conform inspectorilor financiari care au făcut plângerea, metoda de fraudă folosită de el se numește “caruselul”. Practic, o societate comandă produsele din străinătate prin intermediul altei firme care nu există în acte și care este creată special pentru a face evaziune fiscală. Firma “fantomă” importă produse la un preț mic și le vinde societății la un preț mult mai mare, făcând un profit mare. Societatea ”fantomă” are la dispoziție 55 de zile pentru a își achita TVA-ul și impozitul pe profit, însă în această perioadă face importuri masive. În același timp, patronul firmei “curate” care controlează firma “fantomă” nu câștigă nimic din vânzarea mărfii și nu este obligat să plătească impozit pe profit sau TVA. Ulterior, firma “fantomă” dispare!
Firmele folosite în afacere
Conform plângerii penale făcute de inspectorii financiari, “în urma informării primite de la bănci, s-a constatat că în perioada 30.08.2011 – 02.11.2011, SC Com Tiger Direct a încasat de la SC Marlido suma de 4.652.541 de lei în calitate de furnizor de marfă. concomitent, sumele în valoare de 4.651.194 de lei au fost virate către SC IT Electronic Trading în condițiile în care IT Electro Trading este tot client al societății SC Corn Tiger. SC IT Electro Trading, pentru a putea frauda TVA-ul de la plata către bugetul statului de clara achiziții interne de la Sc Corn Tiger în lunile februarie – iunie 2011. În realitate, SC IT IT Electro Trading făcea achiziții intracomunitare iar marfa o livra ulterior către SC Ebono Electronic și Marlido. Pentru a diminua TVA-ul declara achiziții interne fictive de la SC Corn Tiger. Ulterior, în perioada iulie – septembrie 2011, SC IT Electro Trading, pentru a diminua stocul de marfă creat artificial declara că marfa a fost livrată către Sahray LTD Cipru. Marfa achiziționată de off-shore era trimisă spre păstrare la Agromachine Intertrade LDT, societate bulgară cu un comportament missing trade (firmă fantomă), având același administrator ca și SC Corn Tiger Direct. Având în vedere că în luna ianuarie 2012 marfa livrată în Cipru este returnată în România, SC IT Electro Trading declarând livrări intracomunitare de -5.474.318, avem suspiciunea că această livrare nu a avut loc”.
Procurorul a apreciat că făptuitorii au făcut dovada achiziționării mărfii de la SC CORN TIGER DIRECT SRL. Precizează că răspunderea penală este personală, iar faptul că există probleme cu contabilitatea SC CORN TIGER DIRECT SRL, nu se poate reproșa făptuitorilor. Pe de altă parte, referitor la prejudiciul cauzat de SC IT Elector SRL, arată că majorările și penalitățile cu care se constituie petenta parte civilă nu sunt recuperabile în sfera penalului.
BOX
Acuzați de fals și achitați
Dan Tonchievici, alături de Tudor Oltean (membru PSD), Raul Pop, unul dintre prietenii lui Tonchievici, Lorena Pop și Marius Sin au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de înșelăciune și comiterea instigării la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma procesului toți au fost achitați.
Clujenii au fost dați în judecată de Gligor Dragoste, un bătrân în vârstă de 76 de ani care, împreună cu fiica lui, au cumpărat o locuință de la Tonchievici. Cu toate acestea, înainte de a plăti ultimele rate, cu ajutorul unor chichițe juridice, Tonchievici i-a luat casa lui Dragoste prin intermediul unei executări silite.
BOX
PSD-situl prins cu afișe portocalii sub unghii
Tonchievici a mai fost în atenția presei în anul 2009, când el a fost acuzat că a vandalizat afișele electorale ale formațiunii PDL. Potrivit unui comunicat al PD-L, membrii PSD Cluj au distrus afişele electorale ale PDL amplasate în mod legal în staţiile R.A.T.U.C. din Cluj-Napoca, un astfel de exemplu fiind Tonchievici Dan Florentin, preşedintele Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi, prins de patrula Poliţiei Comunitare în data de 21 noiembrie 2009, la ora 4:30, rupând afişe PDL în staţia RATUC din Piaţa Avram Iancu, nr. 18.