Dacian Cioloș a anunțat pe o rețea de socializare că PNRR-ul Ungariei a fost respins de Comisia Europeană . Co-președintele USR PLUS a postat şi scrisoarea Comisiei Europene. Mai mult, el spune că UE nu susține „cleptocrația lui Orban”.

Dacian Cioloş anunţă, suspendarea PNRR-ului Ungariei. Practic, Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei.

„Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun”, scrie pe Twitter Dacian Cioloș.

El reamintește că grupul din Parlamentul European al cărui lider este, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

Motivarea demersului

„De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși – și nu la apropiații lui Orban”, adaugă Cioloș.

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, i-a cerut săptmâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele șapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greșite”, în condițiile în care Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobați> planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite – după cum știți, regimul Orbán nu recunoaște competența Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupție al Ungariei și că <ancheta și urmărirea penală par mai puțin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> și <lipsesc acțiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupției la nivel înalt>”, se arată în scrisoarea semnată de Dacian Cioloș.

Într-o altă postare pe Twitter, Dacian Cioloş explică: „Suspendarea planului (n.red. PNRR-ului Ungariei) nu înseamnă pedepsirea Ungariei. Înseamnă că nu susţinem cleptocrația lui Orban. Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre cetăţenii maghiari chestionaţi au răspuns că în Ungaria corupţia este răspândită. Ei sunt cei care merită banii, nu ginerele lui Orban”.„Corupția din Ungaria lui Orban este „sistemică”, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția EPPO. Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate ÎNAINTE de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro. Vom urmări acest lucru”, a mai scris Dacian Cioloş.

Viktor Orbán a decis ca rezervele de aur „să crească şi să fie păstrate acasă”

„Vin vremuri primejdioase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, iar în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de siguranţă, a declarat prim-ministrul Ungariei Viktor Orban marţi, la o conferinţă de presă unde a participat împreună cu guvernatorul băncii centrale, potrivit MTI.

„Cantitatea mare de aur este importantă pentru oameni, pentru că ei au nevoie de bani, iar pentru aceasta banii trebuie să aibă valoare. Valoarea banilor este garantată de trei factori: aurul, banca centrală şi guvernul. Vin vremuri confuze, vin vremuri periculoase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de siguranţă”, a avertizat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a mai anunţat că a decis ca rezervele de aur „să crească şi să fie păstrate acasă”.Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că procedura de a readuce în ţară rezervele de aur durează mai mulţi ani, iar în Ungaria, nu numai banii, dar şi aurul se păstrează în cele mai moderne condiţii de securitate internaţionale. Nu vorbim de o „dugheană”, Ungaria ocupă un loc foarte avansat şi în cursa tehnologiilor, a spus premierul.

György Matolcsy, guvernatorul MNB, a afirmat: „Suntem într-un moment special şi plin de bucurie, deoarece aurul naţiunii s-a întors acasă, rezerva de aur a Ungariei a crescut”.

El a mulţumit pentru munca tuturor celor care au participat la repatrierea celor 63 de tone de aur care au sosit în Ungaria în ultimul an.
Guvernatorul băncii a apreciat că momentul este unul foarte special în istoria economiei, deoarece nivelul rezervei de aur a Ungariei nu a fost niciodată atât de mare, scrie România TV.

Sursa: evz.ro

Citește și: Je t’aime! Moi non plus! Cioloș vrea doar cu Barna…

1 COMENTARIU

  1. Cioloș se teme că Orban fură banii ungurilor, el nu se teme de mafioții din România că fură banii primiți de la UE. Cred că Cioloș nu știe de unde a plecat. Săracul de el, cât este el de curat, ca și porcul după ce iese din mocirlă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.