Faptele Premierului Cehiei intră în competența materială a Parchetului European condus acum de Laura Codruța Koevesi. Conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a fost adus în faţa noului Parchet European unde Laura Codruţa Kovesi, a început să-l conducă de la 1 iunie, a anunţat joi un procuror de la Praga.

Rapoarte „pe două subiecte au fost trimise noului parchet” european, a declarat pentru AFP procurorul Boris Havel, ca răspuns la o întrebare, fără a oferi detalii.  

EPPO, însărcinat cu lupta împotriva fraudei, va monitoriza în special utilizarea celor 750 de miliarde de euro din planul de relansare care urmează să fie distribuiţi pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să facă faţă consecinţelor crizei sanitare.  

Într-un raport de audit făcut public în aprilie, Comisia Europeană a estimat că rolul dublu al lui Andrej Babis în calitate de prim-ministru şi proprietar al holdingului ceh Agrofert (agroalimentare, produse chimice, mass-media), care i-a permis să-şi construiască averea, este un conflict de interese.   Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Cehia, a negat că ar fi acţionat ilegal.   El a susţinut că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru de finanţe, pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită „Legea Babis”.

  Dar documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

  Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie, subliniind că Babis exercită „o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”.   „Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, a estimat Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit acesteia.   Raportul solicita o corecţie financiară de 100% din cheltuielile declarate pentru toate subvenţiile acordate Agrofert după 2017.   B

abis s-a mai confruntat, joi, cu o moţiune de încredere, depusă de opoziţie pentru presupusul său conflict de interese şi proasta sa gestionare a pandemiei de COVID-19.   Premierul a supravieţuit votului, opoziţia obţinând doar 89 de voturi din totalul celor 200 de parlamentari.   Chiar dacă ar fi pierdut acest vot, preşedintele Milos Zeman, un aliat al lui Babis, a făcut cunoscut că acesta va rămâne în funcţia de prim-ministru până la alegerile generale programate pentru 8 şi 9 octombrie.   Joi, în plenul Parlamentului, Babis a atacat UE: „Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre”, a exclamat el.   „Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara”, a adăugat el. 

Citeste mai mult: adev.ro/qu5vev

Citește și: Ce salariu uriaş va avea Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.