Studiile derulate în ultimele două decenii de către experții Băncii Mondiale, atestă faptul că județul Cluj a avut cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană. Emil Boc a prezentat, în cadrul unui interviu pentru un cunoscut post de televiziune, care sunt instrumentele care au contribuit la un asemenea succes.

Expertul în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale Marcel Ionescu Heroiu a declarat că deși este un „lucru puțin cunoscut”, Cluj-Napoca are cea mai rapidă creștere economică din UE, raportat la perioada 2000-2019.

Emil Boc a discutat despre acest subiect într-o intervenție la Digi24. Întrebat care e rețeta succesului, primarul a mărturisit că nu este vorba de un secret, ci de hărnicia clujenilor și o strategie bine dezvoltată:

„Nu e un secret, e vorba de muncă multă, de seriozitatea clujenilor, de aplicarea consecventă de strategii pe care am elaborat-o cu universitățile clujene și cu mediul de business și am mutat centrul de atenție de pe industria grea din perioada comunistă, când ne-am dat seama că este în faliment și nu mai are niciun viitor. Păstrând totuși o componentă educațională, ne-am dus spre economie cunoașterii – acea economie bazată pe educație, cunoaștere, inovare, IT, de unde au venit și slujbele mai bine plătite și evident, dezvoltarea economiei”, a spus Emil Boc la Digi24.

Slujbele viitorului și educația, principalele valori ale Clujului

Emil Boc spune că printre cele mai importante lucruri care au dus la o dezvoltare economică rapidă a municipiului Cluj-Napoca se numără solidaritatea și slujbele viitorului;

„Pe lângă acestea, am susținut masiv și competent toate seriviciile pe orizontală, de la cele medicale, la cele bancare, dar și industriile creative, inclusiv marile festivaluri și am creat un ecosistem al colaborării și nu al confruntării – ceea ce noi numim eco sistem, nu ego sistem. Adică acea capacitate ca toți să treacă la aceeași trăsătură și toți să înțeleagă că, până la urmă, indiferent că suntem români, maghiari, mai bogați sau mai săraci, fiind solidari, putem duce comunitatea noastră la nivelul următor. 

Eu spun că este meritul clujenilor, în primul rând. Ce facem să menținem aceste linii bune, ne uităm la slujbele viitorului care vin în continuare din inovare și aici intră IT, inteligență artificială, serviciile de calitate pentru cetățeni, industriile creative, etc”, a declarat primarul. 

Totuși, edilul spune că pe primul loc se situează educația, fiind cel mai important aspect când vine vorba de dezvoltarea unui oraș și „ieșirea din sărăcie”:

„Contează mult susținerea educației. Clujul a fost și este din nou pe primul loc la toate concursurile naționale, fie că e vorba de capacitate sau dimensiunea universitară pentru că am investit consecvent și constant de 20 de ani în educație, iar acum rezultatele se văd. Este o investiție care nu are riscul falimentului, oricât ai investi numai beneficii primești și este principala cale de a ieși din sărăcie. Să știți că nu este o altă cale prin care să ieși din sărăcie decât prin carte. E vorba românului: Ai carte, ai parte. Prin educație prosperi, ai șansa la un salariu mai bun și mai târziu nu cazi în povara statului cu întreținere socială sau alte elemente”, a mai spus Boc.

Boc: „Punem accent pe profesioniști și transparență”

Pentru a menținem strategia de dezvoltare a economiei eficientă, trebuie „ținut strâns” de colaborăre. În același timp, primarul spune că încearcă să evite pe cât posibil incompetența, motiv pentru care a creat „lista rușinii”:

„Eu zic că sunt două elemente. În primul rând, strategia trebuie să fie produsul unei largi colaborări cu tot ce înseamnă mediu avizat și cetățenii. În Cluj strategia a fost aprobată în unanimitate, adică de toate partidele politice. Am luat de la fiecare în parte lucrurile care ne unesc și nu care ne dezbină. În al doilea rând, de multe ori incompetența omoară în țara asta mai mult decât foarte multe lucruri. Dacă nici nu știi, dar ai și ego, ai compromis proiectele de dezvoltare ale unei comunități. Atunci noi facem exact invers: punem accent pe profesioniști și pe transparență, adică să ai licitații făcute corect, transparente, aplicarea sancțiunilor pentru cei care nu le respectă – eu am creat la Cluj lista rușinii, pentru acele puține firme care nu respectă obligațiile contractuale”, a evidențiat Emil Boc.

Întrebat daca nu riscă să își scadă popularitatea prin anumite proiecte pe care le aprobă, ce au viziune pe viitor, edilul a declarat că un primar nu trebuie să fie popular. Dacă un primar se gândește mai mult la popularitatea sa și la viitoarele alegeri, atunci a compromis șansa unei întregi comunități:

„Un primar nu trebuie să fie popular. Dacă vrei să fii popular ai compromis șansa unei comunități. E o vorbă din istorie spusă că un politician se gândește la următoarele alegeri, un om cu viziune se gândește la următoarele generații. Primarii au obligația să ia și măsuri care nu sunt populare, dar să culeagă rezultatele pe termen mediu și lung, pentru că altfel nemulțumești pe toată lumea dacă nu iei decizii corecte. De multe ori sunt decizii care vizează trecerea spre economia digitală, dimensiunea verde a orașului, adică prioritatea transportului în comun, nu a mașinii, și evident că mă înjură toată lumea până am luat în Centrul Clujului o arteră de circulație și am transformat-o într-o arie pietonală, dar acum se bucură toată lumea să vadă că acum avem un centru comparabil cu un oraș din UE și putem sta și noi să ne bucurăm de calitatea vieții. Pe acestea trebuie să ți le asumi, să știi că sunt corecte deciziile și să le aplici zi de zi”, a punctat edilul.

Sursa: Monitorulcj.ro

Citește și: Zeci de asociații încearcă să-l convingă pe Boc să oprească evacuările din Pata Rât

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.