Centrul de Cercetări Biologice din Jibou din subordinea Ministerului Educaţiei a devenit recent, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în 24 iunie 2021, parte a comunităţii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

„Nu este un secret că UBB crede în concentrări academice şi apoi în diferenţieri înţelepte ale misiunilor acestor concentrări. Altfel, în formule mici, jucăm sub radarul academic internaţional important, oricât de performanţi am fi individual, cu consecinţe academice şi societale negative şi cu irosire de şanse şi resurse. În acest sens, după comunitatea academică din Reşiţa, o altă comunitate academică se alătură comunităţii academice a UBB, împreună devenind mai puternici. Este vorba despre Centrul de Cercetări Biologice din Jibou. Colaborările dintre UBB şi Centru sunt vechi şi constante, aşa cum este normal într-o lume tot mai globalizată, între unităţi academice, cu teme similare, aflate la nici 60 de km unele de altele. Aşa că acesta este un demers natural, dorit de ambele entităţi academice. În plus, în acest fel, UBB îşi întăreşte prezenţa în judeţul Sălaj – după extensia universitară din Zalău are acum un Centru de cercetare în oraşul Jibou -, dorind astfel să contribuie, împreună cu autorităţile locale, la o dezvoltare comunitară bazată pe cunoaştere şi inovaţie în Jibou (şi în Sălaj). În fine, UBB poate acum organiza raţional şi eficient cea mai extinsă reţea de grădini botanice din ţară (şi poate chiar din ţările din jur) – Cluj (Cluj-Napoca) – Bistriţa Năsăud (Arcalia) – Sălaj (Jibou) -, cu rol educaţional, în cercetare-dezvoltare-inovare şi în relaţia cu societatea (inclusiv pentru stimularea turismului). Le urez noilor colegi bun venit în comunitatea UBB, mă bucur că şi-au dorit şi au ales acest lucru, împreună fiind de acum mai puternici pentru comunităţile noastre academice şi locale şi pentru competitivitatea ţării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, directorul Centrului, dr. Cosmin Sicora declară că „în perioada următoare, Centrul de Cercetări Biologice din Jibou va trece din subordinea directă a Ministerului Educaţiei în subordinea UBB, cu păstrarea personalităţii juridice a instituţiei. Centrul de Cercetări Biologice din Jibou este o unitate de educaţie şi cercetare care cuprinde şi Grădina Botanică „Vasile Fati”. Instituţia sălăjeană are o lungă colaborare academică cu UBB, cea mai prestigioasă universitate din România, iar trecerea centrului în subordinea Universităţii vine ca un lucru firesc în linia dezvoltării relaţiilor academice, cu beneficii de ambele părţi. Prezenţa UBB în Jibou, prin intermediul Centrului de Cercetări Biologice, stimulează dezvoltarea, în continuare, a activităţii de cercetare de înalt nivel academic şi creează oportunităţi educaţionale noi, la nivel local şi judeţean. Suntem convinşi că prin prezenta UBB în Jibou se asigură continuitatea dezvoltării grădinii botanice, cu un plus de stabilitate pentru activităţile de educaţie şi protecţia mediului care se desfăşoară aici. Ne bucurăm să facem parte din comunitatea UBB”.

Centrul de Cercetări Biologice din Jibou are ca activitate principală managerierea Grădinii Botanice, în contextul activităţilor de cercetare, microproductie şi a activităţilor muzeistice şi acvaristice. 

Citește și: Studenții care stau în căminele UBB din Cluj Napoca pe timpul verii obligați să se vaccineze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.