Gicu Buzdugan (sursa foto: CanCan)

Firma Cyane, dezvoltatorul imobiliar al ansamblului Luminia, controlată de Gheorghe Buzdugan, supranumit ”Regele Betoanelor”, a renunțat la procesul împotriva ASOCIAȚIEI PENTRU PROTECTIA URBANISTICA A CLUJULUI (APUC) în care cerea daune de câteva milioane de euro. În opinia lui Elek Levente, unul dintre reprezentanții APUC, renunțarea la proces a însemnat renunțarea la șantaj, pentru că Buzdugan nu a reușit să demonstreze că a suferit vreun prejudiciu, în situația în care apartamentele din Luminia au fost vândute încă din stadiul de proiect.

La sfârșitul lunii trecute, reprezentanții SC Cyane SRL, dezvoltatorul ansamblului imobiliar Luminia din Zorilor, a renunțat la cererea de chemare în judecată depusă împotriva asociației APUC și a câtorva membri.

”Ia act de renunţarea la judecată a cererii de chemare în judecată formulate şi modificate de reclamanta CYANE SRL, în contradictoriu cu pârâţii ASOCIAŢIA PENTRU PROTECŢIA URBANISTICĂ A CLUJULUI, GHERMAN SORIN BENIAMIN, MORARIU OCTAVIAN GHEORGHE, CSALAI. NUT CERNIŞOV PAUL LAURENŢIU, SZEKELY DEZIDERIU, MUNTEAN OVIDIU, CHERTEŞ ADRIAN SORIN, OROS IONEL CORNEL, şi TALOŞ DIAN. Obligă reclamanta la plata cheltuielilor de judecată reprezentate de onorariu avocaţial după cum urmează: în favoarea pârâtei ASOCIAŢIA PENTRU PROTECŢIA URBANISTICĂ A CLUJULUI suma de 11 900 lei, în favoarea pârâtului CHERTEŞ ADRIAN SORIN suma de 1500 lei, în favoarea pârâtului MUNTEAN OVIDIU suma de 1500 lei, în favoarea pârâtului GHERMAN SORIN BENIAMIN suma de 11 075,09 lei. Ia act că pârâta Taloş Diana va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare la instanţa ierarhic superioară. Cererea de recurs şi motivele de recurs se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28 aprilie 2021”, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.

Pe de altă parte, reprezentantul asociației, Elek Levente, a catalogat acest proces ca fiind un șantaj.

”Dosarul era pentru despăgubiri. Au cerut despăgubiri de la asociație și de la câțiva vecini de pe stradă, selectați aleator, pentru a pune presiune, pentru șantaj. Au mers cu cererea, au tot amânaat judecarea pe fond până la decizia de CCR. Când au văzut că au scăpat de problemă, au renunțat la șantaj. Oricum nu aveau nicio sansă! Solicitau despăgubiri de un milion de euro de la fiecare și nu nu au putut justifica că au suferit un prejudiciu. Dimpotrivă, s-a demonstrat prin expertiză că au vândut bine, chiar înainte de finalizarea proiectului. Nu au mai avut de acest șantaj și au renunțat la acest șantaj”, a declarat Levente pentru Gazeta de Cluj.

Au câștigat la Curtea Constituțională, dar instanțele locale n-au băgat de seamă

Decizia CCR la care face referire reprezentantul APUC vizează una dintre legile care reglementează urbanismul.

APUC a atacat la CCR un alineat din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului: ”(1) În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.”

CCR a arată următoarele: “În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, sunt neconstituționale”.

Transpusă în litigiul dintre APUC și dezvoltatorul ansamblului Luminia, reprezentanții asociației au încercat să arate că Primăria Cluj Napoca a autorizat proiectul cu încălcarea legii.

Într-o primă fază, cei de la APUC au câștigat procesul la Tribunalul Cluj intentat societății Cyane SRL, primarului municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Local privind anularea aprobării planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru ansamblul rezidenţial Luminia. 

Dosarul a ajuns la curtea de Apel Oradea, iar această instanță a întors decizia cu 180 de grade.

”Admite recursurile declarate de recurenții Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, Primarul Municipiului Cluj Napoca şi S.C. Cyane S.R.L., în contradictoriu cu intimata Asociatia pentru Protectia Urbanistică a Clujului, împotriva sentinţei nr. 2408/07.09.2016 pronunțată de Tribunalul Cluj, pe care o casează în parte şi rejudecând fondul, Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamanta Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Obligă intimata Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului la plata cheltuielilor de judecată în recurs în favoarea recurentei SC CYANE SRL în cuantum de 12.102,25 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29.01.2021”, arată soluția pe scurt.

Problemele afacerii imobiliare Luminia

Societatea Cyane SRL este condusă de milionarul Gheorghe Buzdugan și Diana Anca Negrea, fiica fostului director al Companiei de Apă Someș, Dorin Ciatarâș.

Luminia Residence este un ansamblu imobiliar aflat pe strada Eugen Ionesco, în apropiere de Calea Turzii. În septembrie 2007, consiliul local a aprobat construirea pe o parcelă de 19.939 mp a şase imobile cu spaţii de locuit, de birouri şi de comerţ, cu trei, şapte şi opt etaje.

