Roșia Montană revine drept monedă de negociere între diferitele tabere din partidele politice care se regrupează acum în actuala coaliție de guvernare. Care este miza acum pentru aceste tabere? De ce redevine zăcământul aurifer o monedă de schimb între politicieni și restul? Care este poziția Ministrului Mediului față de această inițiativă? Acestea sunt câteva întrebări la care actualul Guvern ar putea oferi câteva răspunsuri. Însă, dincolo de limbajul de lemn și răspunsurile evazive deja oferite suntem nevoiți să căutăm adevărul în culisele negocierilor dintre liberali pentru congresul din septembrie.
Guvernul Cîțu vrea să retragă Dosarul Roșia Montană de la UNESCO. Este exact același lucru propus de social-democrați aflați la putere în 2018. Atunci Guvernul condus de Viorica Dăncilă a dus o politică împotriva intereselor naționale, împotriva păstrării identității, a conservării patrimoniului dar mai ales împotriva unui mediu sănătos. Ce se întâmplă de fapt? Premierul Florin Cîțu se află într-o competiție în propriul partid cu Ludovic Orban pentru șefia partidului. Probabil în imaginarul celor doi, președintele liberalilor va avea prima șansa de a fi propus pentru funcția de președinte al României în 2024. Aceasta este miza cu adevărat. Pentru asigurarea voturilor necesare în competiția din partid, Florin Cîțu pare a fi dispus să negocieze sănătatea românilor, nu numai mediul înconjurător cât și mediul sănătos încă existent în zona montană. Mai mult decât atât, premierul este dispus să negocieze și patrimoniul național, aflat acum pe lista UNESCO. Peste toate acestea, desigur sunt negociate resursele naturale ale țării, în cazul de față, aurul precum și alte minereuri în aparență nu atât de prețioase.
Tensiuni în coaliția de guvernare
În ședința din data de 29 iunie a Biroului Național USR PLUS, se discuta deja despre faptul că pe ordinea de zi a ședinței din această după-amiază a Coaliției de Guvernare, se va discuta retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO! Membrii USR PLUS consideră că așa zisa ”justificare” a lui Cîțu și a reprezentanților UDMR ar fi că prin acest demers s-ar evita plata unor despăgubiri către compania Gabriel Resources în cadrul arbitrajului de la Washington.
O imensă manipulare la nivel internațional
Problema posibilelor despăgubiri acordate de statul român companiei Gabriel Resources e o uriașă minciună! Includerea Roșiei Montane în UNESCO nu are cum să afecteze negativ litigiul cu compania canadiană. Patrimoniul de la Roșia Montană este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din România, cu actualul perimetru, încă din anul 1992.
Atitudini și poziții față de această inițiativă
Mihai Goțiu, fost senator de Cluj, cunoscut pentru implicarea sa în protejarea mediului și mai ales pentru implicarea sa în oprirea exploatațiilor aurifere pe bază de ceanuri scria pe Facebook că acest așa zis ’’argument’’ este o minciună grosolană doarece locul oricum face parte din seria monumentelor istorice din România încă din anul 1992. ’’Subliniez: 1992! Mai exact, cu mult înainte ca Gabriel Resources să aibă vreo legătură cu licența pentru aurul din Apuseni și chiar cu mult înainte ca această companie să existe! Includerea pe Lista Monumentelor Istorice (din 1992) oferă protecție patrimoniului de la Roșia Montană conform legislației românești. O eventuală includere a Roșiei Montane în UNESCO n-ar aduce absolut nicio protecție juridică suplimentară, ci doar ar facilita obținerea de fonduri pentru valorificarea patrimoniului cultural excepțional din Apuseni.’’
Mihai Goțiu este de părere că Roșia Montană odată inclusă și pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO poate beneficia de cu totul alte fonduri pentru o dezvoltare durabilă și o economie circulară. Acesta este de fapt idealul celor care luptă acum pentru protejarea și conservarea Roșiei Montane așa cum arată ea acum.
