Președintele CNAS spune că „va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii” și a ținut să sublinieze că „am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv”, potrivit Hotnews.

Întrebarea legitimă în urma acestor declarații este, de ce a fost nevoie de „asigurări” din partea reprezentanților partidelor din coaliție ca se dorește un concurs transparent și obiectiv? Până în prezent nu au fost obiective? Oare au fost obținute poziții „călduțe” la stat în România pe alte considerente? Interesant, conducătorii instituțiilor publice au ajuns să menționeze punctual că va avea loc un concurs „în litera și spiritul legii”.

INTERVIU Adrian Gheorghe, presedintele CNAS, despre cati romani platesc  contributia la sanatate: ''Bucurestiul subventioneaza o bucata buna din  tara'' | Mobile
Adrian Gheorghe, președinte CNAS

„Este nevoie de un management performant la nivelul tuturor caselor județene. CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale. Toate contractele se încheie între CASMB/casele județene și furnizori. La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele CNAS. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient”, afirmă Adrian Gheorghe.

Adrian Gheorghe a explicat și ce se va întâmpla cu casele județene de asigurări de sănătate unde nu s-a prezentat nimeni la concurs: „Acele posturi vor fi din nou scoase la concurs, în cel mai scurt timp.”

„Inițiativa concursurilor nu este nouă, a existat o inițiativă și anul trecut. Nu s-a mai întâmplat într-un context, până la urmă. Delegațiile celor care conduc casele expiră în luna mai – exista varianta prelungirii sau a organizării de concursuri”, a explicat Adrian Gheorghe.

„Pandemia va continua să pună presiune pe resursele sistemului de sănătate”

Președintele CNAS mai spune că „pandemia va continua să pună presiune pe resursele sistemului de sănătate”.

El a anunțat că proiectul contractului cadru pentru anul 2021 este în transparență, iar ținta este ca el să intre în vigoare de la 1 iunie.

Pe viitor, Adrian Gheorghe își dorește ca CNAS să aibă un nou model de contract cadru, unul modern: „CNAS își asumă ca din iulie anul acesta să înceapă un proces amplu de consultare și analiză pentru partenerii din sănătate pentru a elabora un contract cadru nou. Ținta pentru finalizarea acestor consultări pentru un nou model de contract cadru este noiembrie 2021.”

O altă țintă este regândirea finanțării în sănătate în funcție de traseul pacientului. Adrian Gheorghe spune că actualul model reflectă în mod limitat nevoile pacientului: „Există multe sincope, nealinieri, în legătură cu modul în care sunt finanțate acum aceste lucruri – intervenția este decontată, dar analizele nu sau intervenția este decontată, dar recuperarea nu. Trebuie să ne aplecăm mai mult asupra acestor lucruri.”

O altă prioritate: o relație de parteneriat între Casa Națională, asigurat și de toți participanții la sistemul de sănătate. Numai așa putem rezolva repede și eficient unele probleme cu care ne confruntăm astăzi.

„Vom încerca să facem niște pași fermi către inversarea piramidei și creșterea accesului pe prevenție – prevenția înseamnă și creșterea eficienței resurselor financiare”, promite președintele Casei de Asigurări de Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.