Beneficiarul iniţial a fost Abaris Grup Imobiliare, care a dat faliment. În 2012, Cyane SRL a cumpărat în urma unei licitaţii terenul şi proiectul. La momentul demarării proiectului, societatea Cyane SRL era controlată, în acte, de Anca Diana Negrea, fiica lui Dorin Ciatarâş, fostul director al Companiei de Apă Someş. Între timp, Cyane SRL a fost preluată de Gheorghe Buzdugan care deține 51%. Anca Negrea a rămas minoritară, cu 49%.

Când ansamblul Luminia a început să prindă contur, mai mulţi vecini ai ansamblului s-au plâns de faptul că nu mai au unde să îşi facă casă în Cluj-Napoca şi că primăria aprobă blocuri în faţa caselor. De asemenea, cetăţenii spun că nu este suficientă capacitate, aşa cum prevăd PUZ-urile aprobate de primărie.

Când riveranii de pe strada Eugen Ionescu şi-au spus nemulţumirile, un consilier local a presupus că actele sunt emise în mod greşit de o instituţie, ”dar instituţia poate cere instanţei de judecată anularea lor în termen de un an de zile de la aprobarea acestor acte”.

Administraţia locală nu a făcut însă nimic în acest sens. Primăria a precizat pentru un ziar local că blocul deja edificat din ansamblul Luminia respectă autorizaţia de construire.

Pentru că primăria nu le-a dat niciun răspuns, mai mult, a reautorizat blocurile, riveranii şi-au căutat dreptatea în instanță, acolo unde au cerut stoparea edificării de blocuri între case pe strada Eugen Ionescu.

Prin urmare, APUC a atacat în instanţă planul urbanistic zonal al ansamblului rezidenţial Luminia, iar pe lângă procesul de anulare a planului, asociaţia a cerut, separat, suspendarea lucrărilor la cele şase blocuri.

“Neregulile sunt multiple, de la schimbarea încadrării urbanistice la nerespectarea regimului de înălţime, nerespectarea specificului zonei (cartier rezidenţial cu locuinţe individuale şi locuinţe colective mici), lipsa locurilor de parcare necesare, nerespectarea distanţelor faţă de proprietăţile învecinate, lipsa căilor de acces”, au spus reprezentanţii APUC acum cinci ani.

Buzduganul din piatră concasată

Gheorghe Buzdugan este implicat în mai multe afaceri: cu păduri, dezvoltare imobiliară sau contracte din infrastructură. Prin firma Bimet a furnizat materiale pentru Autostrada Transilvania, iar potrivit unui document, contractele erau încheiate după fiecare vizită pe care șeful DRDP Cluj o făcea pe șantierul autostrăzii.

Spre exemplu, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj Napoca a atribuit un contract de Furnizare piatră concasată firmei Bimet SRL, patronată de Gheorghe Buzdugan. Valoarea contractului a fost de 2.392.910 de lei, fără TVA, iar metoda de atribuire a fost ”invitație de participare”.

Acuzat de șantaj, dezvoltatorul imobiliar spune ”No Comment”

Ca răspuns la acuzațiile de șantaj venite din partea reprezentantului APUC, dezvoltatorul imobiliar spune că nu comentează.

”Subscrisa CYANE  SRL, in calitate de dezvoltator imobiliar al ansamblului rezidential Luminia din Cluj-Napoca, arătăm prin prezenta că nu înțelegem să comentăm în spațiul public afirmațiile calomnioase ale numitului Elek Levente. În afara procedurilor judiciare derulate, în care acesta este parte, toate câștigate în mod definitiv de către subscrisa, Cyane SRL nu are nici un contact sau legătură cu numitul Elek Levente și nici nu își dorește să întrețină o polemică cu acesta. Subscrisa Cyane SRL va continua toate demersurile pentru apărarea interselor sale legitime, exclusiv în fața instanțelor de judecată și a organelor de cercetare penală”, arată punctul de vedere al lui Negrea Anca, administratorul SC CYANE SRL.

2 COMENTARII

  1. Ce înțelege… un dezvoltator face o investitie… niste unii se trezesc ca nu le convine si incep șicanele (aduca vot bani), investitorul nu cedează. Activist îl dau în judecată. După mulți ani și multe procese se ajunge la concluzia ca investiția e legală. Si tot revoltatii sunt revoltați că sunt buni de plată! La munca băi! Nu mai trageți pielea de pe aia care produc!

  2. APUC e cunoscuta in Cluj pentru santajul pe care il face dezvoltatorilor imobiliari. Sa plateasca pentru tot ce au facut si pe Macesului, inclusiv vecinii care s-au aliat cu APUC, sa plateasca cu totii. Se cred cu totii mari urbanisti, spun ca protejeaza … ce anume? interesele lor private? banii pe care ii pot stoarce de la oamenii care doresc sa construiasca in mod legal? APUC merita sa fie desfiintata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.