Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să impună taxe noi pentru românii care dețin mașini mai vechi de 15 ani, prin care să stimuleze reducerea poluării din România.
Noi taxe vor fi impuse pentru românii care dețin autoturisme mai vechi de cincisprezece ani. Pentru că sfera mașinilor din România prezintă cele mai vechi autoturisme din Uniunea Europeană, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să impună noi măsuri prin care să stimuleze reducerea poluării din România.
Ce măsuri propune ministrul Mediului
Spre a încuraja românii să renunțe la mașinile vechi de mai bine de cincisprezece ani, ministrul Mediului a anunțat o serie de măsuri care ar urma să fie impuse șoferilor. „Procentul mașinilor vechi este șocant”, s-a exprimat ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Parcul auto din România este cel mai vechi din Uniunea Europeană”, a mai spus el, conform realitatea.net.
O primă alternativă pe care Tanczos Barna vrea să o impună ar fi reprezentată de creșterea impozitului pentru autoturismele vechi. De asemenea, ministrul Mediului mai ia în calcul și acordarea unei sume de 3.000 de lei pentru fiecare autoturism vechi care va fi scos din circulație.
Noile măsuri vizează proprietarii de autoturisme cu date de fabricație dinainte , potrivit sursei citate.
Ce spun șoferii români
În România, statisticile arată că înmatriculate sunt un număr de nouă milioane de vehicule. Dintre acestea, 50% au o vechime mai mare de cincisprezece ani de zile. Doar 10% dintre cele nouă milioane de autoturisme au fost fabricate în ultimii cinci ani de zile.
”Un impact uriaș care, în ceea ce privește cetățeanul posesor al autoturismului de 15 ani, poate fi mai ușor amorsat față de ce se întâmplă cu o companie de transport, indiferent că vorbim de taxi, transport persoane sau marfă”, este de părere Augustin Hagiu, consultant în transporturi.
Unii șoferi salută inițiativa ministrului Mediului. ”Trebuie făcut ceva cu atâtea rable care au venit din Uniune, de la nemți. Au rămas nemții fără rable, sunt toate la noi”, apreciază un șofer român.
Pe de altă parte, alți șoferi nu sunt de acord cu noile prevederi. ”Sunt rable, dar bune pentru noi. Omul își ia ce își permite”, este de părere un alt român.
Sursa: evz.ro
Citește și: Cîțu ne împrumută cu 800 de euro pe secundă. Urmează majorări de taxe