Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj s-au întâlnit ieri cu Autoritatea de Sănătate Publică şi cu prefectul Florin Stamatian pentru a analiza o posibilă reorganizare în baza Legii 124 a Centrului de Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca (CDT). Cu toate că medicii nu şi-au luat salariile pe luna mai, majoritatea acestora nefiind de acord cu această reorganizare proiectul rămâne în analiză. Potrivit purtătorului de cuvânt al CDT, Lucia Feticu, această reorganizare ar transforma instituţia într-un fel de centru de afaceri cu buticuri.
 
„În instituţia noastră, oamenii găsesc toate serviciile necesare, noi nu ne dorim reorganizarea în baza Legii 124 pentru că atunci nu am mai putea să oferim toate serviciile. Există, într-adevăr, un grup mai mic de interese care îşi doreşte acest lucru, să aibă propriul cabinet pe care să şi-l administreze. Trebuie să se găsească o soluţie pentru ca serviciile noatre să fie evaluate la valoarea lor reală, astfel încât să fie rentabile. Valoarea noastră ca instituţie tocmai aceasta este, că avem toate specialităţile, putem să oferim toate tipurile de servicii medicale şi că unui pacient i se pot face toate examinările necesare” a declarat Lucia Feticu.
 
Cu privire la plata salariilor restante, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj a declarat că nu le este indiferentă situaţia, dar că nu au nicio posibilitate să îi ajute deoarece nu este de competenţa lor. „Centrul de Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca este o instituţie hibrid. Angajaţii instituţiei sunt bugetari, ei au salarii fixe. Acestea nu sunt influenţate nici de numărul de consultaţii, nici de numărul de pacienţi. Salariile sunt fixe şi egale pentru toţi medicii. Nu contează câţi pacienţi are fiecare medic, tocmai din această cauză apare discrepanţia între veniturile realizate de instituţie şi posibilităţile de a plăti salariile.
 
Veniturile spitalului sunt fluctuante de la o lună la alta, în funcţie de contractul cu Casa de Asigurări şi de numărul de consultaţii. Soluţia pentru problema aceasta nu este la nivelul instituţii. Modul în care este forţată instituţia să lucreze, adică să îşi plăteasca toate cheltuielile din veniturile pe care le realizează în contractul cu Casa de Asigurări s-a dovedit a fi neviabil. Ar fi foarte bine ca oamenii să fie plătiţi în funcţie de ceea ce realizează, dar nu s-a găsit o soluţie legală pentru acest lucru. Unii dintre cei care lucrează mai puţin ar fi motivaţi să lucreze mai mult. Ministerul Sănătăţii cunoaşte aceste probleme, dar nu s-a găsit încă o soluţie” a precizat Lucia Feticu.

Silvia Boncuţiu

1 COMENTARIU

  1. CDT este un cuib unde misuna tot felul de medici de la IMF care fac cateva ore de consultatie la pacientii protejati. In rest, de gratis este, de gratis te face. Sa se privatizeze, pe ici pe colo, in partile esentiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.