Însă Florin Cîțu vinde acum Roșia Montană pentru a-și asigura voturile parlamentarilor și unor primari din județul Alba. Să fie aceasta adevărata față a lui Florin Cîțu? Este dispus acesta ca în competiția internă cu Ludovic Orban să vândă orice din România? Indiferent de ce răspunsuri găsim la aceste întrebări, un lucru este evident: liberalii au preluat politica dusă de social-democrați.
În Biroul Național al USR PLUS a existat o singură atitudine și anume de respingere fără echivoc a tentativei de retragere a Dosarului Roșia Montană de la UNESCO, comunicată deja public de Dan Barna și Dacian Cioloș. Reamintim că USR a condiționat susținerea învestirii primului Guvern Orban în 2019 tocmai de reintroducerea dosarului Roșia Montană la UNESCO.
Mihai Goțiu crede că ’’o a doua retragere a dosarului (după cea din 2018, făcută de Guvernul Dăncilă), ar decredibiliza România la UNESCO (unde mai avem și alte dosare în lucru), dar și întreaga diplomație românească, în ansamblul ei. Un astfel de gest de inconștiență ar reprezenta o încălcare gravă a promisiunilor publice făcute de PNL, dar și o trădare a intereselor legitime a comunităților din Apuseni și a zecilor de mii de cetățeni care au ieșit în stradă, în toamna anului 2013, pentru salvarea Roșiei Montane. Decizia UNESCO în privința Roșiei Montane, ar urma să fie luată luna următoare, în cadrul unei întâlniri organizată de China, după ce ședința de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei.’’
Îi reamintesc domnului Cîțu (sau îi aduc, acum, spre cunoștință, dacă i-a scăpat, cumva) mesajul de pe unul dintre banerele protestelor din 2013, pentru Roșia Montană: ”Guvernul trădării/ A pus capăt răbdării”. Mihai Goțiu
În zilele acestea Declic și Mining Watch România au condamnat cu fermitate solicitatea lui Florin Cîțu de a retrage dosarul Roșia Montană de la Unesco. Se consideră că dacă acest lucru se întâmplă, evaluarea și dosarul aflate acum pe masa Comitetului vor fi pierdute acum pentru totdeauna.
“Prim-ministrul Cîțu prejudiciază în mod semnificativ interesele și apărarea României în arbitrajul internațional, alimentând argumentația companiei miniere. Este inadmisibil ca și acest Guvern să joace după cum cântă Gabriel Resources, aruncând în aer toate eforturile făcute pentru câștigarea arbitrajului. Actiunile neinspirate ale premierului ne pot costa nu mai puțin de 5,7 miliarde de dolari canadieni, adică valoarea compensațiilor pe care le cere compania minieră de la statul român, în procedura de arbitraj”, Tudor Brădățan, director executiv Declic.
Discuțiile din Coaliția de guvernare nu s-au finalizat, urmând să fie continuate la următoarea ședință comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziționat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna și co-președintele Dacian Cioloș. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roșia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roșia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.
Doar minciuni și manipulare politică
Aceste motive invocate de Florin Cîțu contravin argumentării juridice a caselor de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional. Documente publice din arbitraj susțin că: “Nici Lista Monumentelor Istorice din 2015, nici cererea UNESCO, ambele anterioare inițierii arbitrajului, nu reflectă o hotărâre a statului de a nu permite proiectul. Mai mult decât atât, RMGC este singura vinovată pentru orice presupus impediment de a obține autorizațiile de construcție pentru proiect” (24 mai 2019) sau “Cererea pentru ca Roșia Montană să devină sit UNESCO nu are impact asupra proiectului” (22 februarie 2018).
“De fiecare dată când premierul Cîțu deschide gura pe tema Roșiei Montane, șansele noastre la ICSID scad. Și nu doar atât, asistăm la o nouă trădare. Premierul Cîțu trebuie să își asume toate consecințele acestor declarații și acțiuni: pierderea procesului de la Washington, simultan cu îngroparea șanselor la dezvoltare durabilă, recunoaștere internațională și prosperitate pentru comunitatea din Roșia Montană”, Roxana Pencea, membru fondator Mining Watch România.