Judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis să suspende documentația urbanistică, aprobată de Primăria Cluj Napoca, pentru construirea unui parc în cartierul Zorilor. Pentru acest proiect administrația locală l-a expropriat pe Vasile Puscaș, patronul mai multor afaceri imobiliare din Cluj Napoca și fostul ginere al lui Ioan Rus. Pentru cei 12.000 mp pe care îi deținea în cartierul clujean, Puscaș a primit 11 milioane de lei, însă suma respectivă nu l-a mulțumit pe omul de afaceri care avea un plan de dezvoltare imobiliară în zonă. Astfel el a deschis mai multe procese împotriva Primăriei Cluj Napoca.
Luna trecută, Tribunalul Cluj i-a dat câștig de cauză lui Vasile Puscaș într-un dosar în care cerea suspendarea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul unui parc pe care administrația intenționează să îl construiască în cartierul Zorilor.
”Admite cererea de suspendare formulată de reclamantele SC Florisal Sa si SC Evo Center SRL în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al mun.Cluj-Napoca şi UAT Mun. Cluj-Napoca. În aplicarea dispozițiilor art 15 din Legea 554/2004 dispune suspendarea HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea PUZ -amenajare parc cartier Zorilor, str Observatorului sud , până la soluționarea definitivă a cauzei privind anularea acestui act administrativ. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.
Potrivit portalului instanțelor de judecată România, Primăria Cluj Napoca nu a atacat această decizie.
În procesele deschise de Sile Pușcaș împotriva administrației locale, afaceristul dorește fie suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de Sile Pușcaș, fie pentru a obține o despăgubire mai mare decât cea propusă de consilierii locali.
Unul dintre ele a fost pierdut definitiv. Este vorba despre cel în care s-a judecat suspendarea executării Hotărârii de Consiliu Local din 3 iunie 2020 prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul de expropriere aferent lucrărilor pentru amenajarea parcului din zona Observator.
Într-un alt dosar aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, omul de afaceri a cerut instanței ”constatarea refuzului nejustificat de înaintare a documentației la CL, recunoașterea dreptului la aprobarea PUZ și obligarea Consiliului local la emiterea HCL de aprobare a PUZ pentru ansambluri cu funcțiuni mixte pe str. Observatorului fn ca urmare a constatării refuzului nejustificat de înaintare a documentației urbanistice de către primar spre aprobare Consiliului”.
Sile vrea un bloc, Emil un parc
La dezbaterea organizată de Primăria Cluj Napoca la începutul anului trecut pentru PUZ-ul referitor la construirea parcului au participat și reprezentanții firmei Florisal, care au arătat că, încă din 2015, și-au arătat intenția de a construi un proiect imobiliar pe terenul respectiv. Însă, în 2019 administrația locală le-a refuzat proiectul, motiv pentru care au deschis un proces. Ei au arătat că există o hotărâre judecătorească prin care Tribunalul Satu Mare a obligat Primăria Cluj Napoca să ”înainteze un PUZ pentru construire ansamblu cu funcțiuni mixte pe str Observatorului”, adică pentru un proiect imobiliar. Iar faptul că administrația locală a adoptat un nou PUZ, dedicat unui parc, contravine hotărârii judecătorești.
În cadrul ședinței, avocații lui Puscaș au apreciat că metoda prin care primăria clujeană îi ia terenul lui Puscaș este o ”naționalizare forțată”.
Neînțelegerile dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Pe terenul pe care îl deține, Sile Pușcaș dorea să realizeze un proiect imobiliar.
Pentru cele trei parcele de teren deținute de Florisal (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp), Sile Pușcaș va fi despăgubit cu 10.911.765 lei, valoarea terenului fiind cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Practic, Primăria vrea să-i ofere lui Sile Pușcaș aproximativ 5% din valoarea terenului. Prețul de expropriere a fost calculat de Mondev Real Estate din București. Expertul Valentin Ostiadal a calculat și o valoare a prejudiciului creat proprietarului privat care intră în acest preț.
Puscaș cere despăgubiri de peste 200 milioane de lei!
Inițial, experții din cadrul proiectului au prevăzut o sumă pentru despăgubiri în valoare de 9,2 milioane de lei, dar Puscaș nu a acceptat această ofertă și a dat administrația Boc în judecată cerând despăgubiri de peste 200 de milioane de lei!
”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei. Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata Camelia Isac.
În urma argumentelor aduse de avocați, primarul Emil Boc a replicat că se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice.
”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.
Cu referire la amenajarea parcului, Emil Boc a precizat că toate acțiunile Primăriei Cluj-Napoca se fac prin respectarea legii.
Boc a spus că exproprierea acestui teren se face în interesul public, iar un parc ar fi mai important decât un proiect imobiliar privat.
”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.
PUZ-ul pentru parcul din Zorilor anulat de judecători
Prin procesul câștigat de Vasile Puscaș s-a suspendat Planul Urbanistic Zonal – Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului – sud, pentru o suprafață de teren de 1,2095 ha (nr.cad. 340693).
Prin P.U.Z.-ul respectiv s-a propus schimbarea încadrării funcționale din zonă mixtă în zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat și amenajarea terenului, respectiv plantații înalte, medii și joase, sistem de alei și platforme pentru circulații pietonale și velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport și alte activităţi în aer liber compatibile.
Boc n are noțiunea de proprietate, se vede ca a fost un boschetar trăit în cămin când.a venit în oraș. El ia proprietatea omului forțat dandu i o suma stabilita de firma unor fomisti care pentru un contract scriu ce vrea stăpânul. Prețul real al mp pătrat poate se învârte în jur de 200 eu, traba văzut cu cât a cumpărat ala de langa ce a construit blocul nou ce i acuma sediu medical. Dar oricât ți ar da, dacă nu vrei sa vinzi nu te poate arunca cu forța de pe terenul tău. Vezi casele ramase în Grigorescu sau Gheorgheni din anii 50-60-70.Aia nu au vrut sa plece și nu ia exterminat comuniștii. Modul de a proceda ma inerveaza, nu ca i pușcaș ca nu l cunosc și nu ma interesează de viiturile care au pus mana pe terenuri în oras
Daca lui Boc ii plac exproprierile ii ofer inca doua obiective: cotetul de pe trotuarul din Piata Mihai Viteazu numit pompos „Hotelul Cristian” (ca tot se plangea ca nu are solutie juridica sa ne scape de monstruozitatea aia) si hotelul in forma de cosciug de pe strada Avram Iancu. Sau acolo nu se baga pentru ca nu i-a ordonat Ucu Rus 🙂