Pe 24 iunie a fost sărbătorită în România ziua avocatului. Coincidență sau nu, ziua este una și aceiași cu Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care, conform părinților Bisericii, este mesagerul lui Hristos. Întâmplător sau nu, avocatul este la rândul său un mesager. În mod dezirabil este un mesager al adevărului și totodată mesagerul apărării. În acest context menționăm mai jos câteva idei principale enunțare de Avocatul și profesorul universitar Traian Briciu, în calitate de Președinte UNBR la Congresul Avocaților din 2021.
Tema prelegerii sale a fost ‚’’Apărarea apărării’’, adică un cuvânt în apărarea avocaților. Tematica congresului a fost sugerată de vulnerabilitățile cu care se confruntă profesia de avocat în România. Desigur justiția evoluează, se află într-o continuă reformă, și în consecință este necesară ridicarea unor punți de legătură cu toți factorii implicați în procesul de înfăptuire a justiției, fie că aceștia fac parte din sistemul judiciar, fie că provin din sfera legislativului sau executivului sau din profesiile juridice liberale. După cum putem observa, asistăm la anumite trenduri periculoase care asaltează justiția și care devin tot mai evidente. Dacă există anumite probleme care afectează profesia de avocat atunci în mod direct și funcționarea justiției este afectată.
’’Suntem interconectați, nu putem funcționa unii fără alții. Nu suntem în concurență, nu suntem pe poziții antagonice. Suntem un tot unitar, un mecanism care nu poate funcționa dacă îi lipsește vreo piesă. Astfel, avem nevoie de o strategie comună pentru a gestiona defecțiunile tot mai mari. Pe de altă parte, cu toții tindem spre același țel: apărarea statului de drept, care presupune independența justiției în general și independența tuturor profesiilor juridice în special.Istoria demonstrează că pentru a atinge aceste deziderate, ar trebui să avem o voce unică pentru a promova cultura juridică autentică în fața celei tabloidizate, care tinde să ia amploare.’’ a susținut Președintele UNBR. Din nefericire are dreptate, cultura juridică autentică este eclipsată de o abordare tabloidizată a domeniului justiției. Se caută și se promovează mai mult ceea ce șochează, ceea ce are potențial de scandal, ceea ce atrage mai mult atenția și totodată ceea ce nu este neapărat și adevărat, corect, drept sau/și argumentat.
’’Și doresc să pun accentul pe necesitatea impulsionării culturii juridice pentru că de aici ni se trag foarte multe. Aceasta s-a degradat foarte mult în ultimii ani și odată cu aceasta s-a erodat și prestigiul profesiilor juridice. Cu această problemă sunt convins că sunt de acord toate profesiile juridice. Văd foarte multă implicare a autorității judiciare pentru a promova educația juridică timpurie, încă din gimnaziu, pentru a forma generații care să înțeleagă noțiuni minime referitoare la instrumentele cu care operează justiția, cu rolul fiecărei profesii juridice. După cum știți, și noi, avocații promovăm educația juridică în școli și chiar au contribuit cu idei la modificarea recentă a legii de organizare a profesiei pentru a permite avocaților să predea și la nivel preuniversitar.Educația juridică este esențială, deoarece avem o mare problemă cu tabloidizarea justiției în general și a profesiei de avocat în special, care se accentuează datorită proliferării mediilor digitale ce nu conferă garanții de calitate și veridicitate a informației juridice și despre justiție.
Legile justiției, procesele sunt zilnic la breaking news de ani de zile, alimentând spectacolul judiciar. Informațiile despre justiție provin de pe Facebook, din voci disparate, populiste, uneori conflictuale. Culmea, cei ce denigrează justiția și avocatura o fac chiar sub masca de luptători anticorupție! Presa abundă de știri care arată clar atentate la independența justiției, care a ajuns miza jocurilor politice.
Problema SIIJ este pe prima pagină de prea mult timp, Curtea Constituțională a României e blamată, Avocatul Poporului este denigrat, judecătorii se plâng de abuzuri, avocații se plâng de abuzuri, conflicte peste conflicte, ignorarea deciziilor instanțelor. Toate acestea duc, în cele din urmă la disoluția autorității judiciare.
Vedem, de asemenea, că toți avem de suferit, nu numai avocații, atunci când balanța dreptății se dezechilibrează, pentru că omul de rând simte asta și blamează justiția în general, pe toți actorii ei. Și când omul simte că justiția șchiopătează, își găsește refugiul în sisteme de tip totalitar.
De aceea, cred că cel mai important lucru, pentru a apăra în mod real și efectiv statul de drept, este să încercăm să vorbim aceeași limbă pentru a impune o cultură juridică autentică.
Avem destule exemple din alte țări cu trecut democratic, care au deviat spre autoritarism. Primii vizați cu pedeapsa închisorii sunt avocații, judecătorii și procurorii incomozi. Și jurnaliștii. Oameni care, în general, își apără independența, nu se supun, sunt vocali, tind să combată nedreptatea prin prisma profesiei lor.
Când avocatul este identificat cu clientul drepturile individuale încep să decadă.
Cum ar arăta lumea noastră fără avocați independenți ? ’’ a conchis în final Profesorul Traian Briciu
Materialul complet este publicat în ediția printată a ziarului Gazeta de Cluj.